Excelsius Dei

2x11e

”Are you saying that the building’s haunted? If you are, you’ve been working with me for too long, Scully.”

2×11 Excelsius Dei
Käsikirjoitus: Paul Brown
Ohjaus: Stephen Surjik
Ensiesitys: 16.12.1994
Tag line: The Truth Is Out There

Jos edellinen jakso Red Museum oli sekainen kokoelma erilaisia juoni-ideoita, Excelsius Dei ei sekään jää kauaksi. Jakson alussa vanhainkodissa työskentelevä hoitaja joutuu näkymättömän henkiolennon raiskaamaksi. Mulderin ja Scullyn tutkimuksissa paljastuu vanhainkodin seinien sisältä pahoinpitelyjä, ilkeitä hoitajia sekä salaperäisiä sieniä, jotka paitsi antavat vanhuksille takaisin nuoruuden voimat, myös tuovat rajan takaa ilkeitä henkiä terrorisoimaan vanhainkotia.

2x11a

Scully ei Mulderin videoita katsele

Excelsius Dein idea on Heräämisiä-elokuvasta kopioitu vanhusten mystinen virkoaminen takaisin elämään. Käsikirjoitus on kuitenkin ongelmallinen: olen nähnyt jakson monta kertaa enkä silti täysin ymmärrä, mitä siinä tapahtuu, enkä varmasti ole ainoa. Lähes kaikki henkilöt ovat jaksossa jollain tavalla ilkeitä tai epäsympaattisia, mikä harvoin on hyvä lähtökohta jaksolle.

2x11b

Mulder ja Scully putkistoista keskustelemassa

Tuntuu, että Excelsius Dein viimeistä käsikirjoitusversiota laadittaessa tai ohjattaessa ei ole nähty metsään puilta ja osattu keskittyä oikeisiin kohtiin. Huomiota ei juuri anneta sille, että nimenomaan Scully ottaa tapauksen tutkittavaksi. Mulder on valmis saman tien lähtemään kotiin, mutta Scully uskoo, että raiskaus on tapahtunut, ja syyllinen on löydettävä. Epäselväksi jää, onko tämä seurausta Scullyn omasta raiskaukseen vertautuvasta kokemuksesta, sillä jakso ei hetkeksikään pysähdy pohtimaan niitä asioita, joita sen tulisi pohtia. Excelsius Deita onkin kritisoitu juuri sen ongelmallisesta suhtautumisesta raiskaukseen. Jaksosta voikin jäädä vaikutelma, että Mulder on valmis uskomaan henkiolentojen hyökkäykset, mutta ei silloin, kun niihin liittyy raiskaus. Mulderista maalataan jaksossa varsin epäsympaattinen kuva.

2x11c

Pahuuden ympäröimänä

Mutta keskinkertaisimmillaankin näissä abduktiotarinan jälkeisissä jaksoissa The X-Files on silti viihdyttävä. Kuvassa, jolloin pahaa-aavistamaton Scully seisoo näkymättömien pahojen henkien keskellä, on jotenkin karmiva. Se kuvaa hyvin tilannetta, jossa Scully parhaillaan on.


Mulder: Whatever tape you found in that VCR, it isn’t mine.
Scully: Good, because I put it back in that drawer with all those other videos that aren’t yours.


X-Fakta: Alun perin tämän jakson nimi on kirjoitettu väärin muodossa Excelsius Dei, kun oikea muoto olisi Excelsis Dei. ”Excelsis Dei” on myös jaksossa esiintyvän vanhainkodin nimi, joten virhe on hämmentävä. Alkujaan jakso on kuitenkin kirjoitettu nimenomaan I-kirjaimen kanssa, mm. vanhat viralliset jakso-oppaat, VHS-julkaisut ja nettisivut kirjoittivat nimen tässä muodossa. Myöhemmin jaksosta on alettu käyttää sen oikeakielisempää kirjoitustapaa.