F. Emasculata

2x22c

Mulder: You can’t protect the public by lying to them.
CSM: It’s done every day.

2×22 F. Emasculata
Käsikirjoitus: Chris Carter ja Howard Gordon
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 28.4.1995
Tag line: The Truth Is Out There

F. Emasculata [sic] on yksi toisen kauden monista helmistä. Se rikkoo perinteistä jaksokaavaa: Mulder ja Scully eivät kohtaa toisiaan kuin jakson alussa ja lopussa, vaan kommunikoivat pelkän kännykän välityksellä. Jos käytettäisiin jaettua kuvaruutua ja taustalla tikittäisi kello, niin tämähän voisi olla kuin 24:n jakso. Tosin 24 alkoi vasta kuusi vuotta myöhemmin — ja silloin sen tuottajana ja kirjoittajana oli kuka muukaan kuin tämän jakson Carterin parina kirjoittanut Howard Gordon.

2x22e

Paisetautinen

Mutta nyt eletään vielä vuotta 1995, ja Mulder ja Scully on määrätty hämäräperäiseen tehtävään, jossa voi vain epäonnistua. Virginialaisvankilassa on puhjennut tappava ruttoepidemia. Mulder lähtee jahtaamaan vankilasta karannutta sairastunutta vankia, ja Scully puolestaan jää selvittämään, mikä aiheuttaa mystisen epidemian. Ulkoisesti F. Emasculata täyttää vain juuri ja juuri X-Filen tunnusmerkit. Mitään yliluonnollista tapauksessa ei ole, mutta jakso kasvaa puolimytologiseksi väittelyksi sananvapaudesta ja kansalaisten oikeudesta tietää asioista. Nurkassa sauhuttelee Mulderia ja Scullya pelinappuloinaan pitävä Tupakkamies, ja kyse on taas Mulderin ja Scullyn kunniasta agentteina.

2x22d

Mies savuverhon takana

Moraalinen dilemma kansalaisten suojelemisesta tuotiin esille jo esimerkiksi Deep Throatissa ja Fallen Angelissa, mutta aiemmin sitä ei ole käsitelty yhtä antaumuksellisesti kuin tässä jaksossa. F. Emasculataa katsellessa ei jää epäselväksi, miksi William B. Davisin mielestä Tupakkamies on sarjan todellinen sankari ja Mulder vastuuton taivaanrannanmaalari. Mulder haluaa jaksossa totuuden kerrotuksi, vaikka se, kuten CSM huomauttaa, aiheuttaisi vain paniikkia ja maksaisi ihmishenkiä. Mulderin idealismi ei saa tukea edes Scullylta, joka salaa itsekin Mulderilta tiedon altistumisestaan taudille. Mieleen tulee One Breathissa käyty keskustelu Mulderin ja CSM:n välillä:

Mulder: Who are you to decide what’s right?
CSM: Who are you? If people were to know the things I know, it would all fall apart.

Onko kansalaisilla oikeus tietää kaikki hallituksen salaisuudet, vaikka niiden paljastuminen aiheuttaisi vahinkoa? Onko hallituksella oikeutta salaisuuksiin? Onko sillä oikeutta uhrata kansalaisiaan suuremman hyvän edestä? Kysymys on edelleen ajankohtainen. Tässä jaksossa epäilyksen varjo lankeaa myös suuryritysten ja erityisesti lääkefirmojen ylle. Salaliitto levittyy siis kaikille yhteiskunnan aloille.

2x22xd.png

Oikeanlaista suojautumista

Scullyn osuuden kohdalla F. Emasculatan tarinassa on ilmiselviä typeryyksiä: Scullyn pitäisi tietää miten pukeutua ja toimia käsitellessä tartuntavaarallisia ruumiita (voi Scully, panisit päälle edes tehokkaan maskin ja myös käyttäisit sitä). Mutta rakastan jaksoja, joissa Scully selvittää tapauksen mikroskooppiin katsomalla Mulderin liehuessa maailmalla. Gillian Anderson on kertonut useasti kohdanneensa nuoria naisia, jotka ovat etsiytyneet tieteelliselle uralle nimenomaan Scullyn esimerkin takia. Joten terveiset taas kerran sarjaa kritisoineelle Richard Dawkinsille!

2x22a

Anne Simonin olisi kannattanut olla paikalla kuvauksissa

Rob Bowman ohjaa jälleen kunnianhimoisesti ja näyttävästi. Takaa-ajo ei pysähdy kertaakaan jakson aikana. Bowman tuo jaksoissaan TV-ruudulle lähes elokuvamaista jännitystä.  On jo nähtävissä, että 1990-luvun mittakaavassa Salaiset kansiot alkaa olla liian suuri TV-ruudulle.


”Agent Mulder, I’m saying this as a friend. Watch your back. This is just the beginning.”


X-Fakta: Chris Carter on todennut, ettei olisi voinut tehdä sarjaa ilman kännyköiden olemassaoloa. Ensimmäisinä vuosina Mulder ja Scully käyttävät Nokian kännyköitä, ja Nokia myös maksoi tuotesijoittelusta Fight the Future -elokuvassa. Kuudennella kaudella kännykät vaihtuvat Ericssonin kännyköihin, kunnes taas palataan Nokiaan. I Want to Believe -elokuvassa käytössä ovat Blackberryt, ja sarjan uudelleenlämmittetyssä käytetään Nexus-kännyköitä.