Young at Heart

1x15c

Scully: Mulder, I know what you did wasn’t by the book….
Mulder: Tells you a lot about the book, doesn’t it?

1×15 Young at Heart
Käsikirjoitus: Scott Kaufer ja Chris Carter
Ohjaus: Michael lange
Ensiesitys: 11.2.1994
Tag line: The Truth Is Out There

Young at Heart on yksi ensimmäisen kauden omituisimpia jaksoja. Alku vaikuttaa vielä normaalilta. Mulder ja Scully kutsutaan tutkimaan pankkiryöstöä, jonka tekijä vaikuttaa poliisin vanhalta tutulta. Ongelma on vain, että epäilty, John Barnett, on kuollut jo vuosia sitten vankilassa.

1x15xd

Hurja kostaja

Jakson edetessä se alkaa muistuttaa huonolla tavalla normaalia rikossarjaa. Paljastuu, että Mulder tuntee vieläkin syyllisyyttä kun ei joskus ampunut Barnettia, joka sitten ampui toisen agentin, jonka lapsia Mulder käy tunnontuskissaan katsomassa ja muuta huttua. Lisätään tähän oikeussali-flashbackeja, puhelinuhkailuja, Mulderin kavereiden tappaminen yksi kerrallaan ja viimeinen mahdollisuus korjata virheensä, niin saadaan maailman kliseisin poliisisarjan jakso. Jos käsikirjoittajiksi olisi merkitty Morgan&Wong, voisi luulla, että Kuuman piirin käsikirjoitus eksyi vahingossa väärään sarjaan. No, ehkä Kuumassa piirissä tappajalla ei olisi salamanterikättä.

1x15xa

Frankesteinia etsimässä

Sitten tuleekin uusi käänne: kyseessä onkin hullun tiedemiehen salaiset kokeet ikuisen nuoruuden saavuttamiseksi. Hallituskin on sekaantunut asiaa. Syväkurkku käy piipahtamassa ja jopa itse Tupakkamies vilahtaa taustalla. Ymmärrettävästi The X-Files ei ole vielä löytänyt tyyliään, ja yrittää tunkea hallituksen salaliittoja mukaan jokaiseen jaksoon. Soppaa sekoittaa vielä Mark Snown hämmentävä Omen-musiikki.

1x15a

Hämärä CIA-mies

Jotenkin Young at Heart onnistuu olemaan kliseinen jo pelkästään The X-Filesin ensimmäisen kauden jaksoihin verrattuna. FOX:n vaatimuksesta ensimmäisen kauden aikana nähdään kavalkadi Mulderin ja Scullyn entisiä työtovereita ja heiloja, jotka usein kohtaavat epäonnisen lopun. Young at Heartissa uhrilampaaksi tuodaan Mulderin entinen opettaja Reggie Purdue. Purdue on itse asiassa ensimmäinen vanhoista tuttavuuksista, joka vaikuttaa hyvältä tyypiltä. Melkein toivon, että häntä ei olisi tapettu.

1x15b

Kun Reggie kohtasi Mulderin, hänen päivänsä olivat luetut

Ottaen huomioon, että Mulder ja Scully ovat Carterin luomia hahmoja, on hämmästyttävää, että Carter hapuilee kirjoittajista kaikkein eniten heitä kirjoittaessaan. Pilotin ja Darkness Fallsin säikky Scully, The Jersey Devilin korni ja Firen lähes tunnistamaton Mulder, puhumattakaan Spacen outouksista, kaikki tämä on Carterin kynästä lähtöisin. Young at Heartissa Mulder taiteilee jossain James Bondin ja David Addisonin välimaastossa, sillä jaksossa on myös aivan käsittämätön flirttikohtaus naispuolisen käsialatutkijan kanssa.

1x15xb

Scully kynttiläfetissi paljastuu

Young at Heart luo katsauksen niihin aikoihin, jolloin Mulder oli vielä FBI:n kultapoika. Vaikea sanoa, yrittääkö jakso vihjata, että yksi syy Mulderin kapinallistumiseen oli, että hän nuodatti liian hyvin FBI:n sääntöjä pankkivankitilanteessa, eikä toiminut vaistojensa mukaan. Kuinka mielikuvituksetonta… Käviköhän Mulder enää tämän jakson jälkeen katsomassa kuolleen agentin lapsia?


”Instead, I’ve got some dead man robbing jewelry stores and sending me haikus.”


X-Fakta: Edes William B. Davis ei tiedä, esiintyykö hän tässä jaksossa Tupakkamiehenä vai ei. Elämäkerrassaan Where There’s a Smoke… Musings of a Cigarette Smoking Man (2011) Davis kertoo, että hänet kuitenkin haluttiin mukaan jaksoon siltä varalta, että pilottijakson tupakanpolttelijalle kehitettäisiin myöhemmin suurempi rooli.