Fearful Symmetry

2x18a

Scully: What are you looking for, Mulder?
Mulder: Oh, a local paper. I want to see if David Copperfield is in town.

2×18 Fearful Symmetry
Käsikirjoitus: Steve DeJarnatt
Ohjaus: James Whitmore Jr.
Ensiesitys: 24.2.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Mies ajaa rekkaa, kun yllättäen tielle ilmestyy tyhjästä norsu. Fearful Symmetryn teaseri on yksi omaperäisimpiä ja mieleensyöpyvimpiä koko sarjassa. Valitettavasti itse jakso ei sitä ole.

2x18d

Vierailulla todistajan luona

Teaserin jälkeen Fearful Symmetry jatkaa kummajaislinjalla: se ottaa mytologioista abduktiojuonen ja soveltaa sitä eläintarhan asukkaisiin. Fearful Symmetry tuo mieleen monet ensimmäisen kauden jaksot, joihin haluttiin ujuttaa mukaan avaruusolentoja eri näkökulmista, olivat näkökulmat sitten yhteensopivia tai eivät. Fearful Symmetryssa Mulder päättelee, että avaruusolennot rakentavat Nooan arkkia. Se on periaatteessa kiehtova idea, mutta ei mitenkään nivoudu sarjan suurempaan avaruusolentojuoneen. Juuri edellisessä jaksossa nähtiin maapallon asuttamista suunnittelevat alienit. Ihan kuin maapallolla operoisi monta eri avaruusolentolajia, joilla on kaikilla omat päämääränsä.

2x18b.png

Gorilla kävi käsiksi

Fearful Symmetry menettää otteensa, kun se alkaa keskittyä liikaa mielenkiinnottomien sivuhenkilöiden poukkoiluun ja luonnonsuojelupaasaukseen. Jostain syystä The X-Files ei koskaan onnistu silloin, kun se yrittää liian näkyvästi antaa jonkin moraalisen opetuksen.

2x18c

”Next thing you know they’ll be doing it on MTV Sports.”

Fearful Symmetryssa on teaserin lisäksi joitain hyviä hetkiä, kuten Scully tekemässä ruumiinavausta norsulle tai näkymätön tiikeri raatelemassa ihmistä. Pohjat jaksossa vetää kuitenkin vetää Sophie-gorillaa esittävä ihminen.


”If that’s the lovely Agent Scully, let her know I’ve been working out. I’m buff!”


X-Fakta: Jakson nimi on viittaus William Blaken runoon The Tyger:

Tyger Tyger, burning bright,
In the forests of the night
What immortal hand or eye
Could frame thy fearful symmetry?