The Jersey Devil

1x04e

Scully: Mulder, it’s the same story I’ve heard since I was a kid. It’s a folk tale, a myth.
Mulder: I heard the same story when I was a kid too. Funny thing is I believed it.

1×04 The Jersey Devil
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Joe Napolitano
Ensiesitys: 8.10.1993
Tagline: The Truth Is Out There

Tehtyään omaperäisen aloituksen The X-Files joutuu taiteilemaan tavanomaisen ja omalaatuisen sarjan välimaastossa seuraavien jaksojen ajan. The Jersey Devilissa New Jerseyn metsissä väijyy ihmispeto, joka saalistaa ruoakseen ihmisiä. Oikeastaan Chris Carter haluaa vain kertoa, että kaikki me ihmiset olemme petoja, jotka vain syövät ja lisääntyvät. Cartermaiseen tyyliin rinnastusta ei tehdä mitenkään hienovaraisesti. Dialogi on kornia, vertaukset rautalangasta väännettyjä ja Mulderin ja neardertaalinaisen kohtaaminen suorastaan koominen.

1x04h

Kiistattomia todisteita

Carter käyttää The Jersey Devilia myös raottaakseen hiukan Scullyn työn ulkopuolista elämää; Scullylla on vielä ystävä ja kummilapsi, hän puhuu lasten saamisesta (muttei ainakaan nuijan Mulderin kanssa) ja hänet nähdään jopa treffeillä ikimuistoisessa pitsipaidassaan. Samaan aikaan Mulder tietysti päivystää ihmispedon ilmestymistä kodittomien hökkelissä.

1x04b

Mulderin deitti

Kaikesta ei voi kuitenkaan syyttää Carteria. Kulissien takana FOX painosti tuottajia tekemään The X-Filesista perinteisemmän sarjan, jossa päähenkilöillä olisi tavanomaisia romanssikuvioita. Scullyn poikaystävä pilotissa, Ethan Minette, jäi onneksi leikkaushuoneen lattialle, eikä siis virallisesti ole olemassa. Carter mielestä huomion tuli olla juonessa ja Mulderin ja Scullyn välisessä platonisessa suhteessa. Vaikka The X-Files ei olekaan vielä tässä vaiheessa löytänyt täyttä potentiaaliaan, on jo nähtävissä kuinka tärkeää roolia Mulderin ja Scullyn välinen kemia tulee sarjassa näyttelemään. Vaikka FOX ei nähnytkään näyttelijöiden välillä kemiaa, siellä se kuitenkin on.

1x04a

Mulder tutkii tarkkaan todisteita painovoimattomuudesta

Carter ei koskaan halunnut sarjalleen käyvän kuten Konnankoukkuja kahdelle –sarjalle (Moonlighting), joka eli Cybill Shepherdin ja Bruce Willisin välisen jännitteen varassa, ja yleisen uskomuksen mukaan kuoli, kun näiden hahmot päätyivät petiin. Carterin vakaumus pitää Mulderin ja Scullyn suhde platonisena ja jättää huomiotta koko romanssin mahdollisuus toimii sarjan eduksi monia vuosia. Romanttisuus Mr ja Mrs Spookyn välillä ei ole väkisin kirjoitettua peliä, vaan se on myötäsyntyistä kemiaa, joka perustuu eriävien elämänkatsomusten kunnioitukseen ja viehätykseen kahden erilaisen ihmismielen välillä. Mulder ja Scully kutsuvat toisiaan sukunimillä, Mulder tarjoaa Scullylle drinkin baarissa (keskustellakseen ufojutusta), Mulder ja Scully katselevat romanttista yötaivasta (jossa lentelee ufoja) tai he riisuutuvat toistensa edessä (etsiäkseen merkkejä abduktiosta tai tappajamadoista). Romanttisuuden huippu on, kun kynttilän loisteessa ja sateen piiskatessa hotellin ikkunoita Mulder vetää sängyssään makaavan Scullyn lähemmäksi, katsoo silmiin ja pyytää tätä uskomaan tarinansa abduktoidusta siskostaan, koska ”nothing else matters to me”. Ironisesti sarjasta kasvoi vuosien myötä yksi television romanttisimpia sarjoja, mutta ei välttämättä perinteisellä tavalla, vaan nimenomaan sanan sankarillisuuteen ja ideaalisuuteen viittaavassa merkityksessä.

1x04c

Scully ja irtolais-Mulder suoraan putkasta

Viimeistään The Jersey Devilissa repäisee The X-Files siis lopulta eron tavallisiin tv-sarjoihin. Parhaimpia asioita Salaisissa kansioissa on juuri se, että se ei yrittänyt olla mikään ihmissuhdesarja. Mulderilla ja Scullylla ei ole muuta elämää kuin työ. Kaikki tavallisten ihmisten tavoitteet kuten perhe, menestys, raha tai onnellisuus, häviävät jalon päämäärän rinnalla löytää Totuus. Tällaista intohimoa näkee harvoin televisiossa, ja se oli varmasti yksi syy sarjan menestykseen.

1x04i

Mulder keskeyttää treffit

Vielä The Jersey Devilin alussa Scully hymähtelee Mulderin päähänpinttymälle jahdata kansantaruja, ajautua juoppoputkaan kesken työvuoron ja näyttää ravintolassa kodittomalta kulkurilta. Asiat asettuvat oikeisiin uomiinsa, kun jakson lopussa Scully kieltäytyy treffeistä ja lähtee Mulderin mukaan työkeikalle. Kukapa istuisi treffeillä ravintolassa jos tietäisi, että avaruusolennot yrittävät samaan aikaan vallata maapallon?


Mulder: Don’t you have a life, Scully?
Scully: Keep that up, Mulder, and I’ll hurt you like that beast-woman.


X-Fakta: Tähän mennessä Mulderin toimisto on näyttänyt jokaisessa jaksossa hieman erilaiselta. Tässä jaksossa koko toimisto ei edes näyttäisi olevan kellarissa! Vasta jaksossa Eve nähdään toimisto lopullisessa muodossaan.