Little Green Men

2x01a

”I wanted to believe but the tools have been taken away. The X-Files have been shut down. They closed our eyes. Our voices have been silenced…  our ears now deaf to the realms of extreme possibilities.”

2×01 Little Green Men
Käsikirjoitus: Glen Morgan ja James Wong
Ohjaus: David Nutter
Ensiesitys: 16.9.1994
Tag line: The Truth Is Out There

“I’m not going to give up. I can’t give up. Not as long as the truth is out there”, sanoi Mulder vielä edellisen kauden lopussa. Brandenburgilaiskonserton ilakoivat säveletkään eivät pysty piristämään toisen kauden aloitusjakson apeaa tunnelmaa. X-Arkisto on suljettu, Syväkurkku on ammuttu, ja viimeisetkin todisteet avaruusolennoista on viety. Mulder ja Scully erotettu toisistaan ja määrätty rutiinitöihin, Mulder salakuuntelemaan pikkurikollisia ja Scully opettajaksi Quanticoon. Kauden avausjaksossa Little Green Men nähdään uskonsa menettänyt, lannistunut Mulder, joka ei ole sen eläväisempi kuin Scullyn ruumiinavauspöydällä makaava ruumis. Ilman Syväkurkun kertomuksia totuus on enää vain Mulderin päähän lukittuja muistikuvia ja välähdyksiä.

2x01f

Mulder pimeässä paikassa

Chris Carter oli suunnitellut, että toisen kauden aloittaisi suureellinen Moskovaan sijoittuva jakso, joka kuvattaisiin Venäjällä. Kun suunnitelma epäonnistui, Glen Morgan ja James Wong saivat tehtäväkseen kirjoittaa avausjakson. FOX oli aikoinaan jaksoon pettynyt, ja halusi korvata sen kokonaan. Onneksi näin ei tapahtunut, sillä Little Green Men on ehkä koko sarjan hienoin kauden aloitus. Se ei kärsi lainkaan ongelmasta, joka tulevina vuosina vaivaa kausien ensimmäisiä jaksoja: edellisen kauden finaalin shokkikäänteiden mitätöintiä tai mahdottomien juonien parhain päin selittelyjä.

2x01xa.png

Paluu menneeseen

Little Green Menia ovat tekijät sanoneet uudeksi pilotiksi, ja sitä se onkin. Little Green Men on uusi alku. Kaikki on hienompaa, sujuvampaa ja näyttävämpää. Little Green Men poikkeaa täysin perinteistä (jos niin voi tässä vaiheessa) mytologiaa edustavasta The Erlenmeyer Flaskista, joka rakentuu toiminnallisen salaliittokuvion varaan. Little Green Men katsoo tarinaa täysin eri näkökulmasta. Se vie takaisin tarinan ytimeen ja näyttää vihdoinkin Samanthan katoamisen marraskuussa 1973 — samanaikaisesti kun Mulder itse epäilee josko koko kaappausta edes koskaan tapahtui.  Tapahtumia Mulderin päässä ja todellisuudessa ei erota mikään. Onko valomeressä oven avautuessa senaattori Mathensonin kätyri, Scully, Mulder itse vai avaruusolento?

2x01b

Kuka on ovella?

Siinä onkin jakson ydin. Little Green Men kirjoitettiin Mulderin omaksi Beyond the Seaksi, ja tämä onkin ensimmäinen jakso, joka nähdään Mulderin näkökulmasta. Koko ensimmäisen kauden voi nähdä olevan kerrotun Scullyn näkökulmasta, sillä Scully saapuu pilotissa uutena agenttina X-Arkistoon. Toisen kauden alkaessa tosielämän tapahtumat pakottavat kuitenkin vaihtamaan uudeksi näkökulmaksi Mulderin näkökulman, sillä Gillian Anderson ei raskautensa takia pystynyt työskentelemään yhtä paljon kuin aiemmin.

