Roland

1x22a

”Does this pitch somehow end with a way for me to lower my long distance charges?”

1×22 Roland
Käsikirjoitus: Chris Ruppenthal
Ohjaus: David Nutter
Ensiesitys: 6.5.1994
Tag line: The Truth Is Out There

The X-Filesin ensimmäinen kausi on ollut hyvin epätasainen kausi. Parhaimmillaan se on onnistunut pitämään lupauksensa tuoda kauhu päivityttynä takaisin TV-ruutuihin. Vielä paremmin on onnistuttu salaliittojaksoissa, jotka vain paranevat loppua kohti. Yhteistä parhaimmille kauhu- ja salaliittojaksoille on, että kaikissa niissä Mulder ja Scully ottavat osaa tapahtumiin muutenkin kuin tutkijan roolissa, tai että tapausta on peilattu kehystarinaa vasten. Näin kauden loppuessa on hieno huomata, kuinka MOTW-kaava alkaa olla jo sujuva. Vähän liiankin sujuva. Vielä yksi kosto haudan takaa ehditään nähdä ennen kauden loppua.

1x22f

Kylmää kyytiä

Tässä kostojaksossa päähenkilö on Roland, autistinen tutkimuslaitoksen huoltomies. Rolandille on käynyt huonosti: jo kohdussa hänen nero kaksoisveljensä Arthur Grable on hylkinyt häntä ja tehnyt jälkeenjääneeksi. Kuoleman jälkeen Arthurin nestetyppeen säilötty pää käyttää Rolandia kostonsa välikappaleena ja saattamaan nerokkaan työnsä loppuun. Oikeastaan kyseessä on sama tarina kuin edellisessä jaksossa: Born Againissa kostaja haudan takaa tappoi petollisia poliisikollegojaan, Rolandissa kostaja haudan takaa tappaa petollisia tiedemieskollegojaan.

1x22k

Ikuinen elämä tankissa

Ohjaaja David Nutter piti Rolandin käsikirjoitusta heikkona. Lopputulos on kuitenkin odotettua parempi. Kiitos tästä kuuluu lähinnä kahdelle miehelle, Rolandia näyttelevälle Zeljko Ivanekille ja säveltäjä Mark Snowlle. Born Againissa ei juuri ollut sympatiaa herättäviä henkilöitä, sillä kaikki murhatut olivat rikollisia. Rolandissa Ivanekin sympaattinen esitys peittoaa Born Againin riivatun pikkutytön ilmeettömän tuijotuksen mennen tullen.

1x22b.png

Vieraaita Rolandille

Mark Snowlle on annettu ensimmäisen kerran lupa kokeilla melodista teemamusiikkia. Mark Snow ei ole ehkä koskaan nauttinut virallista arvostusta kyvyistään (hän on ollut 15 kertaa Emmy-ehdokkaana voittamatta kertaakaan), mutta sarjan fanit tuntevat miehen arvon. Surumielinen pianoteema ryhdittää kulunutta tarinaa, ja jää päällimmäisenä mieleen tästä jaksosta.


”I don’t think they’ll be performing this experiment on Beakman’s World.”


X-Fakta: Alkuperäisessä käsikirjoituksessa Mulder kertoi näkevänsä unessa siskonsa uima-altaan pohjalla eikä isäänsä, mutta ilmeisesti David Duchovny sanoi repliikin väärin.