Our Town

2x24a

”Good people. Good food.”

2×24 Our Town
Käsikirjoitus: Frank Spotnitz
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 12.5.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Vielä ennen kauden loppua tarjoittaa pieni MOTW-makupala nimeltä Our Town. Mulder ja Scully tutkivat katoamisia arkansaslaisessa pikkukaupungissa, jossa jokainen kaupunkiin eksynyt muukalainen grillataan ja syödään iltapalana. Kanat syövät kanoja, ihmiset syövät ihmisiä. Kannibalismin seurauksena väki on paitsi löytänyt ikuisen nuoruuden lähteen myös mennyt sekaisin Creuztfeltd-Jacobin taudista.

2x24c

Todiste

Jakson nimi viittaa Thornton Wilderin pikkukaupunkinäytelmään Our Town. Nimen valinta on tietysti satiirinen, mutta valitettavasti jakso ei uskalla sitä täysin olla. Jos Spotnitzin mielikuvitus olisi ollut hiukan sairaampi, olisi tässä ollut Homelle tai Die Hand Die Verletzille vertoja vetävä musta komedia. Kaikissa näissä kolmessa jaksossa mieleltään sairaan yhteisön idylliä uhkaa normaali ulkomaailma. Jaksossa on monia humoristisia hetkiä, kuten Mulder poimimassa haarukan keskeltä peltoa, Scullyn ällötys herkullista kana-ateriaa kohtaan, Chaco Chicken –kanatehtaan motto ”Good People. Good Food” tai ylipäänsä koko se idea, että kaupungin asukkaat haluavat viettää todella, todella pitkän elämänsä työskennellen kanatehtaan liukuhihnan ääressä.

2x24d

Dudleyn entiset asukkaat ja vieraat

Viime metreillä Our Town menettää otettaan, kun Spotnitz menee siitä mistä aita on matalin, ja kirjoittaa Scullyn taas vaaraan. Kannibaalikaupunkilaiset kidnappaavat Scullyn uhrikseen ja Mulder rientää viime hetkellä apuun ennen illallista. Tämä on jo neljäs kerta kun Scully kidnapataan tällä kaudella, joten tempun uutuusarvo on olematon.

2x24xa.png

Mulder pelastaa!

Pisteet kuitenkin sarjan tieteelliselle neuvonantajalle Anne Simonille: jakso puhuu hullun lehmän taudin ja Creutzfeldt-Jakobin taudin välisestä yhteydestä vuosi ennen kuin se varsinaisesti löydettiin. Muistan, kuinka jakso olikin huikaisevan ajankohtainen, kun se esitettiin Suomessa yli vuosi Yhdysvaltojen ensiesityksen jälkeen.

2x24f

Neitonen ahdingossa

Toinen kausi on tarjonnut eittämättä The X-Filesia parhaimmillaan. Sarja on tajunnut oman potentiaalinsa ja myös käyttää sen. MOTW-jaksoja on nähty kehnohkosta (Fearful Symmetry, 3) aina nerokkaaseen ja uraauurtavaan (Irresistible, Die Hand Die Verletzt, Humbug). Kolmannella kaudella MOTW:t ovat ehkä kokonaisuudessaan parempia, mutta eivät läheskään niin kokeilevia kuin tällä toisella kaudella, Darin Morganin töitä tietysti lukuun ottamatta. Our Town on tästä hyvä esimerkki. Ehkä hieman hiomaton, mutta silti äärimmäisen viihdyttävä, parhaimmillaan jopa nokkela.


Scully: I just came up with a sick theory, Mulder.
Mulder: Ooh, I’m listening.


X-Fakta: Mulderin lausahdus ”If a fool would persist in his folly, he would become wise” on lainaus William Blaken runosta Proverbs of Hell. Mulder lainaa samaa runoa myös jaksossa The Unnatural (”The road of excess leads to the palace of wisdom”).