Space

1x08b

”We send those men up into space to unlock the doors of the universe, and we don’t even know what’s behind them.”

1×08 Space
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: William A. Graham
Ensiesitys: 12.11.1993
Tag line: The Truth Is Out There

Tarinan mukaan Chris Carter väitteli kerran Alex Gansan ja Howard Gordonin kanssa siitä, mikä on The X-Filesin huonoin jakso. Carterin mielestä se oli Space ja Gordonin ja Ganzan mielestä taas Ghost in the Machine. Carter taisi olla oikeassa. X-fiilit ovat harvasta asiasta niin yksimielisiä kuin siitä, että Space on sarjan huonoin jakso. No, se riippuu tietysti siitä millä perusteella määrittelee huonon jakson. Myöhemmillä kausilla on tarjolla useita huonoimpia jaksoja, mutta ne on kaikki ainakin tyylikkäästi ja varmasti toteutettuja (paitsi ehkä Fight Club, mutta siitä lisää myöhemmin). Space ei sitä taas ole.

1x08xa.png

Kallista grafiikkaa

Vaikka Space on kahden ensimmäisen kauden kallein jakso, se vaikuttaa kaikkein halvimmalta. Kaikki mahdollinen on onnistuttu tyrimään aina käsikirjoituksesta kökköihin efekteihin asti. Space on jo asetelmiltaan suuruudenhullu, sillä siinä Mulder ja Scully ratkovat, kuka sabotoi NASA:n lentoja. Halvalta näyttävän toteutuksen sekaan leikataan ostettuja kuvapätkiä NASA:sta. Jännittävät kohtaukset tapahtuvat jossain avaruudessa näkymättömissä ja niistä vain kuullaan vilaustakaan näkemättä.

1x08a

Peukalot ylös

Mulderilla ja Scullylla ei ole jaksossa mitään tekemistä, mikä on toisaalta hyvä, koska heidän hahmonsa on kirjoitettu täysin pieleen. Eikä yhtään auta, että Duchovny ja Anderson eivät ole vielä kotona rooleissa. Scully on yhtä hymyä, ja astronautteja fanittava Mulder käpälöi vieraita naisia hiukan liian tuttavallisesti. Jakso on täynnä typeryyksiä: Mulder esimerkiksi huutelee paikalle lääkäriä Scullyn seisoessa hievahtamatta vieressä.

1x08k.png

Tutkijat

Koska Space on saanut niin paljon kuraa niskaansa, niin katson asiakseni listata edes kolme hyvää asiaa siitä. Ensinnäkin, avaruudesta tullut, ihmisen käytöksen muuttava henkihän on kuin varhainen musta öljy. Toiseksi, Mulderin idoli ja amerikkalainen sankari paljastuu petturiksi — eipä ole viimeinen kerta kun tällaista tapahtuu. Kolmanneksi, lavastaja sai taustalla näkyvästä astronauttitaulusta idean Mulderin työhuoneen sisustamiseen. Siinä kaikki.


Mulder: You never wanted to be an astronaut when you were a kid, Scully?
Scully: Guess I missed that phase.


X-Fakta: Olisiko tämä niitä ainoita jaksoja, jossa Scullyn nähdään syövän Mulderin lempinaposteltavaa eli auringonkukansiemeniä?