Lazarus

1x14a

”Two men died in that crash room, Scully. One man came back. The question is… which one?”

1×14 Lazarus
Käsikirjoitus: Alex Gansa ja Howard Gordon
Ohjaus: David Nutter
Ensiesitys: 4.2.1994
Tag line: The Truth Is Out There

Scully-parka on kovilla tässä vaiheessa kautta. Ensin Scullyn isä kuoli Beyond the Seassa ja Scully sai viestejä haudan takaa, sitten Scully melkein joutui seksimagneetin uhriksi Genderbenderissa, ja nyt Lazaruksessa Scully joutuu kidnapatuksi ja todistamaan riivausta. Seuraavassa jaksossa Scullya ammutaan vatsaan.

1x14xc

Scullya koitellaan

Tarinana Lazarus ei ole kummoinen: kuolleen pankkirosvon sielu siirtyy hänet ampuneen poliisin ruumiiseen. Tämä poliisi sattuu myös olemaan Scullyn entinen miesystävä. Scullyn ja Jack Willisin välillä on kuitenkin vielä vähemmän kemiaa kuin Mulderin ja Phoebe Greenin. Tosin mieshän ei ole jaksossa suurimman osan aikaa Jack Willis vaan pankkiryöstäjä Warren Dupre. Vielä kummallisempaa on, että jakson kirjoittaja Howard Gordon hämmästelee The Complete X-Files –kirjassa, että Willisin ja Scullyn suhde on leimattu romanttiseksi, vaikka niin ei ollut tarkoitus. Häh?

1x14c

Kalmo ryöstöretkellä

Jälleen kerran sivuhenkilöt ovat stereotyyppisiä rikollisia. Jakson mukaan rakkaus vaimoa kohtaan herätti Dupren henkiin, mutta kuvailtua intohimoa ei löydä jaksosta. Ja mitä ihmettä, Mulder ei edes vaikuta FBI:n hylkiöltä, vaan kaikki agentit tekevät kiltisti mitä Mulder jaksossa määrää. Missä FBI:n most unwanted on?

1x14b

Tatuoidut miehet aiheuttavat Scullylle usein ongelmia

On jaksossa kuitenkin jotain hyvääkin. Beyond the Sean jälkimainingeissa muutama piirre on vakuuttava. Lazarus ja Beyond the Sea molemmat vihjaavat Scullyn mieltymyksestä ja ongelmallisesta suhteesta auktoriteettisiin, pakkomielteisiin miehiin. Tämä nousee sarjassa esiin vielä useasti tulevina vuosina. Beyond the Sean tyyliin Scully pääsee jälleen kerran näkemään välähdyksiä muuttuvista kasvoista — tästäkin tulee sarjassa perinne. Jakson loppu, jossa Mulder kertoo Willisin kuolinaikana pysähtyneen kellon tarkoittavan sitä mitä Scully haluaa, on periaatteessa sama kuin Beyond the Sean loppu, jossa Scullyn täytyy itse valita, mitä haluaa uskoa.

1x14xb

Mulderin varhainen toimisto ei rakennu IWTB-julisteen ympärille

Beyond the Sean kopiointi vain korostaa sitä, mikä on jaksossa pielessä. Hämmentävää on, kuinka jaksojen taso voi vaihdella näin paljon. Sarja, joka tarjoaa yhdellä viikolla sellaisia helmiä kuin Ice, Fallen Angel tai Beyond the Sea, seuraavalla viikolla sellaisia yhdentekevyyksiä kuin, no, kutakuinkin kaikki MOTW:t, joita Morgan&Wong eivät kirjoittaneet.


Scully: What does that mean?
Mulder: It means … It means whatever you want it to mean.


X-Fakta: FOX ei suostunut alkuperäiseen ideaan, jossa ryöstäjä valtaa Mulderin ruumiin. Howard Gordon oli aikoinaan pettynyt, mutta on myöhemmin myöntänyt, että päätös oli oikea. FOX puuttui varsinkin sarjan alkuvaiheessa usein jaksojen juonenkulkuihin. Esimerkiksi Conduitissa abduktoitu tyttö ei saanut jäädä abduktoiduksi, ja Beyond the Sea olisi pitänyt jättää kokonaan tekemättä.