One Breath

2x08c

”Mulder, I had the strength of your beliefs.”

2×08 One Breath
Käsikirjoitus: Glen Morgan ja James Wong
Ohjaus: R.W. Goodwin
Ensiesitys: 11.11.1994
Tag line: The Truth Is Out There

One Breath alkaa Scullyn kuolemalla. Mulder ja Mrs Scully ovat saapuneet hakemaan Scullyn hautakiveä. Sitten Scully palautetaan selittämättömästi takaisin. Tämä tapahtuma olisi voinut olla jakson huipennus, mutta tarina vasta alkaa siitä. One Breath päättää abduktio-trilogian yllättävällä tavalla. Ei avaruusolentoja, ei hirviöitä. Ainoat demonit ovat ne, jotka ovat pään sisällä.

One Breath on Morganin ja Wongin toiseksi viimeinen jakso ennen heidän lähtöään sarjasta, ja yksi heidän harvoista mytologiajaksoistaan. One Breath on kiistämättä yksi sarjan parhaista jaksoista. Jos Beyond the Sean jätti jälkensä koko sarjan perusteisiin, One Breath on lähes yhtä merkityksellinen; sen kaikuja voi havaita esimerkiksi sellaisissa keskeisissä jaksoissa kun The Blessing Way, Memento Mori, Redux II tai The Sixth Extinction II: Amor Fati. Itse asiassa koko sarjan loppupäätelmässä koskien Totuuden olemusta ja uskoa on voi nähdä One Breathin aatteita.

2x08a

Henki on totuus

Toinen kausi on esitellyt tähän mennessä sekä mytologia- että MOTW-tarinoissaan ihmisiä, jotka hallitus on alistanut pelinappuloikseen ja vienyt heiltä kaiken kontrollin. One Breathissa Scully ei palaa, koska Mulder tai joku muu on tehnyt jotain oikein, vaan koska jonkin hämärä taho vain päättää palauttaa Scullyn takaisin. Kuten takaisinpaluu, myös Scullyn paraneminen tapahtuu kenenkään vaikuttamatta loppuratkaisuun. Siitä huolimatta kaikki henkilöt käyvät jakson aikana läpi matkan.

2x08b

Mulder heiluttelemassa käsiä Melissan kanssa

One Breathin tarkoitus oli olla Mulderin oma Beyond the Sea, koska Little Green Men ei ollut tekijöiden mielestä täysin täyttänyt tarkoitustaan. One Breath henkii tuhon ilmapiiriä, johon jokainen Mulderin lähellä on joutumassa. Mulder on Melissa Scullya lainaten hyvin pimeässä paikassa, liekaköyden varassa pimeydestä. Jakson alussa hän makaa kotonaan katsoen aikuisviihdettä vierellään valvontakameran kuva sidotusta Scullysta. Scullyn löydyttyä Mulderin alakulo vaihtuu kostonhimoksi. Skinner toteaa, että Mulder on yhtä syyllinen Scullyn tilaan kuin Tupakkamieskin. Mulder raivoaa sairaalassa, käyttäytyy uppiniskaisesti, uhkailee aseella Tupakkamiestä, jättää eroanomuksen — eikä mikään näistä auta Scullyn tilannetta.

2x08xd.png

Mies, joka on nähnyt presidenttien kuolevan

Vaikka One Breath on Mulder-keskeinen jakso, on se yhtä paljon myös Scully-keskeinen jakso, siitäkin huolimatta, että Scully makaa koomassa koko jakson ajan mitään puhumatta. Mulderin ja Scullyn tarinat rinnastuvat jaksossa. Mulderin vaeltaessa pimeässä Scully makaa valkoisissa tyhjyydessä elämän ja kuoleman rajamailla. Kummankin on valittava, katsooko pimeyteen vai valoon; Scullyn on valittava, jatkaako matkaansa tuonpuoleiseen vai palaako takaisin elämään, ja Mulderin on valittava, kostaako hän Scullylle tapahtuneen vai meneekö jättämään jäähyväiset kuolevalle Scullylle. Kyseessä on oikeastaan Beyond the Sea, mutta tällä kertaa Scully vihdoin kohtaa kuolleen isänsä.

