Duane Barry

2x05a

”Sometimes when you want to believe so badly, you end up looking too hard.”

2×05 Duane Barry
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Chris Carter
Ensiesitys: 14.10.1994
Tag line: The Truth Is Out There

Tässä se vihdoin on: jakso, joka muutti koko The X-Filesin suunnan. Duane Barry ja sen tarinaa jatkavat Ascension ja One Breath syöksivät aikoinaan sarjan kokonaan uusille urille ja aloittivat sarjan kulta-ajan.

2x05xa.png

Kohti uutta

Toisinkin olisi voinut käydä, sillä kaikki oli vain tulosta Gillian Andersonin raskaudesta. 1013 olisi voinut valita Andersonin äitiysloman aiheuttamaan ongelmaan minkä ratkaisun tahansa. Keskustelussa olikin esimerkiksi mahdollisuus, että Scully synnyttäisi alien-vauvan. Yhtä yksinkertaisesti Scully olisi vain voitu kirjoittaa matkoille muutaman jakson ajaksi. 1013 päätyi kuitenkin lopulta Duane Barryn viitoittamaan rohkeaan ja kunnianhimoiseen ratkaisuun. Tämä ratkaisu korostaa sitä, mitä jo pilotissa vihjattiin: Scully on vain nappula isossa pelissä. Scully tuotiin vaikeuttamaan Mulderin etsintäretkeä, ja yhtä helposti hänet voidaan ottaa pois Mulderilta. Samalla juonenkäänne peilaa Mulderin historiaa; 21 vuotta aiemmin Mulderin sisko abduktoitiin Mulderin silmien edessä. Vuosikymmenten ponnistelujen ja uhrausten jälkeen Mulder on yhä kyvytön estämään saman tapahtumista uudelleen.

2x05b

Abduktio

Abduktio-trilogian kolmen jakson (tai neljän, jos lasketaan välissä oleva MOTW-jakso 3) kokonaisuuden eri osat ovat tyyliltään hyvin erilaisia. Duane Barry on tiheätunnelmainen ja staattinen, Ascension dynaaminen takaa-ajojakso ja 3 sekä One Breath sukellus helvettiin ja taivaaseen. Jo Duane Barryn perusasetelma on rajoja rikkova: perinteisen MOTW-kaavan sijaan jakso tapahtuu lähes kokonaan yhdessä paikassa, matkatoimistossa, jossa mielisairaalasta karannut Duane Barry pitää panttivankinaan ihmisjoukkoa. Koska Barry uskoo avaruusolentojen jahtaavan häntä, kutsutaan panttivankineuvottelijaksi Mulder.

2x05c

Barry ja Mulder, kohtalotoverit

Duane Barry itse on kuin väärille raiteille joutunut Mulder: entinen FBI-agentti, joka syvässä paranoiassaan uskoo vuosikausien takaisen kohtaamisen avaruusolentojen kanssa suistaneen elämänsä raiteiltaan. Selväksi ei tule, onko Duane Barry vain mielisairas psykopaatti vai ovatko hänen kokemuksensa aitoja. Kumpikin miehistä, Barry ja Mulder, on valmis äärimmäisiin tekoihin vain todistaakseen muille sen totuuden, jonka vain he tietävät. Barryn ja Mulderin samankaltaisuus ja samaistuminen toisiinsa kannattelevat jaksoa. Duane Barrylla on jopa päällään Mulderin tavaramerkiksi muodostunut harmaa T-paita!

2x05xc.png

Reikiä pahuksen hampaisiin

Kohtaukset Duane Barryn ja panttivangiksi antautuvan Mulderin välillä ovat hyvin intensiivisiä. David Duchovny tekee tähän asti parhaan suorituksensa sarjassa. Hänen kasvoiltaan näkee melkein innostuneen ilmeen, kun Mulder pääsee puhumaan sellaisen henkilön kanssa, joka on kokenut abduktion. Mulder ei vaikuta kovin ammattimaiselta pankkivankineuvottelijalta, vaan hän tuntuu vain haluavan Barrylta vastauksia omiin kysymyksiinsä välittämättä siitä ajaako samalla muut ihmiset vaaraan. Scullyn rooli on jaksossa vain pieni mutta merkittävä. Hän toimii kirjaimellisesti järjen äänenä Mulderin päässä.

2x05f

Mitä Mulderille mahtaakaan tapahtua, kun järjen ääni katoaa?

Chris Carterin ohjausdebyytistä ei huomaisi, että asialla on ensikertalainen, sillä jakso on tavattoman tehokkaasti ja taitavasti ohjattu. Carter kokeilee tulevissa jaksoissa vaikka minkälaisia ohjaustemppuja, mutta ei koskaan ylitä taidokkuudessa tätä ensimmäistä jaksoaan. Mukana on paljon toistuvia kuvakulmia, kuten piiriin kerääntyneitä henkilöitä, ylhäältä kuvaavat otokset, flashbackeja ja välähdyksiä. Kuvaus on sulavaa ja saumatonta. Duane Barry ansaitsi aikoinaan sarjan ensimmäiset Emmy-ehdokkuudet, mukaan lukien Carterin käsikirjoitus-ehdokkuuden. Kumma kyllä, jakson näyttelijäpuolen Emmy-ehdokkuus meni jaksossa jokseenkin rutiinimaisen roolin agentti Kazdinina tekevälle CCH Pounderille, eikä Duane Barryn roolissa nähtävälle Steve Railsbackille.

2x05e

Kasvot ikkunassa

Jakson cliffhanger on hyvin taidokkaasti toteutettu. Mulder ja Scully saavat kädessäpidettäviä todisteita abduktiosta, Barryn kehosta löydetyt implantit. Kuten aina, hinta totuudesta on maksettava. Jaksoa on jäljellä enää muutama minuutti, tarina vaikuttaa jo selvinneen, ja Mulder ja Scully ovat palanneet koteihinsa. Kunnes viime sekunnilla Duane Barryn kasvot ilmestyvät Scullyn ikkunan taakse…


”Mulder! I need your help! Mulder… Mulder!”


X-Fakta:  Vaikka ne näkyvät jaksossa vain muutaman sekunnin ajan, kyseessä lienee Salaisten kansioiden kuuluisin vaatekappale. Kyse on tietysti Mulderin punaisista uimahousuista. David Duchovny riimitteli aikoinaan jopa runon punaisista speedoista (EW, 29.9.1995) :

My Speedo
So much depends upon a red Speedo
Covered with rain

Kyseiset uimahousut olivat Duchovnyn omat. Mulderin piti alun perin uida shortseissa, mutta Duchovny ei pitänyt sitä uskottavana vaan puki päälleen omat speedonsa. Loppu on historiaa, ja pöksyt ovat ilmeisesti nykyään Smithsonian-museon kokoelmissa. Punaiset speedot melkein tekivät paluun I Want to Believe -elokuvan lopputekstit päättävässä kohtauksessa, mutta speedot päätettiin lopulta korvata peittävämmillä uimahousuilla. Sen sijaan elokuvaan perustuvassa novellissa ne mainitaan. Kuuluisa vaatekappale palaa lopulta kymmenennellä kaudella jaksossa Mulder and Scully Meet the Were-Monster.

2x05m.png