Ascension

2x06g

”Up, up, we ascended to the starts…”

2×06 Ascension
Käsikirjoitus: Paul Brown
Ohjaus: Michael Lange
Ensiesitys: 21.10.1994
Tag line: Deny Everything

Duane Barryn cliffhangersta suoraan jatkava Ascension on toiminnallinen takaa-ajojakso, jossa Mulder yrittää saada kiinni sidottu Scully takakontissaan pakenevan Duane Barryn. Nick Caven Red Right Handin tahdittama takaa-ajo huipentuu lopulta Skyland Mountainin huipulle, jossa Mulder tavoittaa taivaalta heijastuvien valokiilojen alla riemuitsevan Barryn, mutta Scullysta on jäljellä vain kultainen ristiriipus.

2x06c

Liian myöhäistä

Ascension onkin Mulderin epäonnistumisien kulminoituma.  Hän ei näe Krycekin petollisuutta tai Scullya uhkaavaa vaaraa. Mulder on aina askeleen jäljessä. Skyland Mountainin huipultakin hän myöhästyy, eikä ehdi nähdä avaruusolentoja tai avaruusalusta. Ja jo toisen kerran Mulder epäonnistuu estämään ”siskonsa” katoamisen avaruusolentojen matkaan. Tätä vasten jakson lopussa tapahtuva kauan kaivattu X-Arkiston uudelleenavaaminen tuntuu enää Pyrrhoksen voitolta.

2x06e

Gillian Andesonin esiintyminen ennen äitiyslomaa

Ascensionin käsikirjoituksen on muka tehnyt joku Paul Brown, mutta luultavasti 1013:n vakiokirjoittajat ovat ohjanneet kynää Brownin kädessä. Brown kirjoitti toisella kaudella myös jakson Excelsius Dei, mikä ei ainakaan lisää uskoa Brownin kykyihin käsikirjoittajana. Jos edellinen jakso Duane Barry oli tunnelmaltaan sähköinen ja tihentynyt, ei Ascension saavuta koskaan samanlaista voimakkuutta jaksona. Siltikin Ascension on arvoisensa jatko Duane Barrylle.

2x06a

Scullyn viimeiset hetket

Ascension on myös ulkoisesti jatkoa Duane Barrylle. Samantapaisia välkehtiviä valoja ja ympärille kerääntyviä avaruusolentoja — tai hallituksen miehiä — nähdään tässäkin. Jo teaser on äärettömän tehokas. Flashbackeina nähdään, kuinka Duane Barry vei Scullyn mukanaan. Tai ehkä välähdykset ovatkin Mulderin kuvitelmaa. Yhtä epäselväksi jää, ovatko välähdykset valkoisessa huoneessa avaruusolentojen ympäröimänä makaavasta Scullysta Mulderin kuvitelmaa vai todellisuutta. Scullysta, vahvasta agentista ja tiedenaisesta, on tullut vain välähdyksiä Mulderin kuvitelmissa, saalis Duane Barryn takakontissa, mikroskooppinen ratas suuressa katastrofisessa suunnitelmassa.

2x06k

Davis Duchovny suoritti jaksossa itse omat stunttinsa

Skyland Mountainille saavuttaessa toiminta lakkaa, ja Ascension siirtyy emotionaaliseksi. Jakson kiinnostavimpia kohtauksia on Duane Barryn ja Mulderin jälleenkohtaaminen. Kohtaus on samaan aikaan täysin samanlainen ja täysin vastakohtainen Duane Barryn panttivankikohtauksen kanssa. Tällä kertaa osat ovat vaihtuneet; Duane Barry istuu kahlittuna ja Mulder on pettynyt, että Barry petti heidän yhteenkuuluvuutensa uhratessaan Scullyn itsensä puolesta avaruusolentojen koekaniiniksi.

2x05xb.png

Jälleentapaaminen

Andersonin raskauden takia Duchovny on joutunut tekemään koko alkukauden kaksin verroin työtä. Jos vielä ensimmäisellä kaudella Duchovnyn näyttelemistaidot olivat hieman epäilyksenalaiset, on mies vihdoinkin todistanut kykynsä. Koko alkukauden hän on näytellyt Mulderia äärimmäisen intensiivisesti.

2x06f

One is the loneliest number

Ascensionin lopussa Mulder katselee tähtiä Skyland-vuorella. Kun jakson kliimaksiksi tarkoitettu X-Arkiston avaaminen jää pelkäksi sivujuonteeksi, korostavat viimeiset kohtaukset muutosta The X-Filesin pohjimmaisessa ideassa: kyseessä ei ole enää Samanthan etsintä, vaan jotain suurempaa. Yhden miehen etsintä on kääntymässä ristiretkeksi.


”There are no answers for you, Mister Mulder. They only have one policy… Deny everything.”


X-Fakta: Scullyn kaulassa oleva risti nähdään ensimmäisen kerran jo pilottijaksossa. Ristiin liittyy muutamia kuuluisia jatkuvuusvirheitä. Ascensionissa Margaret Scully kertoo antaneensa tyttärelleen ristin 15-vuotislahjaksi, mutta Christmas Carolissa Danan nähdään saavan se joululahjaksi. The X-Files -elokuvassa Scully puolestaan käyttää eri ristiä kuin normaalisti, koska alkuperäinen risti oli jäänyt Vancouveriin. Risti oli myös osa Requiem-jaksoon liittyvää huhumyllyä. X-philet olivat nimittäin varmoja, että Mulderilla on avaruusalukseen astuessaan kaulassaan Scullyn risti. Valitettavasti 1013 ei tarttunut tarjottuun tilaisuuteen, ja vahvisti, että kyseessä oli vain vetoketju. Scullyn risti lahjoitettiin vuonna 2008 Smithsonian-museolle yhdessä I WANT TO BELIEVE -julisteen ja Mulderin ja Scullyn FBI-nimilappujen kanssa.