Firewalker

2x09c

”You still believe you can petition heaven and get some penetrating answer. If you found that answer, what would you do with it?”

2×09 Firewalker
Käsikirjoitus: Howard Gordon
Ohjaus: David Nutter
Ensiesitys: 18.11.1994
Tag line: The Truth Is Out There

Vahvan kaudenaloituksen jälkeen vuorossa onkin sitten se liennytysvaihe. Aivan kuin käsikirjoittajat olisivat väsähtäneet puristettuaan kasaan loistokkaan alkukauden. Toisaalta mikä olisi parempaa kuin paluu rutiiniin. Firewalkerissa parantunut Scully palaa töihin Mulderin pariksi uudelleen avattuun X-Arkistoon. Merkityksellisyydestään huolimatta Firewalker on kuitenkin varsin lattea paluu.

2x09a

X-Arkistossa kaikki hyvin

Ensimmäinen yhteinen tapaus, jota Mulder ja Scully päätyvät tutkimaan, on tuttuakin tutumpi. Firewalker lähes suora kopio Icesta ja Darkness Fallsista. Taas jossakin kaukaisessa paikassa luonnon keskellä jokin tappaa ihmisiä. Tällä kertaa se on jokin tulivuoren syvyyksistä kaivettu itiöinä leviävä tuntematon sienieliö. Kuten Icessakin, jälleen kerran jakson lopputoteamuksena on, että totuudet on paras jättää haudatuksi. Kierrätysvimma on tarttunut kaikkiin. Edes Mark Snow ei ole vaivautunut säveltämään uutta musiikkia, vaan käyttää Icen säveliä.

2x09xb.png

Mikroskopointia

Firewalkerissa kiinnostavinta on Mulderin ja Scullyn dynamikassa tapahtuneet muutokset. Kauas on tultu siitä kun Mulder ja Scully osoittelivat toisiaan aseilla epäluuloisina Icessa. Mulder on muuttunut varsin suojelevaksi Scullya kohtaan.

2x09b

Mozart ja Salier

Sivuhahmoihin, lähinnä Daniel Trepkosiin ja Jesse O’Neiliin, on kirjoitettaessa uhrattu muutama ajatuskin. Kuten Icessa, taas Mulder ja Scully kohtaavat mies/naisparin, joka on kuin peilikuva heistä itsestään. Jesse on tiedenainen, jonka Daniel Trepkos on houkutellut mukaansa lupaamalla tälle seikkailun, vähän niin kuin Mulder lupasi Scullylle seikkailun Darkness Fallsissa. Seikkailu koituu kuitenkin Jessen kohtaloksi. Trepkosin mainitaan olevan profeetta ja näkijä, joka on seonnut löydettyään sen mitä löysi. Trepkosin etsintä on vaatinut hengen kaikilta muilta ja tehnyt miehestä erakon. Trepkos pääsee kysymään Mulderilta, mitä tämä tekisi, jos anottuaan saisi vastauksen taivaalta — samaahan Mulderkin pohti Little Green Menissa

2x09f

Jälleen yhdessä, ja pitkään

Edes nämä mytologian teemoja toistelevat kysymykset eivät tuo vaadittua painoarvoa tähän X-Arkistoon paluujaksoon. Teemoistaan huolimatta Firewalkerista puuttuu merkityksellisyys. Kun Scully on lopussa taas vaarassa ja Mulder yrittää ehtiä ajoissa pelastamaan hänet, se tuntuu melkein enemmän rutiinilta kuin siltä, että Mulder on taas ollut kyvytön suojelemaan pariaan vaaralta. Mutta lopusta ei ainakaan ironiaa puutu: pitkän erilläolojakson jälkeen Mulder ja Scully vielä joutuvat kuukausien karanteeniin yhdessä.


”I say the Earth holds some truths best left buried.”


X-Fakta: Mark Snow kierrättää harvoin musiikkia jaksosta toiseen, mutta ainakin seuraavat uusiokäytöt Snow on tehnyt: pilotin musiikkia kuullaan Fallen Angelin lopussa, Icen teema Firewalkerissa, The Jersey Devilin musiikki Shapesissa Born Againin musiikki Excelsius Deissa sekä Christmas Carolin ja Emilyn musiikkia This Is Not Happeningissa. Myöhemmillä kausilla Mark Snow kierrättää useasti Fight the Future -elokuvan musiikkia, ja Scully’s Theme soi tietysti usein loppukausilla. Myös 11. kaudella Snow kierrättää vanhaa musiikkia, varsinkin I Want to Believen musiikkia.