Aubrey

2x12c

”I’ve always figured that dreams are answers to questions we haven’t figured out how to ask yet.”

2×12 Aubrey
Käsikirjoitus: Sara B. Charno
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 6.1.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Mikähän sarjan käsikirjoittajia on vaivannut tässä vaiheessa, kun Red Museumin naistentirkistelijän jälkeen henkiolennot raiskaavat naisen Excelsius Deissa, ja seuraavaksi raiskaajamurhaaja jatkaa murhasarjaansa riivaamansa lapsenlapsen välityksellä Aubreyssa. Viisikon täydentävät vielä hyytävä nekrofiliaa sivuava Irresistible ja Die Hand Die Verletzt, jossa siinäkin kuullaan kertomus nuoren naisen hyväksikäytöstä.

2x12g

Nainen nimeltä BJ

Aubrey on vasta toinen naiskäsikirjoittajan jakso sarjassa, jossa kokonaisuudessaankin oli vain muutamia naisten kirjoittamia jaksoja. Naisten ohjaamia jaksoja oli The X-Filesissa kokonaiset kaksi kappaletta. Tuottajinakin naisia oli vain muutamia, eikä yksikään heistä pysynyt kyydissä niin kauan kuin sarjan kuuluisat miestuottajat. Lori jo Nemhauser, Michelle MacLaren tai Bernadette Caulfield eivät soita x-fiilien mielessä samalla tavalla kelloja kuin Carter, Spotnitz, Gilligan, Shiban, Goodwin tai Manners. Vaikka sarjaan on tekijöitä palkattu varmastikin etupäässä lahjakkuuden eikä muiden ominaisuuksien mukaan, niin kyllähän nykyvalossa The X-Files on varsin valkoisten heteromiesten sarja. Marginaalirooleissa ovat niin naiset kuin erilaiset vähemmistöt, olipa kyse sitten ihonväristä tai seksuaalivähemmistöistä. Silloin harvoin, kun sarja näitä aiheita sivuaa, se tekee sen vähemmän mallikkaasti (esim. seksuaalivähemmistöt X-Copsissa ja I Want to Believessa ovat saaneet kritiikkiä). Naisnäkökulmaa olisi kaivattu varmastikin varsinkin viimeisten kausien aikana, jolloin mieskirjoittajat yrittävät käsitellä raskautta ja äitiyttä.

2x12g.jpg

Miehen riivaama

Se, että Aubreyn on kirjoittanut nainen, ei olisi muuten mitenkään mainitsemisen arvoista, mutta Sara B. Charnon käsikirjoitus sattuu käsittelemään raskautta, aborttia ja raiskausta. Päähenkilönä on poliisinainen BJ Morrows, jolla on ollut suhde miespuoliseen naimisissa olevaan työtoveriinsa. BJ alkaa raskautensa seurauksena nähdä näkyjä viisikymmentä vuotta aiemmin tapahtuneista murhista, joita hänen isoisänsä on tehnyt. Lisäksi joku on alkanut tappaa naisia nykyajassa samaan tyyliin kaivertaen uhrien rintalastaan SISTER. Näkyjä näkevää naista esittää Deborah Strang, joka vaivoin sopii rooliinsa, vaikka näytteleekin hyvin. Terry ”Mr 1013” O’Quinn, tekee ensimmäisen vierailunsa sarjassa mitättömäksi osoittautuvassa sivuroolissa.

2x12f

Pelottava raskaus

Ehkä naiskäsikirjoittajasta johtuen Scullyn rooli on Aubreyssa normaalia inhimillisempi. Kuten edellisessäkin jaksossa, Scully ottaa tässäkin jaksossa vastuun tapauksen selvittämisestä. Scully päättelee naisenvaistonsa avulla juonenkäänteitä Mulderin hämmästellessä vieressä. Ilmeisesti abduktion takia Scullysta on tullut hitusen humaanimpi. Haluaisin uskoa, että kyse on tietoisesta hahmonkehityksestä, mutta tuntien 1013 kyse on todennäköisemmin sattumasta.

2x12a.png

Parityöskentelyä

Aubrey on jaksona pelottava, ja Rob Bowmanin painajaismainen tunnelma on käsikirjoitusta onnistuneempi. Toisen kauden MOTW:t sykkivät täysin omanlaista spookya tunnelmaansa. Juonet ovat tiiviitä ja tapahtumat soljuvat eteenpäin pikatahtia. Ulkoisesti sarja on kuin hiukan hiomaton timantti, joka puristaa irti kaiken mahdollisen Vancouverin mystisestä luonnosta ja öiden pimeydestä. En tiedä mitä tehokeinoa sarjan kuvauksessa on käytetty, mutta sarjan värimaailma ja valaistus on toisella kaudella erityksen kaunis. Vaaleat esineet suorastaan hohtavat kuvissa ja varsinkin siniset valot kuultavat upeasti.

2x12b

Hohtava kallo

Murhavyyhtiin syylliseksi paljastuu lopulta BJ, jonka pään raskaus on sekoittanut. Näin vuosia myöhemmin katsottuna Aubrey avaa kiinnostavia kysymyksiä koskien raskaana olevan naisen kauhua siitä, mikä olento hänen sisällään kasvaa. Siihen palataan sarjassa vielä toden teolla.


Mulder: That’s a pretty extreme hunch.
Scully: I seem to recall you having some pretty extreme hunches.
Mulder: I never have.


X-Fakta: Jaksoon on jäänyt jostain kumman syystä otos, jossa Scully melkein kaatuu laskeutuessaan alas portaita kellariin. Kun tarkemmin alkaa syynätä, useammassakin jaksossa Scullylla on tasapainovaikeuksia, jotka jostain syystä on jätetty sarjaan. Esimerkiksi pilotissa Scully törmää vahingossa autoon, ja Homessa hän kompuroi pellolla.