Miracle Man

1x17a

”So what’s next? The slaying of the firstborn?”

1×17 Miracle Man
Käsikirjoitus: Howard Gordon ja Chris Carter
Ohjaus: Michael Lange
Ensiesitys: 18.3.1994
Tag line: The Truth Is Out There

Edellinen jakso E.B.E esitteli modernin version uskonnosta, jossa Jumalan sijaan uskottiin salaliittoihin ja ufoihin. Miracle Man palaa perinteisimpiin uskonkysymyksiin ja Raamatun oppeihin. Uskonnolliset aiheet sopivat hyvin Salaisten kansioiden maailmaan, sillä mitä muuta Raamatun ihmeteot tai Jeesuksen ylösnousemus lopulta ovat kuin uskon asia. Miracle Man näyttää yhden uskonnon rumista puolista: ihmisten rahastuksen uskonvaraisten ihmetekojen kautta. Kuten sarjassa yleensä, kyse on nimenomaan halusta uskoa.

1x17f.png

Keskellä Raamatun vitsausta

Mutta… The X-Files ei ole vielä keksinyt keskeistä käännettään, joka tulee rytmittämään sellaisia jaksoja kuin Revelations, All Souls tai Gethsemane -trilogia: Scullyn jaakobinpainia usko ja tieteen välillä. Tässä vaiheessa sarjaa se, että uskoo yliluonnolliseen, tarkoittaa tylsästi myös Jumalaan uskomista. Myöhempien kausien Mulder tuskin korviaan lotkauttaisi tälle ilmiselvälle uskonnon varjolla rahastamiselle, vaan toteaisi Scullya lainaten ”So what’s next? The slaying of the firstborn?”.

1x17b

FOX ei tykästynyt jakson Jeesus-viittauksiin

Miracle Manin juonen mukaan käsillä ihmisiä parantavan nuoren saarnaajan Samuel Hartleyn kosketus on muuttunut tappavaksi. Ei vaadi paljon katsojalta päätellä, että joku yrittää lavastaa miestä tappajaksi. Miracle Manissa on potentiaalia, mutta se sortuu itsestäänselvyyksiin tehdessään Samuelista Kristus-hahmoa, joka vankilassa kidutettaessakin vääntyy ristiinnaulitsemisasentoon. Jakson lierihattuun ja mustaan kaapuun verhoutunut pahis on paljon mielenkiintoisempi tapaus. Miracle Man muuttuu jännittäväksi vasta viimeisillä minuuteilla, kun kuollut Samuel alkaa vierailla haudan takaa. Tosin Samuelin ylösnousu alkaa mennä jo hieman yli, kun raamatullisia vertauskuvia hakataan katsojan päähän lähes samaa tahtia kuin sarjan viimeisillä kausilla.

1x17d

Kaunainen Lasarus

Miracle Man suurin ongelma löytyy Mulderin hahmosta, joka hämmentävästi julistaa jaksossa Raamatun sanaa. Ehkä Mulder ei kuitenkaan ole kiinnostunut tarinan raamatullisista aspekteista, vaan häneen vetoaa Samuelin tuska ja syyllisyys. Jakso sitoo sen yhteen Mulderin Samanthan katoamisesta tuntevan syyllisyyden kanssa, mutta Samantha-yhteys on pinnallisesti toteutettu. Todennäköisesti se on tuotu mukaan vain, jotta tarinaan tulisi henkilökohtaisuutta.


”No, wait. This is the part where they bring out Elvis.”


X-Fakta: Jakson kuvauksissa oli mukana yli 12 000 heinäsirkkaa.