Shadows

1x05a

”Psychokinesis? You mean how Carrie got even at the prom?”

1×05 Shadows
Käsikirjoitus: Glen Morgan ja James Wong
Ohjaus: Michael Katleman
Ensiesitys: 22.10.1993
Tag line: The Truth Is Out There

Vaikka Chris Carter loi The X-Filesin, Glen Morgan ja James Wong olivat ensimmäisen kauden aikana sarjan keskeisimmät käsikirjoittajat. Paitsi että he keksivät Monster of the Week -kaavan ja tekivät mullistavan Beyond the Sea -jakson, loivat he siinä sivussa tärkeitä sivuhenkilöitä kuten Lone Gunmenit, Skinnerin tai Scullyn perheen.

1x06.png

Ohjus lähestyy

Shadowsia Morgan&Wong pitävät huonoimpana jaksonaan, eivätkä ole täysin väärässä. Morganin ja Wongin tekeleeksi Shadows onkin oudon pinnallinen. Morgan&Wong ovat juuri pari jaksoa sitten keksineet täydellisen MOTW-kaavan, mutta sarjan tekijöillä ei tunnu vielä olevan kunnollista näkemystä siitä, mikä sarjan syvin olemus on.

1x05c

Jos Scully vain olisi saanut turvavyönsä nopeammin auki, olisi hän nähnyt jotain uskomatonta

Suuri vaikutus tähän hämmennykseen oli TV-yhtiö FOX:lla. Shadows tehtiin nimenomaan FOX:n vaatimuksesta ja sellaiseksi, mitä FOX toivoi täydelliseltä jaksolta. FOX halusi, että Mulder ja Scully toimisivat enemmän ihmisten auttamiseksi. Niinpä jaksossa Mulderin ja Scullyn tehtävänä on auttaa nuorta naista, joka on joutunut poltergeistin riivaamaksi. Mulder ja Scully ovat jaksossa perinteisiä FBI-agentteja, jotka varjostavat, valokuvaavat salaa ihmisiä ja toimivat enemmänkin kuin salapoliisit. Lisäksi Mulderin ja Scullyn välit ovat melkein poikkeuksellisen rennot ja keveät, ja humoristisia heittoja on jaksossa useita.

1x05b

Good cop and insane cop

Shadowsissa Mulderin ja Scullyn tilalla voisivat olla suunnilleen ketkä tahansa agentit tai poliisit. Ero on suuri Morganin ja Wongin muihin jaksoihin, jotka kertovat hirviötarinan lisäksi jotain Mulderista ja Scullysta. Pelkkä poltergeistin jahtaaminen jättää jakson ontoksi. Tarina on suoraviivainen, eikä jätä juuri varaa mielikuvitukselle. Vaikka The Jersey Devilin hirviöjuttu oli yhtä yksinkertainen, jaksolla oli kuitenkin sanoma.

1x05xa.png

Kytät työssään

Lopussa annetaan ymmärtää, että Howard Graves ei ole vieläkään täysin kuollut. Toisin sanoen tapausta ei selvitetty, vaan poltergeist voi jatkaa pelotteluaan. No, ainakin Mulder ja Scully saivat mahdollisuuden nähdä Liberty Bell.


”I would never lie. I willfully participate in a campaign of misinformation.”


X-Fakta: Morgan&Wong keksivät useat sarjassa esiintyvistä vitseistä, kuten tässäkin jaksossa mainitun Mulderin Elvis-faniuden sekä Mulderin pornoharrastuksen. Lisäksi Morgan&Wong viittaavat usein jaksoissa suosikkijoukkueeseensa Chargersiin.