Conduit

1x03a

”Stop running after your sister. This won’t bring her back.”

1×03 Conduit
Käsikirjoitus: Howard Gordon ja Alex Gansa
Ohjaus: Daniel Sackheim
Ensiesitys: 1.10.1993
Tag line: The Truth Is Out There

Kolmen huippujakson jälkeen Conduit ei ole mitenkään omaperäisin tai edes erityisen muistettava jakso. Mulderin hahmon kannalta se on kuitenkin yksi varhaisia avainjaksoja. Myös Scullyn kannalta jakso on mielenkiintoinen: hän joutuu lopussa toteamaan, että kaikki tieteelliset todisteet viittaavat abduktioon.

1x03xd

Susia näkyvissä

Conduit palaa tarinaan Mulderin siskosta, joka kaksikymmentä vuotta aiemmin katosi avaruusolentojen matkaan. Jaksossa teini-ikäinen tyttö Ruby Morris katoaa salaperäisesti, kenties kotoa karanneena, kenties abduktoituna. Rubyn pikkuveli kanavoi televisiosta outoja viestejä. Mulder tietysti samaistuu tilanteeseen, viitoittaen tietä yhdelle MOTW-jaksojen kaavalle, jossa Mulder pelastaa pulassa olevan naisen (esim. 3, Oubliette, The Field Where I Died, Mind’s Eye).

1x03c

Viestejä avaruudesta

The X-Filesin on usein todettu kääntävän sukupuoliroolit nurin, sillä sarjan mieshenkilö on tunteellinen ja herkkäuskoinen, ja naishenkilö kova ja rationaalinen. Tämä on helppo nähdä myös Conduitissa. Conduit on ensimmäinen jakso, joka kunnolla paljastaa Mulderin traagisen menneisyyden ja sen aiheuttamat haavat. Sitä vastoin Scully on jaksossa välillä jopa tarpeettoman tunteettoman oloinen käskiessään Mulderia lopettamaan kadonneiden etsintä tai hautojen kaivelu. Mulderin pinttynyt halu totuuteen kustannuksista välittämättä on Conduitin keskeisiä teemoja. Kukaan muu kuin Mulder ei halua, että todisteet Rubyn kokemuksesta julkistetaan. Jopa Ruby Morrisin äidin mielestä totuus ei ole tuottanut kuin pelkkää tuskaa.

1x03xf

Katoaminen

Julman ironista tietysti on, että kaivattu totuus on koko ajan Mulderilla. Se on hänen päässään, mutta hän ei vain voi muistaa sitä. Conduitin parhaimmat hetket ovat niitä, joissa Scully yrittää päästä Mulderin pään sisälle ja ymmärtää tämän käytöstä. Jakson klassikkolopussa Scully tunkeutuu Muldein ajatuksiin kuuntelemalla nauhalta Mulderin hypnoosia illasta, jolloin Samantha katosi.

1x03b

I want to believe

Mulderin lopussa lausema ”I want to believe”tahdon uskoa, tulee olemaan yksi sarjan motoista. Lause ilmentää hyvin sarjan keskeisen teeman. Se ei ole uskon, vaan tahdon uskoa. Mulder haluaa uskoa avaruusolentoihin, mutta samaan aikaan lause kuvastaa epävarmuutta siitä, että uskon kohde olisi edes todellinen, ei vain illuusiota.


Dr. Werber: Do you believe the voice?
Mulder: I want to believe.


X-Fakta: Mulderin ja Scully nähdessä valkoiset sudet seuraa hauska hetki, kun Mulder iskee kädessään olevan paperinipun suoraan Scullyn rintoihin.