Humbug

2x20b

”You really shouldn’t complain about banality, Scully, when your main suspect is the human blockhead.”

2×20 Humbug
Käsikirjoitus: Darin Morgan
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 31.3.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Aprillipila on paras sana kuvaamaan tätä jaksoa. Humbug otti aikoinaan suuren riskin eroamalla sarjan synkästä tyylistä, mitä tosin yritettiin lievittää esittämällä jakso aprillipäivän aattona. Duane Barryn myötä syntyi toisella kaudella The X-Filesille keskeinen mytologia, mutta toisen kauden loppupuolen jakso Humbug on vaikutukseltaan lähes yhtä keskeinen.

2x20a

Hirviö?

Humbugin käsikirjoituksesta vastasi Glen Morganin veli Darin Morgan. Darin Morgan on kiistämättä Salaisten kansioiden paras käsikirjoittaja. Hänen käsikirjoituksensa olivat ainoita, joita Chris Carter ei korjaillut, koska ei tiennyt miten niitä voisi enää parantaa. Morganin legendaarisen maineen säilymisessä on auttanut, että hän kirjoitti sarjaan vain muutaman käsikirjoituksen. Muutoinkaan Morgan ei ole kirjoittajana kovin tuottelias. Vaikka Morgan on Emmy-palkittu käsikirjoittaja, on hän kirjoittanut ensimmäisen oman käsikirjoituksensa Humbugin jälkeen yhteensä vain kymmenkunta jaksoa muutamaan TV-sarjaan.

2x20xd.png

Epäilyttävää epäilty

Humbug leikittelee ennakkoluuloilla, alkaen heti B-luokan kauhuelokuvia hyödyntävällä teaserilla, jonka aikana suomuhirviö paljastuukin ihotautia sairastavaksi perheenisäksi. Seuraa huiputus toisensa jälkeen.

2x20h.png

Yllätetyt

Mulder ja Scully matkustavat Gibsontowniin selvittämään omituista murhasarjaa. Eläköityneitten sirkusfriikkien kaupungissa ei lopulta tiedä, kuka on normaali ja kuka anomalia, siellä asuvat kummajaiset vai tapausta selvittävät Mulder ja Scully. FBI:n kapinalliset ja hylkiöt tuomitaan kaupungissa tavallisuutensa ja stereotyyppisyytensä takia. Mulder ja Scully altistetaan jatkuvasti naurun kohteeksi: Scully joutuu pidätystä tehdessään itse käsirautoihin ja huijatuksi friikkimuseossa, ja Mulder nolaa itsensä kohtauksesta toiseen. Kohtaus, jossa Mulder ja Scully etsivät sheriffin, entisen koirakasvoisen pojan, takapihalta todisteita, mutta saavat kaivettua esille vain haudatun perunan, on tilannekomiikkaa parhaimmillaan.

2x20f

Mulderin ja Scullyn ajojahti ei mene ihan putkeen

Kunnollista juonta Humbugissa ei oikeastaan ole, ainoastaan jekkuja toisensa perään. Visuaaliset vitsit ovat hienovaraisia: yhdessä kohtauksessa Scully yrittää salaa vilkaista saamaan aikaan Lannyyn kiinnittynyttä kaksosta kun Lanny vilkuilee Scullyn kaula-aukkoa. Kim Manners käyttää paljon peilejä vääristämään näkymiä ja kätkemään ihmisten epämuodostumia: jostain kulmasta nähtynä kummajainenkin voi näyttää normaalilta.

2x20d

Parempi ja huonompi puoli

Humbugin sivuosanäyttelijät hakevat vertaistaan. Sivuroolit on miehitetty oikeilla friikeillä, mukaan lukien Dr Blockheadia esittänyt sirkustaiteilija Jim Rose (joka viihdytti kuvausryhmää penisorigameillaan) ja Conundrumin roolissa nähtävä palapelitatuoinneistaan tunnettu The Enigma.

2x20e

Naurutalossa

Jo Humbug paljastaa Darin Morganin rakkauden Scullyn hahmoa kohtaan. Mulder ei pääse eroon ennakkoluuloistaan eikä siksi saa selvitettyä tapausta. Scully sen sijaan tuntuu ymmärtävän paremmin sirkusfriikkejä, ja ymmärtää lopulta, että murhaaja on Lannyyn kiinnittynyt surkastunut kaksonen Leonard, joka pystyy irrottamaan itsensä etsiäkseen uutta isäntää. Loppuhuipennus tapahtuu tietysti kauhutalossa, jossa vääristelevät peilit tekevät Mulderin ja Scullyn takaa-ajosta onnetonta sähellystä. Kaksonen pääsee karkuun, ja Mulderille ja Scullylle jää arvoitukseksi, mitä sille tapahtui.

2x20g

Masentava tulevaisuus

Humbug on samaan aikaan karnevalistinen, traaginen ja kitkeränsuloinen, mitä Mark Snown surumielinen mutta kujeileva teema tukee. Morganin mukaan kauneus on luonnotonta, koska luonto pyrkii aina luomaan luonnonoikkuja. Kauheinta, mitä friikki voi ajatella, on joutua elämään Mulderin näköisenä – ja taustalla Mulder poseeraa kuin miesmalli.

2x20xb.png

Parempi elämä?

Katsoja sortuu Humbugissa samoihin ennakkoluuloihin kuin Mulder ja Scully. Gibsontownin asukkaat näyttävät ehkä erilaiselta, mutta pohjimmiltaan he ovat täysin samanlaisia. “Mister Nutt, the kindhearted manager here, convinced me that to make a living by publicly displaying my deformity lacked dignity. So now I carry other people’s luggage”, kertoo Lanny Mulderille ja Scullylle, ja kiteyttää jotain keskeistä.

2x20m

Joitain mysteerejä ei ole tarkoitettu selvitettäviksi

Vaikka Humbug ei olekaan vielä täysin Morganin terävintä kärkeä, se silti yksi sarjan ehdottomista klassikoista.

Katso myös: Humpuuki valtasi Salaiset kansiot


”I could be mistaken. Maybe it was another bald-headed, jigsaw-puzzle-tattooed, naked guy I saw.”


X-Fakta: Darin Morgan kirjoitti Salaisiin kansioihin neljä jaksoa: Humbug, Clyde Bruckman’s Final Repose, War of the Coprophages ja Jose Chung’s From Outer Space. Lisäksi Morgan kehitteli Bloodin tarinan ja paranteli merkittävästi Quagmiren käsikirjoitusta. Morganin oli tarkoitus krjoittaa jakso myös neljännellä kaudella, mutta kun M. Night Shyamalan ehti käyttää Morganin kehittelemän idean Kuudes aisti -elokuvassa, Morgan masentui ja käsikirjoitus jäi tekemättä. Morganin paluusta huhuttiin myös sarjan viimeisellä kaudella, mutta paluu ei toteutunut silläkään kertaa. Morgan palasi lopulta 10. kaudella jaksolla Mulder and Scully Meet the Were-Monster, ja kirjoiitti vielä seuraavalla kaudella jakson The Lost Art of Forehead Sweat.