End Game

2x17i

”Is the answer to your question worth dying for? Is that what you want?”

2×17 End Game
Käsikirjoitus: Frank Spotnitz
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 17.2.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Ei tämä kylläkään mikään loppuottelu ole. Päinvastoin, kuten Mulderin ja Scullyn sananvaihto Mulderin sairaalavuoteen äärelläkin antaa olettaa:

Scully: Did you find what you were looking for?
Mulder: No, but I found something I thought I’d lost. Faith to keep looking.

2x17j

Melkein kuin One Breathissa.

Kohtaus on hieno viite kauden alkuvaiheeseen, jolloin uskonsa menettänyt Mulder epäili kuvitelleensa pienet vihreät miehet. End Gamessa Mulder joutuu Samanthojen huiputtamaksi ja lähes kuolee Alaskan jäätiköillä, mutta silti hän jaksaa uskoa.

2x17xd.png

Viruksen kourissa

End Game on oudon kliininen jakso. Potentiaalisesti tunnelatausta sisältävät kohtaukset sivuutetaan kaikki olankohautuksella. Jakso tuntuu melkein alinäytellyltä. Kun Mulder tajuaa joutuneensa Samantha-huijauksen kohteeksi, ei Mulderin ilmekään värähdä. Seuraavaksi Mulder vaihtaa kymmeniä vuosia etsimänsä siskon silmääkään räpäyttämättä Scullyyn vaihtokauppakohtauksessa. Ja kun Mulder tunnustaa taas isälleen kadottaneensa Samanthan, isä-Mulderin kivisiltä kasvoilta ei tunteita näy. Aivan kuin tunnekohtauksissa henkilöt eivät koskaan olisi samalla aaltopituudella. Mutta toisaalta, kuten tässä tarinassa nähdään, ihmisyyttä ei ole, on vain loputtomia klooneja. Koko ihmiskunta on vaarassa tuhoutua, kun avaruusolennot toteuttavat suunnitelmansa asuttaa Maa.

2x17d.png

Siskoja kerrakseen

Oikeasti, tässä jaksossa Mulder vaihtaa Samanthan Scullyyn! Sen pitäisi olla suuri ja merkityksellinen hetki sarjan narratiivin kannalta ja Mulderin koko ristiretken kannalta.

2x17c

Melkein kuin The Erlenmeyer Flaskissa.

Tunteettomuus on siinäkin mielessä outoa, että jakson on kirjoittanut Frank Spotnitz. Toimiessaan Carterin aisaparina Spotnitzin kirjoitusjälkeä on pidetty nimenomaan tietyllä tapaa inhimillisempänä kuin vaikeaa proosaa syytävän Carterin. En nyt osaa antaa tästä yhtään kädessä pidettävää todistetta, mutta kun on noin kahdenkymmenen vuoden ajan lukenut ja nähnyt sekä Carterin että Spotnitzin haastatteluja, ne antavat Spotnizista jopa romantikon kuvan Carteriin verrattuna.

2x17b

Raivoisa Mulder

Kun Mulder on uppoutunut perhetragedioihinsa, on Scully jakson ajava voima. Vaikka Scully on juuri valittanut siitä, että Mulder vetää hänet liian pitkälle mukaansa, rientää Scully kuitenkin Alaskaan pariaan pelastamaan.

2x17g

Tämä on uutta! Scully yrittää saada yhteyden X:aan.

One Breathissa Mulderin usko pelasti Scullyn. Tässä jaksossa on toisinpäin. Mulderin hortoillessa jäätiköllä Scully selvittää avaruusolentojen vihreän veren sisältävän tietynlaista retrovirusta. Tämän ymmärryksen avulla ja lääkärintaidoillaan Scully myös pelastaa Mulderin hengen jakson lopussa. Kuten Scully toteaa, tiede pelasti Mulderin. Richard Dawkins kritisoi aikoinaan Salaisia kansioita siitä, että sarjassa paranormaali selitys voittaa aina tieteellisen selityksen. Dawkins on kuitenkin vain osittain oikeassa. Itse asiassa sarjaa voisi ennemminkin kiittää tieteen promoamisesta. Monetkin jaksoista perustuvat jollekin tieteelliselle teorialle, vaikka viime hetkellä tieteen rajoja hieman venytetäänkin. Sarjalla oli itse asiassa tieteellinen neuvonantaja, arvostettu virologi Anne Simon, joka myöhemmin kirjoitti kokonaisen kirjan sarjan tieteellisestä pohjasta. The X-Filesin tieteellisiä ansioita voi siis pitää merkittävinä ottaen huomioon, että kyseessä on viihdesarja.

2x17e

Totuus löytyy mikroskoopista

End Game on äärimmäisen kunnianhimoinen jakso. Loppuhuipennus sijoittuu Alaskan jäätiköille, jonne Mulder matkustaa frankestainmaisesti kohtaamaan hirviönsä. Mulder ei löydä retkellään suuria löytöjä, mutta saa vastauksen, että Samantha on yhä elossa. Toisen kauden aikana Mulderista alkaa muodostua klassinen sankarihahmo, joka tekee mitä tahansa päämääränsä eteen — löytääkseen Totuuden ja Samanthan.

Ja tässä jaksossa Mulder siis vaihtoi Samanthan Scullyyn!


Mulder: How was the opera?
Mr. X: Wonderful. I’ve never slept better.


X-Fakta: Skinnerin toimistossa näkyy taustalla varsin erikoinen moka: Yhdysvaltojen lippu on seinällä väärinpäin.