Genderbender

1x13b

Scully: There’s something up there, Mulder.
Mulder: Ooh, I’ve been saying that for years.

1×13 Genderbender
Käsikirjoitus: Larry Barber ja Paul Barber
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 21.1.1994
Tag line: The Truth Is Out There

Genderbenderissa The X-Files löytää kaksi vahvuuttaan: Vancouverin öiset metsät ja Rob Bowmanin. Tämä on ensimmäinen jakso, jossa hyödynnetään kunnolla tunnelman luomiseen Vancouverin loppumatonta sadetta ja jylhien metsien vaikuttavuutta. Bowman puolestaan osoittaa kykynsä tekemällä heikohkosta materiaalista katsottavan jakson.

1x13xb.png

Suunnistajat

Jakso itsessään on hieman koominen ja teemoiltaan jokseenkin vanhahtava. Siinä voi nähdä kaikuja 1980-luvun AIDS-hysteriasta, mutta samalla sen näkemystä häilyvistä sukupuolirooleista voi pitää sangen modernina. Salaiset kansiot ei todellakaan ole niitä sarjoja, joka yrittää ratsastaa seksin avulla. Sarjassa nähdyt seksikohtaukset voi helposti laskea yhden käden sormilla, vaikka muutama sormi olisikin amputoitu. Niidenkin muutaman kohtauksen osapuolista toinen on aina kuollut kesken hekuman. Siveellisyydellään (jopa liiallisella siveydellään) The X-Files onkin harvinainen ja virkistävä poikkeus TV-sarjojen joukossa.

1x13a

Ultimate sex magnet

Itse tarinassa Mulder ja Scully jäljittävät yökerhoista uhriaan etsivää murhaajaa, joka pystyy vaihtamaan sukupuoltaan. Jäljet vievät Kindreds-uskonlahkon asuinsijoille Massachusettsiin. Kindredsit ovat amishien tyylinen uskonlahko, joka kieltäytyy normaalielämän houkutuksista — he ovat kuin muukalaisia nykymaailmassa. Yhdestä Kindreds-uskonlahkon jäsenestä tukahdutetut hormonit tekevät äärimmäisen seksimagneetin, joka tappaa seksin avulla. Scullykin on vähällä joutua hypnoottisen lahkolaisen viettelemäksi, mutta Mulder pelastaa Scullyn viattomuuden viime hetkellä. Alkuperäinen käsikirjoitus oli huomattavasti rohkeampi, mutta lopullisessa versiossa Scully näyttää lähinnä uneliaalta ja huumatulta.

1x13d

Mulder pelastamassa Scullya haureudelta

Rob Bowman hallitsee vastakkainasettelun: ulkomaailman sykkivä musiikki ja helppo seksi, lahkolaisten askeettisuus ja korkea moraali vaihtelevat kohtauksesta toiseen. Uskonlahkon maatilalla ja metsässä tapahtuvat kohtaukset ovat tunnelmallisia ja tyylikkäästi valaistuja, mutta eroottista tunnelmaa ei jaksosta löydy kirveelläkään. Ihmiset ovat enemmän pöllämystyneitä kuin lumoutuneita kohdatessaan seksimagneetin.

1x13c

Yllätys!

Ennalta on mahdoton arvata jakson loppuyllätystä, joka vedetään täysin hatusta. Ratkaisu on joko todella outo tai sitten nerokas — riippuu katsojasta. Viimeisessä kuvassa lahkolaisia etsivät Mulder ja Scully seisovat hämmentyneinä keskellä viljapeltoon painautuneita kuvioita. Kindredsit ovat sen sijaan jo matkalla toiselle planeetalle.


Scully: I don’t understand, how can they just disappear? They have no means of transportation.
Mulder: No earthly means of transportation.

X-Fakta: Varsinkin Vancouver-aikoina oli yleistä, että samat näyttelijät esiintyivät sarjassa useissa eri rooleissa. Joskus näistä pikkurooleista noustiin merkittäviin rooleihin. Näin kävi esimerkiksi Nicholas Lealle (Krycek), joka vilahtaa tässä jaksossa. Muita tärkeisiin rooleihin päätyneitä ovat esimerkiksi Chris Owens (Mutato, nuori CSM ja lopulta Jeffrey Spender), Gillian Barber (Ghost in the Machine, Red Museum, sittemmin abduktoitu Penny Northern) Bill Dow (Chuck Burks), joka esiintyi myös The Jersey Devilissa ja War of the CoprophagesissaTerry O’Quinn päätyi näyttelemään sarjassa kolmea eri roolia: Brian Tillman Aubreyssa, agentti Michaud Fight the  Futuressa sekä Shadow Man Trust No 1:ssa.