Fire

1x11c

”Mulder, you just keep unfolding like a flower.”

1×11 Fire
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Larry Shaw
Ensiesitys: 17.12.1993
Tag line: The Truth Is Out There

Gillian Andersonin valinta Scullyn rooliin herätti aikoinaan kiivasta vastustusta, ja Andersonia yritettiin savustaa ulos sarjasta koko ensimmäisen kauden ajan. Anderson oli nuori ja kokematon, ja hänellä oli suuria vaikeuksia omaksua nopeassa aikataulussa suuret määrät vaikeaa dialogia. Toisaalta FOX-yhtiö vaati lisäämään sarjaan lisää romansseja, joten Chris Carter päätti lyödä useamman kärpäsen yhdellä iskulla ja kirjoittaa jakson Fire. Jaksossa Mulder kohtaa Phoebe Greenin (Amanda Pays), ex-heilansa Oxfordin ajoilta. Tarkoitus oli, että Phoebe jäisi sarjaan romantiikan takaamiseksi, ja jopa korvaisi Scullyn.

1x11xa

Ei kemiaa?

Jälkeenpäin tämä ajatus vaikuttaa tietysti harvinaisen typerältä. Phoebe Greenin vamppailu on lähinnä vaivaannuttavaa, koska kovasta yrityksestä huolimatta Mulderin ja Phoeben välillä ei ole kemiaa — paljon kiinnostavampi on itse asiassa Scullyn ja Phoeben välinen mittely.  Se ei ehkä johdu käsikirjoituksesta, vaan ärsyyntyneisyys Phoeben ja Mulderin hieman epäammattimaisesta käytöksestä on lähinnä Andersonin eleiden varassa. Yksi melko huomaamaton mutta hauska hetki on, kuinka Mulder käyskentelee rennosti boksereissaan Scullyn edessä, mutta solmii heti aamutakkinsa kun Phoebe saapuu paikalle.

1x11a

Vaarallisia liekkejä

Romanssin virittely ei ole kuitenkaan edes Firen suurin epäonnistuminen, vaan käsikirjoitus latistaa dramaattisimmatkin hetket kohti camp-huumoria. Esimerkiksi tuhopolttoekspertin esiintyminen ja intoilu tulesta menee tahattoman komiikan puolelle. Varsinainen MOTW-tarina kertoo tappaja Cecil L’Ivelystä, joka pystyy kosketuksellaan sytyttämään tulen. Cartermaiseen tapaan alleviivataan vertauskuvaa, että myös Phoebe on kuin tuhoava tuli, vamppi, joka viettelee ja tuhoaa.

1x11b

Liekit lyövät Mulderin maahan monin tavoin

Jostain syystä Mulderin hahmo on kirjoitettu Firessa täysin pelleksi muutenkin kuin Phoebe-jutun osalta. Mulderin tulenpelosta ei enää koskaan kuulla sanaakaan. Loppuhuipennus on tahattomasti koominen: kaikki muut katsovat vierestä kun pelkuri-Mulder joutuu yksin sammuttamaan liekkejä. Entistä hauskemman jaksosta tekee tietysti se, että sillä aikaa kun FBI:n historian paras profiloija ja Scotland Yardin superälykäs etsivä käpälöivät toisiaan, selvittää Scully syyllisen työhuoneessaan istuen.


Mulder: Oh, I was merely extending her a professional courtesy.
Scully: Oh, is that what you were extending?


X-Fakta: Yksi asia, josta voi huomata sarjan pienen budjetin, on samojen kohtausten uusiokäyttö. Esimerkiksi sama hölkkääjä juoksee useassa jaksossa FBI:n päämajan ohi. Firessa on puolestaan käytetty uudelleen Squeezea varten kuvattua kohtausta, jossa Scully kirjoittaa tietokoneella raporttiaan. Pöydällä näkyy jopa Toomsin uhrin kuva!