2x01xb

Ilman Scullya

Little Green Men kertoo siitä, mitä X-Arkiston sulkeminen on tehnyt Mulderille ja Scullylle. Toisistaan erotettu parivaljakko lähettelee toisilleen salaviestejä ja tapaa toisiaan salaa hämyisissä parkkihalleissa (tietysti Watergate-hotellissa) ja pimeillä puistonpenkeillä kuin Mulder ja Syväkurkku aikoinaan. Mulder on menettänyt uskonsa ja alkanut epäillä, onko koko elämänsä jahdannut olemattomia pieniä vihreitä miehiä. Hän kertoo oppineensa Scullylta, että usko ei riitä, vaan tarvitaan kovia todisteita. Samaan aikaan syystäkin vainoharhaiseksi muuttunut Scully toimii Mulderin hengen nostattajana, ja yrittää valaa mieheen uskoa. Vaikka tämä on Mulderin jakso, Scullyn osa on hienoin sitten Beyond the Sean. Kun Mulder on lyöty mies, Scullysta on tullut parempi Mulder kuin Mulder itse: aina epäileväinen ja varuillaan. Mulder menee ehkä myöhemmin äärimmäisyyksiin pelastaessaan Scullyn Antarktikselta, mutta tässä jaksossa Scully menee melkein yhtä pitkälle hakiessaan harhaisen Mulderin kotiin Puerto Ricosta.

2x01xd

Uudet vastustajat

Näin jälkikäteen voi myös pitää merkityksellisenä Scullyn Mulderille sanomaa lausetta ”don’t give up”. Vuosia myöhemmin I Want to Believe -elokuvan yhteydessä Chris Carter nostaa lauseen suorastaan Mulderin ja Scullyn tunnuslauseeksi, sanoen ”älä luovuta” -viestin olevan koko The X-Filesin ja Mulderin ja Scullyn suhteen ydin, koska he eivät koskaan luovuttaisi toistensa suhteen (kommentin voi kuulla I Want to Believe -elokuvan kommenttiraidalla).

2x01d

Olivatko avaruusolennot vain Mulderin päässä?

Little Green Men kertoo illuusioiden romahtamisesta. Kun X-Arkisto on suljettu, avain Totuuteen on otettu pois. Morganin ja Wongin käsikirjoitus liittää Mulderin romahduksen koko amerikkalaisen idealismin romahdukseen. Samanthan kaappauksen taustalla soi ääniraita Watergate-uutisoinnista, suureellinen unelma avaruuden valloituksesta ja Maan ulkopuolisen älyn löytämisestä on unohtunut ja hallituksen agentit varjostavat omia miehiään. Ja miksi vain Mulderia pidetään kahjona, kun NASA on omistanut avaruusolentojen löytämiselle kokonaisen avaruusohjelman?

2x01c

Kontakti

Mulder saa taas uutta intoa, kun hänen salainen tukijansa senaattori Mathenson (Raymond J. Perry) vihjaa, että puertoricolainen radioteleskooppi on saanut yhteyden avaruusolentoihin. Mulder karkaa tietysti paikalle toivoen saavansa puuttuvan todisteen avaruusolennoista. Jaksossa esitetään kysymys, mitä Mulder tekisi, jos hän kaiken jälkeen kohtaisi avaruusolennon. Kun se tapahtuu, Mulder reagoi avaruusolennon tuloon samalla tavoin kuin lapsenakin, ampumalla niitä.

2x01e

Ennen kuunneltiin viestejä avaruudesta, nyt salakuunnellaan strippiluolan asiakkaita. Ketäpä se ei lannistaisi?

Little Green Menin lopussa kaikki Mulderin Puerto Ricossa keräämät todisteet osoittautuvat tietysti hyödyttömiksi. Edessä on paluu rutiinin pariin.


”That’s hard, Scully. Suspecting everyone, everything. It wears you down. You even begin to doubt what you know is the truth. Before I could only trust myself. Now I can only trust you. And they’ve taken you away from me.”


X-Fakta: Tässä jaksossa paljastetaan, että Mulderin tietokoneen salasana on TRUSTNO1. Salasana levisi tietysti oikeaan käyttöön, ja vielä nyt vuonna 2015 tämä salasana löytyy maailman huonoimpien salasanojen listalta. Samoin vuonna 2017.