Red Museum

2x10b

”You know, for a holy man, you’ve got quite a knack for pissing people off.”

2×10 Red Museum
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Win Phelps
Ensiesitys: 9.12.1994
Tag line: The Truth Is Out There

Firewalkerin jälkeen nähdään kummallinen hybridijakso Red Museum. Wisconsinlaisessa pikkukaupungissa kidnapataan nuoria ja palautetaan HE IS ONE –teksti selkään kirjoitettuna. Aluksi näyttää siltä, että tapahtumat johtuisivat pikkukaupungin jännitteistä tavallisten asukkaiden ja Red Museum -uskonlahkon jäsenien välillä. Sitten kuvio monimutkaistuu: mukaan heitetään sielunvaellusta, riivausta, new agea, pedofiliaa, suvaitsemattomuutta, ötököitä, kasvuhormonia, karjan tehotuotantoa, viitteitä Linnut-elokuvaan, tirkistelijä ja yks’ kaks’ taivaalta vielä tipahtaa lentokonekin mukanaan epäilyttävä lastenlääkäri.

2x10a

HE IS ONE

Eikä tässä vielä kaikki. Äkkiä Red Museum tekee käännöksen mytologiajaksoksi. Scully tunnistaa sattumalta Syväkurkun tappajan ja paljastuu, että kaupungin nuoria on injektoitu alien-DNA:lla. Tässä vaiheessa kokonaisuus on riistäytynyt jo niin moneen suuntaan, että se pysyy vaivoin kasassa. Ei auta, että Syväkurkun murhaaja saadaan kiinni yllättävän nopeasti ja helposti, ja mikä erikoista, häntä ei tapa Mulder tai Scully vaan joku mitätön sivuhenkilö.

2x10c

Joku tarkkailee Scullya

Jakson omituisen sisällön selittää ehkä jakson syntyhistoria. Alun perin Red Museumia kaavailtiin cross over –jaksoksi Rooman sheriffi –sarjan (Picket Fences) kanssa. Red Museum olisi ollut kaksiosaisen tarinan ensimmäinen osa, ja Rooman sheriffin jakso Away in the Manger toinen osa. Kun yritys ei sitten onnistunut, luultavasti koska Rooman sheriffia esitti CBS ja The X-Filesia FOX, lisättiin tarinaan mytologisia aineksia ja tapahtumat sijoitettiin Delta Glen –nimiseen wisconsinlaiseen kaupunkiin Romen sijasta.

2x10f.png

Yllätyskäänne

Rooman sheriffin jaksoa Away in the Manger voi yhä pitää jonkinlaisena epävirallisena jatkona Red Museumille. Jaksossa on samankaltainen juoni ja viittauksia Red Museumin tapahtumiin. Itse asiassa jaksossa referoidaan Red Museumin tapahtumia ja kahden FBI-agentin tutkimuksia läheisessä Delta Glenin kaupungissa useaan otteeseen.

2x10d

Lihansyöjät

Red Museumin pahin heikkous on, että siitä puuttuu selkeä teema, eikä kokonaisuus ole hallittu. Jaksossa on paljon erilaisia päälle liimattuja asioita, joilla ei välttämättä ole kovinkaan paljon tekemistä juonen kanssa. Aikaa tuhlataan paljon pikkukaupungin sisäisten jännitteiden esittelyyn, mikä saa uskomaan, että Red Museum -lahkolaisilla olisi sentään jotain aktiivista tekemistä juonen kanssa. Paljouden keskellä melkein unohtuu, että Red Museum esittelee useita mytologialle keskeisiä elementtejä, kuten hallituksen salaiset vertailuryhmätestit.

2x10e

Scully löytää purity-ainetta

Eikä siinäkään vielä kaikki. Jotenkin Red Museum onnistuu mainitsemaan lähes sivulauseessa kaksi asiaa, jotka ovat vielä keskeisiä Salaisten kansioiden pääjuonelle: maailmanlopun koitto vuonna 2012 sekä walk-inien olemassaolo. Se on melkein uskomaton saavutus tällaiselle äkkiä kokoon kyhätylle täytejaksolle.


Mulder: According to the literature, Abe Lincoln was a walk-in. And Mikhail Gorbachev and Charles Colson, Nixon’s advisor.
Scully: But not Nixon?
Mulder: No. Not even they want to claim Nixon.


X-Fakta: Vaikka crossover-jakso Rooman sheriffin kanssa ei toteutunut, muutama muu crossover jakso sentään toteutui. Unusual Suspects on eräänlainen crossover Homicide-sarjan kanssa, sillä Richard Belzer esittää jakson sivuroolissa etsivä Munchia. X-Cops on puolestaan kuvitteellinen crossover Cops-sarjan kanssa. Suunnitelmat crossoverista Unsolved Mysteries -sarjan kanssa eivät puolestaan toteutuneet, vaikka Vince Gilligan ehtikin viidennellä kaudella hahmotella jaksoa, jossa Mulderia ja Scullya esittäisivät toiset näyttelijät Unsolved Mysteries -jaksossa. The Lone Gunmen -sarjaan kanssa risteymiä löytyy enemmänkin, kärjessä tietenkin Morris Fletcherin ja Mulderin esiintymiset sarjassa. Millennium-sarjan jaksoa Jose Chung’s Doomsday Defence voi myös pitää jonkinlaisena crossoverina, samoin tietysti Salaisten kansioiden seitsemännen kauden Millennium-jaksoa, jossa Frank Black vierailee. Home-jaksossa tavatun Peacockin perheen piti tehdä paluu Millenniumissa, mutta Homen joutuminen sensuurin kouriin muutti suunnitelmat. Simpsonit-jaksoa The Springfield Files voi pitää myös crossoverina, sillä David Duchovny ja Gillian Anderson vierailevat siinä Mulderin ja Scullyn rooleissa.