Soft Light

2x23e

Scully: Nonsensical repetitive behavior is a common trait of mental illness.
Mulder: You trying to tell me something?

2×23 Soft Light
Käsikirjoitus: Vince Gilligan
Ohjaus: James A.Contner
Ensiesitys: 5.5.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Soft Lightin myötä The X-Filesin tekijätiimiin liittyy viimeinenkin merkittävä nimi, Vince Gilligan. Gilligan oli jaksoa kirjoittaessaan vasta freelancer, mutta teki sen verran hyvää työtä, että hänet pyydettiin mukaan vakituiseksi kirjoittajaksi seuraavalle kaudelle. Gilliganin töistä paistaa läpi, että hän oli sarjan fani jo ennen käsikirjoittajaksi värväämistä. Gilliganilla on kyky poimia vanhoista jaksoista yksityiskohtia ja mainita niitä jaksoissaan niin turhanpäiväisenä triviana kuin soveltaa niistä päähenkilöitä syvältä luotaavia draaman aineksia.

2x23a

Scully pelkää aina parinsa esittelemistä vanhoille tutuilleen

Gilligan onkin katsonut vanhat kansiot tarkasti läpi. Soft Light tuntuu kaavansa puolesta ensimmäisen kauden jaksolta, mutta paljon sujuvammin kirjoitetulta. Mukaan kuvioihin ja lopulta kuolemaan tuodaan taas Mulderin tai Scullyn tuttu menneisyydestä, aivan kuten SqueezessaGhost in the Machinessa, Lazaruksessa tai Young at Heartissa. Jälleen on kyse tieteellisistä kokeista, joiden suuret saavutukset hallitus ottaa haltuunsa, aivan kuten Ghost in the Machinessa, Evessa tai Young at Heartissa.

2x23xd.png

Kadonnut jäljen jättäen

Soft Lightissa Mulder ja Scully seuraavat rikottujen lamppujen vanaa etsiessään tiedemiestä, jonka varjo on muuttunut kaiken kadottavaksi mustaksi aukoksi. Tarina on klassinen Jekyll ja Hyde –kertomus hyväntahtoisesta miehestä ja hänen tappavasta varjostaan. Tiedemies Chester Banton (Tony Shalboub) on tehnyt kokeita pimeällä aineella ja saanut tuhoisan kykynsä onnettomuuden seurauksena. ”Kuin totuus olisi tullut häneen”, kuvailee Bantonin kolleega hetkeä jolloin Banton astui hiukkaskiihdyttimeen. Bantonin itsensä uhraaminen päämääränsä vuoksi kalskahtaa siis kovinkin muldermaiselta. Tulevissa jaksoissa Gilligan tulee vielä jalostamaan tässäkin esitettyä ideaa hulluudesta.

2x23k

Kurkistus

Jo tässä jaksossa huomaa, että Gilliganilla on jokin erityinen ymmärrys Mulderin ja Scullyn hahmojen suhteen. Gilligan kirjoittaa kuin olisi tuntenut hahmot aina. Soft Lightissa Mulderin ja Scullyn välillä on nokkelaa vuoropuhelua, iskevää dialogia ja pitkiä katseita. Scully on kylläkin oudon sarkastinen tässä jaksossa, varsinkin kohtauksessa, jossa Mulder ja Scully käyvät läpi valvontakameranauhoja, mutta hyvä, että Scullyllekin suodaan välillä one-linereita.

2x23c

”For your birthday I’ll buy you a utility belt.”

Soft Light on tasapainoinen ja hyvin rytmitetty.  Ainoa heikkous on etsivä Ryaniin liittyvä sivujuoni, koska alusta pitäen on selvää, että tämä Scullyn ex-oppilas on tuotu mukaan vain varjomiehen uhriksi. Etsivä Ryan edustaa toki sellaista naisetsivää, joka Scully olisi voinut olla vielä ensimmäisellä kaudella. The X-Files ei juurikaan ole käsitellyt näkyvästi Scullyn asemaa naisagenttina FBI:n veljeskerhossa. Nytkään jaksossa ei onnistuta välttämään kliseitä asiasta puhuttaessa. Ryanin rinnalla kuitenkin korostuu, kuinka Scullyn skeptisyys on jo kahden vuoden aikana alkanut pikkuhiljaa karista.

 


Mulder: He believes the government is out to get him.
Mr X: It’s tax season. So do most Americans.


X-Fakta: Vanhoihin jaksoihin viittaamisen lisäksi Vince Gilliganilla oli tapana myös viitata jaksoissaan tyttöystäväänsä Holly Riceen jossakin muodossa. Soft Lightista ei viittausta Hollyyn vielä löydy, mutta Gilliganin seuraavasta jaksosta Pusherista lähtien Holly mainitaan lähes jokaisessa hänen jaksossaan.