Born Again

1x21a

”Do me a favor, Mulder. Let me say it. Reincarnation.”

1×21 Born Again
Käsikirjoitus: Alex Gansa ja Howard Gordon
Ohjaus: Jerrold Freeman
Ensiesitys: 29.4.1994
Tag line: The Truth Is Out There

Ensimmäinen tuotantokausi on jo tähän mennessä sisältänyt nipun jaksoja, joissa kaikissa käsitellään jonkinlaista riivausta tai henkien paluuta: Shadows, Ghost in the Machine, Space, Beyond the Sea, Lazarus, Miracle Man ja ehkä manitou-riivaus Shapesinkin voi laskea mukaan. Eikä se tähän lopu, vaan seuraavassa jaksossa Rolandissa riivattuna on kehitysvammainen mies ja riivaajana tämän kuollut neroveli. Tämä tarkoittaa, että peräti 1/3 kaudesta on kertonut jonkinlaisesta riivauksesta tai kostosta haudan takaa! Luulisi, että ideat ovat siis lopussa, vaikka sarjan kukoistuskausi on vasta alkamassa.

1x21c

Kerrankin Scullykin on paikalla oikeaan aikaan!

Born Again jää riivausjaksojen joukossa keskitason tavaraksi. Se on paremmin kirjoitettu kuin alkukauden Shadows tai Space, ja yllättävän tiheätunnelmaisesti ohjattu. Mark Snown sävelmät hapuilevat Finlandian alkunuotteja. Kuten Shadowsissa, tämänkin tarinan pohjalla on rikos, nyt poliisikaverusten rahankavallus, jonka seurauksena rehellinen poliisi on tapettu. Mies palaa haudan takaa kostamaan tappajilleen syntymällä uudelleen pikkutytöksi. Psykokineettisillä voimilla tuhoja tekevä tyttö on näytelty yhtä ilmeettömästi kuin tällaiset kirotut lapset yleensä, ja esitys menee melkein huumorin puolelle.

1x21xa.png

Rajaus vatsan yläpuolelta

Kauden alkujaksoihin verrattuna Born Again osoittaa, että sarja on alkanut löytää oman tyylinsä. Siitä huolimatta kyseessä on varsin yllätyksettömästi etenevä jakso. Kuten edelliset jaksot Darkness Falls ja Tooms osoittivat, jos tarina haastaa jotenkin Mulderin ja Scullyn, jaksoon tulee heti enemmän jännitettä. Born Again on taas niitä jaksoja, joissa Mulderin ja Scullyn voisi vaikka korvata toisilla rikostutkijoilla.

1x21b

Mulder raportoimassa

Ilmeisesti Mulder ja Scully todella tottelevat Skinnerin määräystä jättää enemmän raportteja, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun myös Mulderin nähdään ja kuullaan kirjoittamassa loppuraporttia!


Mulder: Why is it still so hard for you to believe, even when all the evidence suggests extraordinary phenomena? 
Scully: Because sometimes looking for extreme possibilities makes you blind to the probable explanation right in front of you.


X-Fakta: Jaksossa Sharon Lazardia esittävä Maggie Wheeler ei ole ainoa David Duchovnyn tyttöystävä, joka on esiintynyt sarjassa. Duchovnyn tyttöystävistä sarjassa on nähnty Perrey Reeves (3), Dana Wheeler-Nicholson (Syzygy), Lucy Liu (Hell Money) sekä tietenkin vaimo Téa Leoni (Hollywood A.D.). Maggie Wheelerin laulua voi lisäksi kuulla jaksossa William.