Shapes

1x18a

”Don’t you ever get the creeps?”

1×18 Shapes
Käsikirjoitus: Marilyn Osborne
Ohjaus: David Nutter
Ensiesitys: 1.4.1994
Tag line: The Truth Is Out There

Shapes on taas esimerkki siitä, kuinka tuotantoyhtiö FOX oli jatkuvasti eri linjoilla sarjan suhteen. FOX halusi sarjaan hirviöjakson, koska heidän mielestään yleisö tahtoi tuttuja hirviöitä. Joten Morganin&Wongin kaveri Marilyn Osborn sellaisen kirjoitti. Tunnetut myyttiset hirviöt ovat kuitenkin harvoin hyviä jakson aiheita, koska ne ovat niin tunnettuja ja monesti nähtyjä. Myös Shapes on varsin perinteinen ihmissusitarina, jota on onneksi höystetty jonkin verran lisäämällä mukaan intiaanien ja viranomaisten välisiä jännitteitä.

1x18b

Manitou

Kyseessä on kuulemma sama tapaus, josta J. Edgar Hoover avasi ensimmäisen X-kansion vuonna 1946, mutta se ei juurikaan tee Shapes-jaksosta kiinnostavampaa. Mulder ja Scully matkaavat Montanan intiaanireservaattiin tutkimaan oudon pedon, manitoun, hyökkäyksiä. Tarina on kuitenkin niin tuttu, että vaikka sitä miten kuorruttaisi, kaikki tietävät miten juoni etenee. Tahti on jaksossa melko verkkainen ja hautajaisseremonioita tuijotellaan oikein olan takaa. Tunnelma alkaa tihentyä vasta loppumetreillä, kun Scully joutuu kaksin ihmissudeksi muuttuvan Lyle Parkerin kanssa.

1x18f

Pimeässä

Jakson huipennusta, jossa Mulder ja Scully harhailevat pimeässä talossa ihmissutta pakoon — ja koko Shapesia yleensä — voi pitää malliesimerkkinä sarjan silloisesta nollabudjetista. Yhden jakson budjetti oli miljoona dollaria, eli vähemmän kuin isoimmat TV-tähdet saavat yhdestä jaksosta palkkaa. Väitetään, että huonoista katsojaluvuista huolimatta sarja sai jatkua, koska halvemmalla ei olisi saatu tilalle mitään korvaavaa. Halpa budjetti näkyy. Valaistus on lähes olematonta ja toteutus on välillä kankeaa. Kohtaukset ovat heikosti valaistuja ja välistä pilkkopimeitä — ja sehän toimii. Pedosta nähdään välähdys siellä ja täällä taskulampun valokeilassa. Onneksi, sillä valoissa karvainen ihmissusimaski vain naurattaisi. David Nutterin ohjaus antaa jaksolle twinpeaksmaista tunnelmaa, ja pelastaa sen, mitä yllätyksettömän käsikirjoituksen jälkeen on pelastettavissa.


Ish: I could smell you a mile away.
Mulder: Well, they told me that even though my deodorant is made for a woman, it’s strong enough for a man.


X-Fakta: Jakson lopussa Ish ennustaa, että Mulder ja Scully palaavat kahdeksan vuoden päästä. Sitä ei koskaan tapahtunut, mutta Chris Carter leikitteli idealla lavastaessaan I Want to Believe -elokuvan kuvauksissa kohtauksen, jossa Mulderilla oli ihmissusimaski.