Fresh Bones

2x15a

”You should always carry a protection.”

2×15 Fresh Bones
Käsikirjoitus: Howard Gordon
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 3.2.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Jos The X-Filesin viimeiset kaudet kärsivät uusien ideoiden puutteesta, tässä vaiheessa sarjaa siitä ei ole tietoakaan. Jossain jaksoissa on jopa liikaa ideoita. Ihan kuin vaivoin kasaan saadun ykköskauden (jonka jaksoista kolmannes käsitteli jonkunlaista riivausta!) jälkeen kirjoittajat ovat heränneet sarjan tarjoamiin mahdollisuuksiin ja innoissaan yrittävät saada jaksoihin kaikki keksimänsä päähänpistot.

2x15d

Yllätys kylpyammeessa

Voodoojakso Fresh Bonesiin on onnistuttu tunkemaan kaikki mahdolliset voodoosymbolit: zombiet, loco miroir, musta kissa, toukkia, verinen kylpyamme, shakaalin ruumis, elävältä hautaaminen, kuolleen pojan haamu, haavasta esiin työntyvä tappaja… Kuten Red Museumissakin, näitä yksittäisiä elementtejä heitetään peliin niin tiheään tahtiin, että tarinan suunta hukkuu. Silti nämä yksittäiset elementit, kuten muumioitunut shakaali ruumishuoneella tai aamiaismurojen muuttuminen toukiksi, ovat hyviä ja mieleenjääviä kuvia. Nämä yksittäiset elementit ovat jopa tehokkaampia kuin itse jakso kokonaisuutena.

20150903205913945

Pakolaisleirillä

Fresh Bonesissa ei oikeastaan ole mitään vikaa, se on tunnelmallinen vanhojen akkojen kertomus, joka muuttuu todeksi. Mitä tahansa voi tapahtua, ja tapahtuukin. The X-Files hyödyntää usein tarinoissaan kahden eri ihmisryhmän välisiä jännitteitä. Tässä tarinassa haitilaispakolaiset ja amerikkalaisen pakolaisleirin työntekijät joutuvat vastakkain toistensa kanssa. Kyseessä on jälleen kerran modernin maailman ihmisten ymmärtämättömyys vanhoja uskomuksia kohtaan.

2x15xe.png

Verikoira

Kummallisen jakson kruunaa omituinen X:n cameo. Syväkurkku oli vielä isällinen hahmo, jonka olisi voinutkin uskoa auttavan Mulderia mitättömissä tapauksissa, mutta miksi X haluaisi vaarantaa henkensä tällaisen takia?

2x15h

Tunnelmallinen hautausmaa

Fresh Bones on kuitenkin melko onnistunut jakso, koska se on äärimmäisen visuaalinen ja tyylikäs. Erityisesti lopun kohtaus hautausmaalla on valaistukselta näyttävä ja tunnelmallinen. Jakson on ohjannut Rob Bowman, joka kerta kerralta parantaa suoritustaan ohjaajana. Fresh Bonesin ohjaus on paljon itse käsikirjoitusta parempaa. Jakson myötä Bowman on viemässä The X-Filesin jättävän David Nutterin paikkaa sarjan parhaimpana ohjaajana.

2x15e

Scullyn painajainen

Fresh Bones päättyy pelottavaan kliimaksiin, jossa noidutun Scullyn kädestä kiipeää esiin mies kuristamaan Scullya. Scully pelastuu viimeisellä hetkellä tarttumalla halpaan amulettiin. Jos uskot, niin pelastut. Jopa skeptikko-Scully on ehtinyt oppia sen.


Mulder: What do you know about zombies?
Scully: Well I hope you don’t intend to tell Robin McAlpin that she married one.


X-Fakta: Tässä jaksossa X:n nähdään ottavan yhteyttä Mulderiin ruutukymppi-pelikortilla. Mulder itse otti yhteyttä X:aan teippaamalla ikkunaansa teipin X-muotoon.