Dod Kalm

2x19a

”I always thought when I got older I’d maybe take a cruise somewhere. This isn’t exactly what I had in mind. The service on this ship is terrible, Scully.”

2×19 Dod Kalm
Käsikirjoitus: Howard Gordon ja Alex Ganza
Tarina: Howard Gordon
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 10.3.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Dod Kalm (Død Kalm) on saanut suotta negatiivisen maineen johtuen vaikeista kuvausolosuhteista ja kammottavasta maskeerauksesta. Jakso on kuitenkin tunnelmallinen ja todella hyvin ohjattu. Rob Bowman käyttää Dod Kalmissa samaa temppua kuin esimerkiksi Sleeplessissa: seinät on päällystetty foliolla, josta taskulamppujen valokeilat heijastuvat aavemaisesti takaisin valaisten samalla näyttelijöitä.

Dod Kalmin verkkainen, suorastaan pysähtynyt tunnelma ja melankolinen ilmapiiri ovat täysin vastakkaisia aikaisemmille yhden paikan jaksoille, tiheätunnelmaisille Icelle, Darkness Fallsille tai Firewalkerille. MOTW-jaksoista poiketen Dod Kalmissa ei ole varsinaista hirviötä. Pelottava asia on tässä aikavääristymä, joka saa ajan kulumaan nopeasti ja kuoleman lähenemään. Tähän aikavääristymään Mulder ja Scully joutuvat selvittäessään Norjanmerellä mitä on tapahtunut USS Ardent –aluksella. Mulder epäilee vääristymän aiheutuneet Philadelpia-kokeen seurauksena.

2x19b

Mulder vakuuttelee Scullylle, että tästä tulee kiva pikkuretki merelle

Mulder ja Scully, jotka ovat läpi kauden vaarantaneet henkensä milloin jäätiköllä, abduktoituna ja milloin ties minkälaisten hirviöiden kourissa, ovat Dod Kalmissa kuolemassa vanhuuteen. Dod Kalmin tarina on suorastaan anti-X-File. Maailmanloppu ei ole suuri taistelu maan ja taivaan välillä, vaan hiljaisuudessa tuleva loppu, ikuinen yö.

2x19f

Ei mikään unelmaristeily

Dod Kalm on hyvä tutkielma Mulderin ja Scullyn kokemuksista toisella kaudella. Monissa abduktion jälkeisistä jaksoista teema on linkittynyt Scullyn hahmonkehitykseen ja Scullyn mielen avautumiseen yliluonnolliselle One Breathin hengellisten kokemusten jälkeen. On mukavaa, että hahmot joskus oppivatkin jotain, eivätkä elä jossakin tyhjiössä. Dod Kalmissa Scully vihdoin tunnustaa Mulderille kokeneensa One Breathissa jotain selittämätöntä. Nyt on Scullyllekin sallittua nähdä yliluonnollinen ilmiö.

2x19xf.png

Deus ex machina

Toisin kuin muut aiemmat yhden paikan jaksot, Dod Kalm ei enää rakennu Mulderin ja Scullyn välisen konfliktin vaan vuorovaikutuksen varaan. Lopussa Mulder ja Scully kinastelevat siitä, kumman tulisi juoda viimeiset millit likavettä selviytyäkseen, mutta kumpikaan ei halua selvitä toisen kustannuksella. Sen sijaan he jäävät yhdessä odottamaan kuoleman saapumista. Nyt sekä Mulder että Scully ovat yhden henkäyksen päässä kuolemasta. Loppuratkaisu on samanlainen deus ex machina –käänne kuin Darkness Fallsissakin, mutta se sopii jaksoon.


”Mulder, when they found me, after the doctors and even my family had given up, I experienced something that I never told you about. Even now it’s hard to find the words. But there’s one thing I’m certain of. As certain as I am of this life, we have nothing to fear when it’s over.”


X-Fakta: Dod Kalm sai aikoinaan FOX:n historian parhaat perjantai-illan katsojaluvut.