Ice

1x07b

”We’re not who we are.”

1×07 Ice
Käsikirjoitus: Glen Morgan ja James Wong
Ohjaus: David Nutter
Ensiesitys: 5.11.1993
Tag line: The Truth is Out There

Kun edellisissä jaksoissa The X-Filesia on viety tavanomaisempaan suuntaan, otetaan Icessa jälleen askel kohti creepympia tunnelmia. Ghost in the Machinen loppua ryhdittäneet luottamus- ja lojaaliusteemat saavat jatkoa tässä jaksossa. Tällä kertaa ”trust no one” ja ”kukaan ei ole miltä näyttää” –filosofia nostetaan vain kymmenenteen potenssiin.

1x07c

Trust no one

Icessa Mulder ja Scully heitetään neljän muun ihmisen kanssa alaskalaiselle tutkimusasemalle, jossa jylläävä parasiittimato muuttaa ihmiset aggressiivisiksi tappajiksi. Pian ollaan tilanteessa, jossa on enää jäljellä kaksi mies/naisparia, Mulder ja Scully sekä Hodge ja DaSilva, jotka kääntyvät toisiaan vastaan. Kiinnostavasti Mulder ja Scully ovat jaksossa muiden silmissä jo valmiiksi epäluotettavia ja hallituksen kätyreitä, jotka salailevat asioita ja panttaavat tärkeää tietoa. Ironisesti lopussa Mulder ja Scully joutuvatkin myöntymään siihen, että joskus on parempi jättää salaisuudet uinumaan syvän jään alle.

1x07d

Kuuluisuuksia: Xander Berkeley, Felicity Huffman ja David Duchovnyn Blue-koiran äiti

Mulderin ja Scullyn suhteen kannalta Ice on tietysti keskeinen jakso. Näin jälkeenpäin voi hiukan ihmetellä, kuinka nopeasti pilotin jälkeen sarjassa unohdettiin, että Scullyn tehtävä oli alun perin vakoilla Mulderia ja romuttaa tämän työ X-Arkistossa. Jo Deep Throatissa pari tuntuu tulevan hyvin toimeen mielipide-eroista huolimatta. Pidempi epäluottamuksen ja harhaluulojen aikakausi olisi voinut luoda lisäjännitettä alkukauden kaavamaisiin MOTW-jaksoihin.

1x07xa

Intiimiä tutkiskelua

Vasta Icessa isketään kunnolla esiin luottamuskortti, eikä aikaakaan kun Mulder ja Scully ovat jo uhkaamassa toisiaan aseilla. Tosin nimenomaan Scully ensin epäilee Mulderia, eikä suinkaan Mulder. Mutta epäilysten allakin Mulderilla ja Scullylla on vain huoli toistensa hyvinvoinnista. Duchovny ja Anderson venyvät tähän mennessä parhaimpiin suorituksiinsa, kun epäluulo alkaa vallata heidän hahmojensa mieliä. Kohtaus, jossa Mulder ja Scully tutkivat intiimisti toistensa niskoja, on yhä yksi sarjan klassisimmista hetkistä.

1x07

Väkivaltaiset madot

Icea pidetään yleisesti yhtenä sarjan parhaista jaksoista, mitä olen aina hieman ihmetellyt. Toki ykköskauden mittakaavassa se on harvinaisen intensiivinen ja sujuva, mutta ei järin omaperäinen. Toisaalta eipä mikään muu lukuisista myöhemmin toteutetuista yhden paikan jaksoista onnistu tekemään juurikaan erityisempää jälkeä. Klaustrofobinen tunnelma ja Mark Snown The X-Files Themen muutamia sointuja tapaileva musiikki luovat osaltaan käsin kosketeltavan paranoidisen tunnelman. Tapahtumat keskittyvät vain muutamaan huoneeseen, mikä on osoitus siitä, että jännityksen luomiseen ei todellakaan tarvita suurta budjettia. Tämä käy erityisen selväksi kun vertaa Icea seuraavaan jaksoon, Spaceen, joka onkin sitten samaan aikaan yksi sarjan kalleimmista ja huonoimmista jaksoista.


”Before anyone passes judgment, may I remind you we are in the Arctic.”


X-Fakta: Vaikka tätäkin jaksoa voi pitää yhtenä esimerkkinä Duchovnyn ja Andersonin välisestä kemiasta, Chris Carter oli ilmeisesti toista mieltä. David Duchovny on kertonut: ”He actually wanted us to get help. He was concerned with how we were relating onscreen. He said, ”You seem bored or angry with each other. Maybe you should go see somebody.” I thought, ”What? We’ll go as our characters? ’Hi, my name is Fox Mulder. This is my partner, Scully. We’re here for couples therapy.'” (USA Today, March 24, 2000)