The Calusari

2x21d

”The evil that is here has always been. It has gone by different names through history. Cain, Lucifer, Hitler. It does not care if it kills one boy or a million men.”

2×21 The Calusari
Käsikirjoitus: Sara B.Charno
Ohjaus: Michael Vejar
Ensiesitys: 14.4.1995
Tag line: The Truth Is Out There

The Calusari on paluu riivausjaksoihin, joita nähtiin varsinkin ensimmäisellä kaudella puutumiseen asti. Se on sarjan pakollinen Omen– ja Manaaja-henkinen jakso, jossa ilmeetön paholaislapsi aiheuttaa perheenjäsenen kuoleman toisensa jälkeen. Tai oikeastaan, kuten myöhemmin selviää, varsinainen riivaaja on pojan synnytyksessä kuollut kaksoisveli, joka yhtäkkiä palaa rajan takaa.

2x21a

Scully tarkkailee paholaislasta

The Calusari on sellainen synkkä jakso, joita myöhemmillä kausilla voi vain kaivata. Synkkyys alkaa heti teaserissa, jossa paholaisveljen henki houkuttelee pikkulapsen junan alle huvipuistossa. Seuraavaksi rouva Holvey –paralta kuolee toinenkin lapsi, aviomies ja äiti mitä groteskeimmilla tavoilla, eikä jäljelle jää kuin kasa tuhkaa. Jaksossa on paljon yhtäläisyyksiä Rolandiin, mutta siinä missä riivattu Roland herätti sympatiaa, The Calusarin Charlie/Michael Holvey on vain stereotyyppinen paholaislapsi.

2x21f

Calusari antamassa neuvoja

Tämä on jälleen kerran tarina siitä, kuinka moderni kaupunkilainen on unohtanut todellisen pahuuden olemassaolon, mikä ennen oli keskeinen osa elämänkatsomusta. Lisänsä tarinaan tuo kolmen vanhan romanialaismiehen muodostama paholaista pois manaava Calusari-porukka. Kun Calusari varoittaa Mulderia siitä, että paholainen tuntee hänet, voi sitä pitää jonkinlaisena ennusteena Mulderin synkästä tulevaisuudesta.

2x21xa.png

Uhrit

Ohjaaja Michael Vejar kuulemma epäonnistui jakson kuvauksessa perusteellisesti, ja The Calusari pelastettiin esityskuntoon leikkauspöydällä. Oikeastaan ainoa vihje vaikeuksista on lopun omituisesti leikattu ja hidastuksilla liiaksi pitkitetty pitkä manauskohtaus. Mark Snown musiikissa kumahtelevat varsin kliseisesti tuomiokellot, mutta toki ne sopivat synkkään Omen-tunnelmaan erinomaisesti.

2x21b

Tällä kertaa jopa Scully näkee jotain outoa!

Itse käsikirjoituksessa huomio kiinnittyy eräisiin itse paholaisjuonen ulkopuolisiin seikkoihin. Bill Dow tekee The Calusarissa ensiesiintymisen satunnaisesti Mulderia auttavana Dr. Burksina ja tuo jakson lohduttomaan synkkyyteen hieman huumoria. Irresistiblessa nähty Karen F. Kosleff palaa yllättäen mukaan kuvioihin FBI:n psykologin roolissa. Erityismaininnan jakso saa myös Scullyn pisteliäistä mulderismeista. Mulderin omituiset nörttiystävät taitavat todella ottaa häntä päähän.


Chuck Burks: In 1979 I witnessed a guru named Sai Baba create an entire feast out of thin air.
Scully: Too bad you didn’t take a picture. You could have run it through your computer and seen the entire Last Supper.


X-Fakta: Jaksossa nähtävä sairaala on todellisuudessa Riverview Hospital. Erityisesti portaikostaan tunnistettava sairaala on toiminut Salaisissa kansioissa usein keskeisenä kuvauspaikkana. Se on nähty tämän jakson lisäksi jaksoissa pilotti, Squeeze, Shadows, Eve, Lazarus, Young at Heart, Miracle Man, Born Again, Excelsius Dei, The ListTeso dos Bichos, Talitha CumiThe End, Founder’s Mutation ja Home Again. Myös 11. kaudella sairaalassa kuvattiin useita jaksoja.  I Want to Believe -elokuvassa ja kymmenennellä kaudella sama sairaala toimi Scullyn työpaikkana (My Struggle, My Struggle II). Riverview Hospital on toiminut myös lukuisten muiden TV-sarjojen kuvauspaikkana.