Die Hand Die Verletzt

2x14g

”Did you really expect to call up the devil and ask him to behave?”

2×14 Die Hand Die Verletzt
Käsikirjoitus: Glen Morgan ja James Wong
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 27.1.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Glen Morgan ja James Wong eivät koskaan tunteneet olevansa kotonaan kauhusarjan kirjoittajina, ja jättäessään Salaiset kansiot toisen kauden puolivälissä he irrottelivat kunnolla. Die Hand Die Verletzt on luultavasti jäänyt aliarvostetuksi, koska kaikki eivät ole ymmärtäneet sen olevan täydellinen parodia The X-Filesista. Kohtaavathan Mulder ja Scully tässä jaksossa ei enempää eikä vähempää kuin itse Saatanan.

2x14xd.png

Paholainen? Oikeasti?

Toisella kaudella The X-Files keksii, että aina ei tarvitse ottaa kaikkea niin vakavasti. Jo Bloodissa on hienovaraista komiikkaa ja Die Hand Die Verletzt kulkee kieroudessaan lähellä parodian rajaa. Tietyllä tapaa Die Hand Die Verletzt on itse asiassa versiointi Bloodista. Tällä kertaa vain hallituksen sijaan ihmisten käytöstä hallitsee paholainen. Vasta Edgar Award –ehdokas Humbug kuitenkin korjaa potin ja esittelee uuden satiirisen The X-Filesin.

2x14a

Rupikonnasateessa

Die Hand Die Verletzt on kieli poskessa tehty musta komedia jo teaserista alkaen. Teaserissa koulun huolestuneen vanhempainyhdistyksen kokous päättyy Pimeyden herran kutsumessuun. Teinien vanhemmat ja opettajat ovat Milford Havenissa todellakin paholaisen kätyreitä, eivätkä vain teinien mielissä. Vaikeudet alkavat, kun paholainen todella saapuu kaupunkiin, tällä kertaa mukavanoloisen keski-ikäisen naisopettajan muodossa. Mrs Paddock päivittelee näitä nykyajan nuoria ja sitten vetäisee opettajanpöydän laatikosta esiin silmämunat ja ihmissydämen, manaa esiin kuristajakäärmeen tai järjestää pienen joukkoteurastuksen.

2x14e

Todistaja katosi käärmeen vatsaan

Die Hand Die Verletzissa on myös hyvä pointti. Voiko uskonnosta todellakin poimia vain ne kohdat, joita haluaa noudattaa, ja uskoa silti pelastuvansa? Jaksossa ei tehdä eroa kristinuskon ja satanismin välille. Vanhempien motiivina on suojella lapsiaan pahalta maailmalta, mutta paholaisen avulla.

2x14f

Mulderin ja Scullyn ensimmäinen yhteissuihku olisi voinut sujua paljon miellyttävimmissä merkeissä

Die Hand Die Verletzt on pienimuotoinen mestariteos, joka toimii kaikilla tasoilla. Ei haittaa, että Mulder ja Scully eivät juurikaan saa selviteltyä tapausta, sillä paholaisen pelinappulana toimiminen vain sopii jaksoon. Die Hand Die Verletzt on pelottava ja tunnelmallinen, ja juuri kun alkaa käydä liian vakavaksi annetaan muistutus parodisesta otteesta. Kliimaksissa paholaisenpalvojat raahaavat Mulderin jaa Scullyn suihkuun tappaakseen heidät, mutta päätyvät lopulta tappamaan toisensa. Päälle on lisätty mukavan omituisia elementtejä aina taivaalta putoilevista rupikonnista alkaen. Milford Havenissa vallitsee todellakin outo tunnelma. Tasapainottelijana mustan komedian ja kauhun välillä toimii ohjaajatulokas Kim Manners, jolle tämä on ensimmäinen jakso. Manners ohjaa sittemmin peräti yli neljänneksen sarjan jaksoista.

2x14h

Morganin ja Wongin viimeinen viesti

Nykyajan satanisteista ei ole mihinkään ja mikään ei ole kuin ennen hyvinä päivinä, toteaa Mrs. Paddock ja manaa vanhemmat tekemään joukkoitsemurhan ennen kaupungista lähtöään. Die Hand Die Verletzt tuntuu Morganin ja Wongin viimeiseltä kepposelta sarjaa kohtaan. Darin Morgan on saanut itselleen kunnian humorististen jaksojen keksimisestä, mutta Morgan&Wong toimivat jonkinlaisina tientasoittajina. Kunpa vain tulevina vuosina The X-Filesin huumori olisi pysynyt yhtä mustana kuin tässä jaksossa.


Scully: Mulder! Toads just fell from the sky!
Mulder: I guess their parachutes didn’t open.


X-Fakta: Jakson alkuteksteissä Morgan ja Wong on listattu nimillä Glen ”Bolts, Baby!” Morgan ja James ”Chargers” Wong.