2x08d

Scully tapaa vihdoin isänsä

Jakson kaksijakoisuus valon ja pimeän välillä ulottuu jakson värimaailmasta ja teemasta aina sivuhenkilöihin asti. Scullyn maailmassa on uskonnollinen perhe ja hoitaja Owens, jonka arvoituksellisessa lopussa vihjataan olevan enkeli, Mulderin puolella taas paatuneet X ja Syöpämies. Mulder tarvitseekin Melissaa ohjaamaan itseänsä oikealle polulle. Jokainen sivuhenkilökin joutuu jaksossa valintatilanteeseen. Ja jokainen henkilö tuntuu myös jaksossa kasvavan entisestään, jopa Frohike. Yllättäen eniten sivuhenkilöistä nousee esille Skinner, kun paljastuu, että hän pelkää katsoa totuutta silmiin, mutta ihailee sitä että Mulder ei pelkää. Toinen jakson yllättäjä on X, joka paljastaa olleensa ennen Mulderin kaltainen. Valitettavasti sarja ei koskaan tutki syvemmin tätä viittausta.

2x08xc.png

Mies varjoissa

Jakson tiivis tahti hiljenee loppua kohti ja keskittyy Mulderin suruun. Mulder on jaksossa mies kostoretkellä, mutta hän jättää lopulta ampumatta Tupakkamiehen ja luopuu mahdollisuudesta kostaa ollakseen kuolevan Scullyn vierellä sairaalassa lähdön hetkellä.

2x08f

Mulder valitsee Scullyn koston sijasta

One Breath henkisyydessään ja kauneudessaan aivan ennennäkemätön. Kuvaus on yksinkertaisesti loistavaa, ja esimerkki siitä, ettei kaikkein hienoimpiin kohtauksiin tarvita suureellisia erikoistehosteita. Scully istumassa hennolla liekaköydellä rantaan sidotussa veneessä ja makaamassa valkoisessa äärettömyydessä ovat pelkistettyjä mutta voimakkaita symboleja hänen tilanteelleen. Morganin&Wongin kirjoittama Scullyn isän monologi on yksinkertainen ja vilpitön. Kuvaus on äärettömän kaunista aina alun Scullyn lapsuusmuistosta aina kohtaukseen, jossa Scully vihdoin palaa takaisin tähän maailmaan.

2x08j

Jälleenkohtaaminen

Kaiken synkkyydenkin keskellä One Breath on hyvin positiivinen jakso. Melissan toteamus siitä, että hyvään ja positiiviseen uskominen ei ole hassua tai kulunutta, on jakson perusteema. Itse asiassa se tulee olemaan koko sarjan perusajatus. Kyynisyyden, kuoleman, tuhon ja kadotuksen keskelläkin hyvyys ja rakkaus selviytyvät. Kun Scully loppukohtauksessa sanoo, että hänellä oli Mulderin uskomusten voima, ja kun Mulder palauttaa takaisin kaulassaan kantamansa ristin, päähenkilöt tunnustavat toisilleen, kuinka he selvisivät toistensa uskon avulla takaisin elämään ja ohjasivat toisiaan polulla eteenpäin. Loppukohtaus enteilee koko sarjan loppukohtausta: uskoipa sitten ufohin tai Jumalaan, salaliittoihin tai tieteeseen, tärkeintä on, että haluaa uskoa.


Hello, Starbuck. It’s Ahab. People would say to me, ’Life is short. Kids, they grow up fast, and, before you know it, it’s over.’ I never listened. For me, life went at a proper pace. There were many rewards, until the moment that I knew, I understood that I would never see you again, my little girl. Then my life felt as if it had been the length of one breath, one heartbeat. I never knew how much I loved my daughter until I could never tell her. At that moment, I would have traded every medal, every commendation, every promotion for one more second with you. We’ll be together again, Starbuck. But not now. Soon.


X-Fakta: Anderson oli raskautensa vuoksi poissa vain yhdestä jaksosta, ja palasi kuvauksiin vain kymmenen päivää hätäkeisarileikkauksen jälkeen. Myöhemmin Anderson on muistellut esimerkiksi 30 ikimuistoisinta asiaa The X-Filesin kuvauksista -listallaan kuinka Ascensionin ja One Breathin kohtausten kuvaaminen viimeisillään raskaana ja juuri synnyttäneenä oli rankkaa ja haasteellista. Anderson piti Scullyn hautakiven itsellään ja pitää sitä rakkaimpana muistoesineenään sarjasta.