Blood

2x03b

Mulder: I think this area is being subjected to a controlled experiment.
Scully: Controlled by who? By the government, by a corporation, by Reticulans?

2×03 Blood
Käsikirjoitus: Glen Morgan ja James Wong
Tarina: Darin Morgan
Ohjaus: David Nutter
Ensiesitys: 30.9.1994
Tag line: The Truth Is Out There

Toisen tuotantokauden alussa The X-Files elää ehdottomasti parasta aikaansa. Jaksot eivät ole enää irrallisia hirviöjaksoja, vaan ne yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi, jossa jaksot ovat jopa ulkoiselta ilmeeltään samanlaisia. Klaustrofobisia vilkkuvia valoja, välähdyksiä ihmismielissä, usko hallituksen salaliittoihin, ihmiskokeet, unettomuus, suurimmat pelot ja pahimmat painajaiset — samat teemat ja motiivit seuraavat jaksosta toiseen. Little Green Men, The Host, Blood ja Sleepless kiihdyttävät kohti sarjan huikeimpia hetkiä ja toimivat teaserina kohta alkavalle tarinalle.

2x03f

Television huonoa vaikutusta

Kun puhelinlankoja kuunteleva Mulder on muutaman jakson ajan valittanut kohtaloaan, nähdään Bloodissa mitä tylsä rutiinityö voi pahimmillaan saada aikaan. Se saa päähenkilö Ed Funchin (William Sanderson) näkemään tappokäskyjä kaikkien elektronisten laitteiden ruuduissa ja ammuskelemaan lopulta ihmisiä kellotornin huipulta.

2x03xa.png

Oikealla kentällä

Blood-jaksossa kulminoituu edellisissä jaksoissa aiheena ollut paranoia pikkukaupungin asukkaiden saadessa hulluuskohtauksia ja alkaessa tehdä joukkomurhia. Jaksossa on kuitenkin tehty valinta seurata tarinaa yhden päähenkilön, Ed Funchin, kautta. Se terästää jakson otetta entisestään, sillä Edin vainoharhainen ja psykoosia kohti kulkeva käytös vertautuu hyvin Mulderin hahmon kehitykseen tällä kaudella. Vihjaistaan, että Mulder alkaa itsekin nähdä viestejä, mutta täysin selväksi ei käy, ovatko ne oikeita vaiko vain Mulderin vainoharhaa. Ed Funchin kaltaisia varjo-Muldereita on marssitettu esiin toisella kaudella jakso toisensa jälkeen: Scully, Ed Funch, pian Krycek, Duane Barry ja X (”I used to be you. I was where you are now.”). Nyt kun Mulder itse on toivonsa menettänyt anti-Mulder, nämä varjo-Mulderit edustavat sitä, mitä Mulderin tulisi olla, toiveikas ja innokas, mutta myös sitä, mihin Mulder on matkalla kohti: sekoamista.

2x03g

He ovat taas täällä!

Blood, joka on kokoelma ihmisten pahimpia pelkoja — ahtaan paikan kammoa, korkean paikan kammoa, raiskauspelkoa, verenpelkoa, tarkkailluksi tulemisen pelkoa, väkivallan pelkoa, kuolemanpelkoa, lääkärinpelkoa — huipentuu sopivasti Hitchcockin Vertigoa lainaavaan kohtaukseen kellotornissa. Koska kyseessä on Morganin ja Wongin käsikirjoitus, päälle on lisätty hauskoja vainoharhaa lisääviä yksityiskohtia: ovikellollakin soitetaan sanaa blood-sanaa Morse-aakkosilla ja TV-mainosten ostokäskyt muistuttavat tappokäskyjä. Mulderin ja Scullyn avoin yhteydenpito Bloodin aikana on tosin omituista. Hiiviskely ja salatapaamiset olisivat sopineet mainiosti jakson ilmapiiriin. On pelkästään sopivaa, että Lone Gunmenit, Scullyn mukaan vainoharhaisimmat tyypit koskaan, on tuotu takaisin tähän jaksoon.

2x03a

Julkisesti yhdessä

Blood on Darin Morganin ensimmäinen kosketus sarjaan käsikirjoittajana, sillä hän on keksinyt jakson tarinan, vaikkei olekaan käsikirjoitusta itse tehnyt. Jos olisi, silloin Blood olisi varmaankin kyynisempi tutkimus siitä, kuinka ihmismieltä manipuloidaan mainoksilla ja muilla alitajuisilla viesteillä. Glen Morganin ja Wongin versio tarinasta ei ehkä ole heidän parhaimpia töitään, mutta juuri tässä kohtaa kautta tarina sopii sarjaan nimenomaan teemojensa perusteella. David Nutterin ohjaus on todella tiheätunnelmaista Vertigo-lainoineen ja hyppivät leikkaukset sekä Mark Snown ahdistava musiikki tehostavat vaikutusta.

2x04h

Kännykkä toivottelee Mulderille ”hei hei” jakson lopuksi

Nyt kun X-Arkistot on suljettu, eikä Mulder pääse tutkimaan aitoja paranormaaleja ilmiöitä, paljastuu paholaiseksi aina ihminen. Kuten ensimmäisellä kaudella, hallitus on taas kaikkea hallitseva. Bloodin lopussa ei käy selväksi, mikä ilmiön aiheutti. Oliko se vain hulluutta? Vai oliko se hallitus, joka on oikeastikin etsinyt avaruusolentoja, ruiskuttanut DDT:ta, tehnyt Tsernobylin tai yrittänyt luoda supersotilaan? Nyt ”ne” pakottavat pikkukaupungin asukkaat massamurhaajiksi. Onko se sitten oikeasti niin kaukaa haettua?


”He’s probably one of those people that thinks Elvis is dead.”


lehti.jpgX-Fakta: Suomessa Blood-jaksossa on hieman huono maine, sillä kyseinen jakso on liitetty Albertinkadun ampumakerhon ampumisiin. Sanna Sillanpää ampui 21.2.1999 kolme ja haavoitti yhtä miestä ampumakerhon tiloissa todeten silminnäkijän mukaan: ”Näinhän opetettiin FBI-akatemiassa”. Tapaus yhdistettiin Blood-jaksoon, joka oli esitetty uusintana pari päivää aiemmin, 19.2.1999, osana kahden yön Salaiset kansiot -maratonia. Esimerkiksi Ilta-Sanomat julisti kannessaan ”Poliisi tutkii Salaiset kansiot” (26.2.1999).