Deep Throat

1x01l

Mulder: Tell me I’m crazy.
Scully: Mulder, you’re crazy.

1×01 Deep Throat
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Daniel Sackheim
Ensiesitys: 17.9.1993
Tag line: The Truth Is Out There

Hiukan hapuilevan esittelyjakson jälkeen The X-Files pääsee vauhtiin jaksossa Deep Throat. Pilotin kuvaamisesta on kulunut sen verran aikaa, että monet asiat on ehditty pistää uusiksi aina Scullyn kampauksesta sarjan visuaaliseen tyyliin. Silti jakson lopputulema on sama kuin pilotissa: taas Mulderin muistot on viety, ja Scullyllakaan ei ole todisteita tapahtuneesta.

1x01b.png

Valo taivaalla

Daniel Sackheimin ohjaamaa Deep Throatia voi pitää jopa uutena pilottina, joka pistää pilotissa vihjaillun ufosalaliiton uuteen mittakaavaan: ne ovat olleet täällä jo hyvin hyvin pitkään. Uutta vauhtia antaa myös jaksossa ensimmäistä kertaa nähtävä Syväkurkku eli Deep Throat (Jerry Hardin), joka toimii ensimmäisellä kaudella Mulderin salaperäisenä tietolähteenä.

1x01a

Mulderia tarkkaillaan

Deep Throatissa Mulder ja Scully tutkivat Idahossa armeijan lentäjien katoamisia. Mulder epäilee, että lentäjät ovat testanneet avaruusaluksesta saatua teknologiaa, mutta Scullylla on tarjolla tieteellisiä selityksiä aina sterioptatiasta amnesiaan. Ja miksi Scully uskoisikaan, kun jakson uskojat ovat joko vinksahtaneita hörhönuoria (joista yksi on Seth Green), tarinat suoraan roskalehdistä ja tienvarsikuppilat rahastavat huonolaatuisilla ufokuvilla. Taivaalla tanssivat valot ovat ehkä vain helikoptereita tai armeijan testaamia lentokoneita. Mutta lopulta Scullykin joutuu huomaamaan elävänsä nyt maailmassa, jossa salakuunnellaan, vakoillaan, kidnapataan ja aivopestään, ja jossa loppuraporttiin voi kirjoittaa vain, ettei tapausta voi todistaa.

1x01k.png

Syväkurkku

Kuten pilotissa, jälleen jakson parhaita hetkiä ovat Mulderin ja Scullyn väliset keskustelut. Vaikka agenttiparilla on asioista täysin vastakkaiset näkemykset, he suostuvat kuitenkin kuuntelemaan toisiaan ja jopa toimimaan toisen uskon perusteella. Erityisen keskeinen on keskustelu siitä, onko hallituksella lupa salailla asioita suojellakseen kansalaisia. Mulder tietysti uskoo valtavaan salaliittoon ja siihen, että lentäjät ja heidän perheensä uhrataan paremman teknologian eteen. Scully uskoo vielä naiivisti siihen, että hallitus ei ole lain yläpuolella ja se vain yrittää suojella kansalaisiaan. Mutta mihin piirretään raja? Tämä teema tulee nousemaan sarjassa vielä keskeiseksi.

1x01c

Liian aikaista drinkeille

Gillian Anderson on valittanut, että sarjan alussa Mulder oli pääosassa ja Scullyn täytyi aina kävellä Mulderin takana. Tätä kritiikkiä on hiukan vaikea ymmärtää, koska sarja on nimenomaan kerrottu Scullyn näkökulmasta: hänet tuotiin tarkkailemaan Mulderia ja rationalisoimaan tapahtumia. Jos Mulder käveleekin joskus Scullyn edellä, niin sehän on vain luonnollista, sillä Mulderin rooli on toimia suunnannäyttäjänä, joka ohjaa Scullyn paranormaaleista ilmiöistä tietämättömän Scullyn mukaansa yliluonnollisen pariin. Lopulta kuitenkin Scully sanoo jaksoissa viimeisen sanan ja kirjoittaa loppuraportin. Tämä on vasta toinen jakso, ja jo nyt Mulder ”abduktoidaan” ja aivopestään. Scully pääseekin ensimmäisenä pelastamaan Mulderin, eikä toisinpäin.

Duchovny ja Anderson ovat näyttelijöinä vielä epävarmoja, mutta jotenkin tämä sopii hahmoille ja tulee osaksi hahmojen luonteita. Anderson yrittää kovasti todistaa osaavansa hommansa, ja samalla Scully yrittää todistaa pätevyytensä agenttina. Duchovny puolestaan näyttää peittelevän epävarmuuttaan letkeän esityksen takana, ja hän tekee Mulderista samaan aikaan sekä yli-innokkaan että Scullyn hyväksyntää tavoittelevan.

1x01

Mulder vaarallisella tiellä.

Deep Throat on jaksona hallitumpi kokonaisuus kuin pilotti. Se on hyvin rytmitetty ja tarina on vakaa. Sackheimin ohjaus sisältää kaikkien muistiin piirtyneitä hetkiä Mulderin ja Scullyn katsellessa öisellä taivaalla lentäviä valoja ja Mulderin kohdatessa kolmionmuotoisen ufon.


Mulder: They’re here, aren’t they?
Deep Throat: Mr. Mulder, they’ve been here for a long, long time.


X-Fakta: X-Files Inside Jokes -sivusto osaa kertoa, että alkuperäisen sarjan aikana Scully pääsee pelastamaan Mulderin useammin kuin Mulder Scullyn. Sivun mukaan Scully pelastaa Mulderin 24 kertaa ja Mulder Scullyn 18 kertaa. Puhumattakaan Mulderin toteamuksesta Fight the Future -elokuvassa: ”your goddamned strict rationalism and science have saved me a thousand times over!”