Eve

1x10b

”Maybe they weren’t looking in the right direction.”

1×10 Eve
Käsikirjoitus: Kenneth Biller ja Chris Brancato
Ohjaus: Fred Gerber
Ensiesitys: 10.12.1993
Tag line:The Truth Is Out There

Eve-jakson käsikirjoittajiksi on merkitty Kenneth Biller ja Chris Brancato, mutta todellisuudessa Morgan&Wong kuulemma viimeistelivät jakson käsikirjoitusta rankalla kädellä. Olisikin kummallista, miten ulkopuoliset kirjoittajat olisivat onnistuneet luomaan yhden kauden omaperäisimmistä ja tiheätunnelmaisimmista jaksoista. Evessa Mulder ja Scully tutkivat kahden eri puolilla Yhdysvaltoja asuneen miehen identtisiä kuolemia. Tarina ei todellakaan ole suoraviivainen, vaan jopa Mulder joutuu huiputuksen kohteeksi. Kyseessä eivät olekaan vampyyrit, pilvistä eksanguinaatiota suorittamaan tulleet ufomiehet tai edes hullu tiedenainen.

1x10xa

Nuori ja tappava

Even käsikirjoitus etenee kuin labyrintissa. Kun seinä tulee vastaan, osoittavat merkit jälleen kohti uutta syyllistä. Johdattelijoiksi paljastuvat lopulta 8-vuotiaat identtiset pikkutytöt Cindy ja Teena.Tai tälläkin kertaa varsinainen syyllinen on tosin hallitus, joka on salaisissa eugeniikkakokeissaan luonut huippuälykkäitä ja erittäin murhanhimoisia lapsia.

1x10d

Kummallinen perhe

Even ohjaus on virkistävää. Jaksossa on useampia pitkiä otoksia, joissa kamera kiertää kohteen ympärillä. Kumma kyllä ohjaaja Fred Gerberistä ei kuultu sarjassa tämän jälkeen. Harriet Samson Harrisin monista rooleista varsinkin Eve 6 on karmaiseva, ja hänen esityksensä onkin yksi verevimmistä koko ensimmäisen kauden aikana. Jos jonkun heikkouden haluaa jaksosta löytää, niin sellainen on ehkä Syväkurkun vierailu. Fallen Angelin vihjailujen jälkeen Syväkurkku on taas alennettu pelkäksi työkaluksi, joka johdattaa juonta eteenpäin.

1x10c

Katso tarkkaan, Mulder!

Parhaimman huvin Eve tarjoaa kuitenkin näin vuosia myöhemmin. Ihmiskokeet, geneettinen manipulointi, petolliset hedelmöityshoidot, supersotilaat, kaikki myöhemmästä mytologiasta tutut asiat ovat jo läsnä Evessa. Mulder ja Scully superlapsia kaitsemassa tai pohdiskelemassa keinohedelmöitystä on jälkikäteen hupaisaa katsottavaa. Harmillista, ettei sarjan myöhemmillä kausilla Evelle tehty jatko-osaa, joka olisi sitonut sen kiinteämmin osaksi mytologiaa.


Mulder: One girl was just abducted.
Scully: Kidnapped.
Mulder: Po-tay-to, po-tah-to.


X-Fakta: Amerikkalainen rockyhtye Eve 6 keksi nimensä tästä jaksosta.