Ghost in the Machine

1x06e

Mulder: They can’t just take a man like Brad Wilczek without an explanation.
Deep Throat: They can do anything they want.

1×06 Ghost in the Machine
Käsikirjoitus: Alex Gansa ja Howard Gordon
Ohjaus: Jerrold Freedman
Ensiesitys: 29.10.1993
Tag line: The Truth Is Out There

Aika on ollut armoton monelle kahden ensimmäisen kauden jaksolle. Vaikka sarjan visuaalinen tyyli onkin jo toisesta kaudesta eteenpäin yhä vakuuttavaa, ajan kuluminen näkyy esimerkiksi halpahalli-tyylisestä puvustuksesta (varsinkin ne Scullyn ylisuuret housupuvut ja flanellipaidat sekä Mulderin kirkuvat solmiot), kököistä visuaalisista efekteistä sekä kaikista laitteista aina kännyköistä kasettinauhureihin ja tietokoneisiin. Osin tämä johtuu sarjan olemattomasta budjetista. Itse asiassa yksi syy sille, ettei The X-Filesia lopetettu pienistä katsojaluvuista huolimatta oli, että sarjaa tehtiin niin halvalla, ettei moista kannattanut lopettaa.

1x06xd.png

Epäonnea tulossa

Ghost in the Machine on siis väistämättä yksi sarjan vanhentuneimpia jaksoja. Kun jaksoa vertaa samaa ideaa kierrättävään viidennen kauden Kill Switchiin, ero on huomattava. Ghost in the Machinessa on pilvenpiirtäjää hallitseva tietokone, joka alkaa tappaa ihmisiä turvatakseen olemassaolonsa. Varsinainen HAL-tarina siis.

1x06h.png

Lamana saa mitä ansaitsee

Howard Gordon pitää Ghost in the Machinea sarjan pohjanoteerauksena. Ei jakso oikeasti kuitenkaan niin huono ole. Onhan sen idea napattu suoraan Avaruusseikkailu 2001:sta, mutta niin on monen muunkin ensimmäisen kauden jakson kopioitu vaikkapa Poltergeistista, The Thingista, Uhrilampaista, Stephen Kingin Firestarterista ja niin edelleen. Ja vaikka mukana taas stereotyyppinen ilkiöagentti päähenkilöiden menneisyydestä, saa hänkin Mulderin näyttämään entistä paremmalta. Sitä paitsi jakson loppu on varsin tehokas, kun ilmastointikanavassa ryömittyään Scully joutuu valitsemaan, luottaako mieluummin Mulderiin vai hallituksen mieheen.

1x06a

Scully ilmastointikanavassa

Ghost in the Machine jatkaa saumattomasti ajatusta siitä, että hallitus on jokin kaikenkattava taho, joka hallitsee ja kontrolloi kaikkea. Tämä teema esiintyy lähes kaikissa alkupään jaksoissa. Pilotissa Scully oli osa korkeiden tahojen suunnitelmaa Mulderin varalle. Deep Throatissa, Conduitissa ja Shadowsissa hallitus, CIA, FBI ja NSA sabotoivat tutkimuksia pimittämällä tietoa. Tässä jaksossa hallitus haluaa keinoälyn haltuunsa keinoista ja uhreista välittämättä. Vaikka mytologiajuonta ei olekaan vielä keksitty, maalaavat jo alkujaksot kuvan kaiken yllä häilyvästä hallituksesta, joka peittelee totuutta avaruusolennoista ja Roswellista, tietää kuka murhasi JFK:n, kähmi Watergatessa ja joka altistaa kansalaisensa ihmiskokeisiin. Avaruusolennot, mutantit tai poltergeistit eivät ole niitä todellisia pahiksia, vaan hallituksen tummapukuiset miehet. Kumma kyllä sarja osittain unohtaa tämän tulevina vuosina, jolloin hallitus on vastuussa lähinnä mytologiajaksoissa tehdyistä kauheuksista.

1x06b

Syväkurkku päivänvalossa

Ghost in the Machinen vahvuus on sen ohjauksessa. Kohtauksia näytetään valvontakameran linssin läpi ja kuva on jatkuvasti vinossa. Tämä tuo jaksoon klaustrofobista tunnetta. Vuosia myöhemmin Tony Wharmby voi vain jäljitellä tätä jaksoa Trust No 1 ohjatessaan.


Scully: How come you two went your separate ways?
Mulder: I’m a pain in the ass to work with.
Scully: Seriously.
Mulder: I’m not a pain in the ass?


X-Fakta: David Duchovny on kertonut hävenneensä itsensä ja sarjan puolesta nähtyään jakson: ”Not only am I the worst actor that ever strode the earth, but this is the worst show that has ever been put on television” (Details, June 1997).