Sleepless

2x04a

”The truth is still out there, but it’s more dangerous.”

2×04 Sleepless
Käsikirjoitus: Howard Gordon
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 7.10.1994
Tag line: The Truth Is Out There

Sleepless jatkaa siitä, mihin edelliset jaksot päättyivät. Se sisältää Little Green Menin ja Bloodin paranoian siitä, näemmekö oikeasti sen mitä luulemme näkevämme, vai onko kaikki vain harhaa, painajaista. Ja jälleen kerran, kuten kauden aiemmissa jaksoissa, hallituksella on ylin valta ja salaisia voimia. Sleeplessissa hallitus on luonut Vietnamin sotaa varten täydellisiä sotilaita, sellaisia, jotka eivät koskaan nuku. Tämä on ensimmäinen kerta, kun sarja mainitsee supersotilaat, mutta toisin kuin myöhemmin, tarina on paljon inhimillisempi. Supersotilas-ihmiskokeen uhri Augustus Cole kykenee pääsemään ihmisten alitajuntaan ja käyttää kykyä kostaakseen tuhoton elämänsä.

2x04d

Vietnamin sodan haamuja

Varsinainen juoni on jaksossa toissijainen, sillä paino on uusissa sivuhenkilöissä. The Hostissa Mulderille salaperäisiä puheluita soitellut X (Steven Williams) astuu esiin varjoista. Tämä uusi tietolähde eroaa täysin edeltäjästään Syväkurkusta. X on raju ja väkivaltaa uhkuva mies, joka ei haluaisi tehdä sitä mitä tekee.

Mulder saa myös uuden työparin, agentti Alex Krycekin. Krycek vaikuttaa täydelliseltä parilta Mulderille — hän jopa pukeutuu kuin nuori Mulder-klooni. Krycek kertoo seuranneensa Mulderin uraa ja tukevansa tämän työtä. Krycek esitellään viattoman oloisena märkäkorvana, joka ei meinaa pysyä tolpillaan Scullyn nostellessa esiin sisälmyksiä tutkimastaan ruumiista. Partiopojalta vaikuttava Nicholas Lea on nappivalinta rooliinsa.

2x04b

Kolmas pyörä

Krycek toimii jaksossa hyvänä katalyyttina Mulder/Scully –kohtauksissa. Olivatpa Mulder ja Scully sitten vain flirttaillen puhelinyhteydessä tai kuiskimassa toisilleen, Krycek on kolmas pyörä, joka ei millään pääse heidän väliinsä. Parhaimmassa kohtauksessa, jossa Mulder esittelee Krycekin Scullylle avatun ruumiin ja ulos revittyjen sisuskalujen äärellä, Krycek yrittää kovasti tehdä vaikutuksen, mutta intiimisti toisilleen kuiskailevat Mulder ja Scully eivät edes huomaa nuorta agenttiparkaa.

2x04xb.png

Salaa yhdessä

Sleepless on Rob Bowmanin toinen ohjaus. Jälki on komeaa ja Genderbenderiin verrattuna jalostunutta ja hienostunutta. Bowman esittelee taskulamput, joiden valokiilat heijastuvat pimeistä seinistä. Näistä taskulamppujen valokiiloista tulee vielä yksi sarajan visuaalisia tunnusmerkkejä. Loppuhuipennus on suorastaan klaustrofobinen. Kenties itsekin unettomuudesta kärsivä Mulder näkee harhoja, sillä hän ei voi olla varma siitä, mitä lopussa tapahtui Krycekin ampuessa.

2x04g

”Every problem has a solution.”

Jakson ainoa suurempi heikkous on, että totuus Krycekin keltanokan naamion takaa paljastetaan vähän liian aikaisin. Jo ennen lopputekstien levähtämistä ruutuun nähdään alussa niin viattoman oloinen Krycek raportoimassa Syöpämiehelle heidän suunnitelmansa suurimmasta ongelmasta: Scullysta. Kohta on Mulderinkin pahimman painajaisen vuoro toteutua.


Scully: Must be nice not having someone questioning your every move, poking holes in all your theories?
Mulder: Oh yeah. It’s great. I’m surprised I put up with you for so long.


X-Fakta:  Vaikea uskoa, mutta X:n rooli kirjoitettiin alun perin naiselle. Kohtaukset ehdittiin kuvata näyttelijä Natalija Nogulichin kanssa, ja tarkkaavaiset voivat yhä havaita Nogulichin pään vilahtavan jaksossa.