Colony

2x16a

”I have lived with a fragile faith built on the ether of vague memories from an experience that I can neither prove nor explain. When I was twelve, my sister was taken from me, taken from our home by a force that I came to believe was extraterrestrial. What happened to me out on the ice has justified every belief. If I should die now, it would be with the certainty that my faith has been righteous.”

2×16 Colony
Käsikirjoitus: Chris Carter
Tarina: Chris Carter ja David Duchovny
Ohjaus: Nick Marck
Ensiesitys: 10.2.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Colony/End Game on mytologia ajalta, jolloin mytologia oli vielä suoraviivaista ja helppoa seurattavaa. Tarinassakin on vielä järkeä. Colony/End Gamea voi pitää sarjan ensimmäisenä aitona mytologiana, sillä aiemmat mytologiat oli tehty vastaukseksi todellisen elämän aiheuttamien haasteisiin. Colony/End Game on tehty, koska 1013 on vihdoinkin tunnistanut, mikä on sarjan vahvuus.

2x16xa.png

Outo ruumis

Ensimmäistä kertaa sarjassa koko tarina kerrotaan flashbackina. Kehystarinassa kuolemaisillaan oleva Mulder pohtii niitä uhrauksiaan uralle, maineelle, ihmissuhteille ja elämälle, joita hän oli valmis tekemään totuuden eteen. Tarinan edetessä Mulder joutuu päättämään, kuinka pitkälle on valmis menemään, ja kuinka pitkälle vetämään Scullyn mukaansa. Jaksojen Mulder-painotteisuutta selittää, että tarina oli osaksi David Duchovnyn ideoima.

2x16e

David Duchovny keksi Alien Bounty Hunterin

Colonyn tarina sai alkunsa ideasta, että joku nainen tulisi Mulderin luo ja väittäisi olevansa Samantha. Myöhemmin Samanthoja nähdään yksi jos toinenkin, mutta tässä vaiheessa Samanthan ilmestyminen on yllätyskäänne. Mulder on etsinyt sisartaan yli kaksikymmentä vuotta, ja yhtäkkiä sisko vain ilmestyy takaisin. Palaava Samantha (Megan Leich) uskottelee Alien Bounty Hunterin (Brian Thompson) jahtaavan adoptiovanhempiaan, joten Mulderin on autettava. Samanthan tarinat uppoavat Mulderiin helposti, vaikka Mulder ja Scully ovat juuri tutkineet identtisten, kloonattujen miesten kuolemia.

2x16b

Liian myöhäistä pelata Strategoa

Colony ja End Game toimisivat paremmin kahden tunnin jaksona kuin kahtena erillisenä jaksona. Tässä tarinan aloituksessa pääpaino on vielä salaliitossa, jonka mukaan venäläistiedemiehet ovat kloonanneet ihmisiä voittaakseen kylmän sodan. Colonyn tarina etenee kuin perinteinen kylmän sodan aikainen agenttitrilleri. On kaksoisidentiteettejä, peitenimiä, CIA-agentteja, vakoilijoita, palkkamurhaajia, neuvostoliittolaisia soluttautujia, Hitchcock-viitteitä ja uhka uudesta suursodasta. Sarjalle ominaisesti tarinana on tietysti lisätty scifi-aspekti: muotoaan muuttavat olennot ja vihreä myrkyllinen avaruusolennon veri.

2x16c

Scullyn yllätyslöytö

Colonya katsoessa tajuaa, kuinka 1990-lukulainen tämä sarja on. The X-Files aloitti sopivasti juuri kun perinteinen vihollinen Neuvostoliitto romahti ja historia loppui, ja päättyi, kun taistelu terrorismia vastaan alkoi. Mutta siinä välissä katseet suuntautuivat taivaalle ja avaruudesta tuleviin vihollisiin. Samalla The X-Files kylvi vainoharhan siemenet myös omia valtaapitäviä kohtaan: avaruusolentojen lisäksi vihollinen ei enää olekaan Neuvostoliitto vaan oma hallitus. Skinnerin toimistossa hymyilee taustalla presidentti Clintonin kuva kuin muistutuksena siitä, että joskus presidenttikin valehtelee (mistä ei tosin ollut vielä tietoa silloin kun jakso kuvattiin).

2x16xb.png

Mulder kaikkialla

Kun Mulder viettää aikaansa perheen parissa, tulee Scullysta jutun eteenpäin viejä. Tarina kärsii siitä, että Mulderin ja Scullyn on muka vaikea tavoittaa toisiaan puhelimitse. Tällaisista epäloogisuuksista huolimatta Colony on onnistunut thrilleri, joka pelaa pitkälti Mulderin luottamuksen ja ”trust everyone” –filosofian varassa. Se on jakso ei-keneenkään luottamisesta, koska kukaan ei ole siltä mitä näyttää. Tässä todellisuudessa jopa Mulder voi hakata Scullyn.


Scully: Whatever happened to “Trust no one”, Mulder?
Mulder: Oh, I changed it to “Trust everyone”. I didn’t tell you?


X-Fakta: Tässä jaksossa tavataan ensimmäisen kerran Mulderin perhe. Mulderin William-isää esittää Peter Donat, jonka isä Robert Donat oli pääosassa Hitchcockin 39 askelmassa. Alun perin Bill Mulderin rooliin pyydettiin Darren McGavinia, joka kieltäytyi roolista. Mulderin äitiä, Elizabeth ”Teena” Mulderia (o.s. Kuipers) näyttelee Rebecca Toolan, joka on todellisuudessa vain vuoden David Duchovnya vanhempi. Samantha T. Mulderia (joskus myös Samantha Ann Mulder) näytteli sarjan aikana useampi näyttelijä. Aikuista Samanthaa näytteli Megan Leitch. Samanthaa lapsena näyttelivät Brianne Benitz, Ashlynn Rose, Mimi Paley sekä keskeisimmässä roolissa Vanessa Morley, joka vilahtaa myös I Want to Believe-elokuvassa kävellen FBI:n käytävällä Mulderin ohitse.