Fallen Angel

1x09c

”´The Last Detail´ starring Dana Scully.”

1×09 Fallen Angel
Käsikirjoitus: Alex Gansa ja Howard Gordon
Ohjaus: Larry Shaw
Ensiesitys: 19.11.1993

MOTW-jaksojen tason heitellessä laidasta laitaan ovat ensimmäisen kauden mytologiajaksot (jotka eivät tietenkään vielä virallisesti ole mytologiajaksoja) puolestaan onnistuneita. Hämmästyttävää kyllä, kaksi keskikauden parhaimmista jaksoista, Fallen Angel ja E.B.E, olivat aikoinaan kauden vähiten katsotuimmat jaksot.

1x09xa

Totuuden puolesta

Alex Gansan ja Howard Gordonin kirjoittama Fallen Angel on ensimmäinen jakso, joka jollain tavalla rikkoo perinteistä jaksokaavaa. Mulder tunkeutuu Syväkurkun vihjeen perusteella salaa paikalle, jossa uskoo hallituksen peittelevän maahan syöksynyttä ufoa. Enigmaattinen tohtori Scully pääsee tekemään näyttävän sisääntulon vasta Mulderin hankittua taas kerran itsensä putkaan. Mahdollinen ufo jää kuitenkin jaksossa nopeasti pelkäksi sivujuonteeksi, kun suuremmaksi uhkaksi muodostuu X-Arkiston sulkeminen ja totuuden peittäminen. Fallen Angel on pitkään aikaan ensimmäinen muistutus siitä, että Scullyn tehtävänä on nimenomaan laittaa Agentti Mulder ruotuun. Eikä hän ole onnistunut siinä kovinkaan hyvin.

1x09a

Arvoituksellisen tohtori Scullyn dramaattinen sisääntulo

Fallen Angelin kuvaus Mulderista on yksi parhaimpia koko alkukaudesta. Tässä on intohimoisesti totuuden etsinnälle omistautunut mies, joka ei pelkää rikkoa jokaista menettelytapaa ja lakia saadakseen vastauksia. Mulder on langennut FBI-agentti, joka niskoittelee systeemiä vastaan, koska hänen mielestään kenelläkään ei ole toimivaltaa totuuden säätelyn suhteen. Tämä kapinallisuus on varmasti yksi niistä tärkeimmistä ominaisuuksista, joka vetosi hahmossa katsojiin.

1x09f.png

Toiminnan mies

Mulderin lisäksi Fallen Angelin sivuhahmot on erityisen kiinnostavasti kirjoitettu. Syväkurkku saa ensimmäistä kertaa lihaa luiden ympärille: hänellä on hämäräperäinen agenda, mutta toimiiko hän Mulderin puolesta vai vastaan? Scott Bellisin sympaattisesti esittämä ufouskovainen Max Fenig on puolestaan jonkinlainen edeltäjä Lone Gunmeneille. Maxiin verrattuna Mulderkaan ei enää vaikuta niin herkkäuskoinen hörhöltä. Max on ensimmäinen henkilö, joka pääsee toteamaan sarjan tunnuslauseen ”trust no one”. Max näkee Mulderin jonkinlaisena sankarina, taistelijana, joka yrittää sisältäpäin työskennellä salaisuuksien paljastamiseksi. Vaikka Max esitellään aluksi hieman hupaisana ufointoilijana, hahmon traagisuus paljastuu nopeasti. Max on vaihtanut ufoja jahdatessaan normaalin elämän kiertolaiselämään asuntovaunussa. Hahmon surullisuus korostuu, kun Mulder ymmärtää, että Max on tietämättään itse todiste siitä, mitä kumpikin heistä etsii: ufosieppausten uhri.

1x09b

Maxin näyttävä lähtö

Fallen Angelissa on ensimmäisiä kertoja painostava ilmapiiri, uhka siitä, että X-Arkisto voitaisiin todella sulkea ja potkia Mulder pois FBI:sta. Jakson painavimmat hetket tulevat loppuminuuteilla, kun Mulder ja Scully tekevät FBI:n johtajille tiliä luvattomasta retkestään. Duchovny tavoittaa ensimmäisiä kertoja hahmonsa ytimen todistellessaan FBI:n johtajille, että valheita, joissa on virallinen leima, on mahdotonta todistaa vääräksi.

Totuus on tuolla jossakin, kuten The X-Filesin tunnuslause toteaa. Fallen Angelin mukaan totuus on kallisarvoista luksusta, johon kaikilla ei ole varaa.


”You can deny all the things I’ve seen, all the things I’ve discovered, but not for much longer because too many others know what’s happening out there. And no one, no government agency, has jurisdiction over the truth.”


X-Fakta: Sarjan aikana Mulder M.F. Luder -nimen lisäksi myös peitenimillä George Hale, Reynard Muldrake, Marty Mulder, Mr Kaplan, Rob Petrie, Foxy ja Bob.