Anasazi

2x25a

”You’re going to learn of things, Fox. You’re going to hear the words and they’ll come to make sense to you.”

2×25 Anasazi
Käsikirjoitus: Chris Carter

Tarina: David Duchovny ja Chris Carter
Ohjaus: R.W. Goodwin
Ensiesitys: 19.5.1995
Tag line: Éí ’Aaníígóó ’Áhoot’é

Toinen tuotantokausi on venyttänyt The X-Filesin äärimmäisyyksiin. Se on vienyt tarinan niin Alaskan jäätiköille, Puerto Ricon viidakkoon kuin Atlantin valtamerelle. Tarina on kasvanut outojen hirviöiden ja mutanttien jahtaamisesta ”niiden” ja koko hallituksen paljastamiseen.

2x25xb.png

Jumalan sivuprojekti paljastuu

Anasazi on yksi Salaisten kansioiden parhaista kauden päätösjaksoista. Aika ei ole vieläkään ajanut ohi tästä jaksosta. Anasazi on kaiken alku. Chris Carterin ja David Duchovnyn yhdessä ideoima juoni vie sarjan ufomytologian kokonaan uusiin ulottuvuuksiin yhdistämällä uudella tavalla historian, kansanperinteen ja modernin ufouskon. Tapahtumat käynnistyvät, kun neljäs lone gunman, The Thinker, hakkeroi sisälle hallituksen salaisiin kansioihin, jotka paljastavat kaiken maan ulkopuolisesta elämästä. Tiedostot päätyvät lopulta Mulderin haltuun. Vihdoinkin Mulderilla on käsissään pyhä Graali!

2x25c

Petollisen parin paluu

Anasazin tahti on suorastaan hengästyttävä. Mulderia myrkytetään, Scully melkein salamurhataan, Scully ampuu Mulderia, Krycek ampuu Mulderin isän, Mulder oletettavasti kuolee. Eikä siinä ole vielä läheskään kaikki mitä 43 minuutin aikana ehtii tapahtua. Tarina on niin tiivis, että kaikista sen aineksista olisi luultavasti myöhemmillä kausilla venytetty useampi osa. Koko jaksosta välittyy hikinen ja hektinen tunnelma, aivan kuin tapahtumat olisi näytetty pikanopeudella, jotta kaikki tarvittava saadaan mahtumaan jaksoon. Anasazi päättyy klassiseen cliffhangeriin: CSM käskee sytytämään tuleen haudatun junavaunun, jonne Mulder on jäänyt loukkuun avaruusolentojen ruumiiden kanssa.

2x25xa.png

Rauhaton Mulder

Anasazi vie takaisin sarjan alkulähteille. Muistutuksena sarjan alkuvaiheista itse Chris Carter esiintyy jaksossa FBI:n johtajana, joka kysyy Scullylta, eikö tämä lähetetty turmelemaan Mulderin työ. Siinä tehtävässä Scully on epäonnistunut surkeasti, sillä Mulderin kanssa hänestä on muodostunut voimakaksikko, joka uhkaa hallituksen suunnitelmia. Niin voimakas kaksikko, että tässä trilogiassa kumpikin yritetään tappaa useampaan kertaan. Samalla Anasazi hyödyntää tehokkaasti alla kyteviä, jo unohtuneita jännitteitä Mulderin ja Scullyn suhteessa: Mulderin pelkoa siitä, että Scully olisi oikeasti vakooja.

2x25j

Kiinni liimautuva yövieras

Scullyn roolina onkin jälleen kerran yrittää pitää Mulder maan pinnalla. Kun Mulder yrittää todistaa avaruusolentojen olemassaolon, Scully vain haluaa pitää kiinni työpaikastaan. Toista tuotantokautta voi hieman syyttää Scullyn passiivisesta roolista. Osin tämä on tietysti Gillian Andersonin raskauden aiheuttamaa. Anasazissa Scully kuitenkin pääsee vihdoinkin parhaimmilleen. Mulderin eläessä hallusinaatioiden keskellä Scully yrittää selvittää mitä on tekeillä. Scullyn suojeleva toiminta, loppumaton lojaalius ja pyrkimys auttaa pariaan kohtaa kuitenkin vain Mulderin epäluulot. Mulderista tulee uskossaan helppo uhri, jonka päälle melkein onnistutaan vyöryttämään hänen isänsä murhakin. Kun intensiivisen välienselvittelyn päätteeksi Scully ampuu Mulderia olkapäähän suojellakseen tätä, tulee mieleen ajatus, että vain The X-Filesissa parinsa ampuminen voi olla osoitus syvästä uskollisuudesta.

2x25f

Mulderia on helpointa käsitellä ammuttuna

Jo aiemmissa jaksoissa on vihjattu, että hallitus käyttää viattomia kansalaisiaan ihmiskokeissa, mutta Anasazi venyttää tarinan uusiin mittasuhteisiin. Salaliitto on paitsi maailmanlaajuinen mutta myös vuosikymmeniä vanha. Avaruusolennotkin olivat täällä jo vuosituhansia sitten ja veivät mukanaan koko anasazi-heimon. Hallitus on tehnyt armahdettujen natsirikollisten kanssa ihmiskokeita laajassa mittakaavassa. Ihmiset ovat hallitukselle vain kauppatavaraa.

2x25xc.png

Käyttäydy, Mulder!

Tämä jakso osoittaa ensimmäistä kertaa, että Mulderin ja Scullyn suuren salaliiton selvittäminen on Mulderin ja Scullyn kohtalo. Mulder ei olekaan joku satunnainen henkilö, joka vain törmäsi eräänä päivänä jättimäiseen salaliittoon: jo hänen isänsä oli osa salaliittoa, ja Mulderin koko lapsuudesta heijastuvat salaliiton vaikutukset. Itse Tupakkamies on salaa suojellut Mulderia vuosien ajan. Mulderin myös vihjataan olevan ”valittu” — jopa navajo-intiaanit näkivät enteitä hänen saapumisestaan. Mulderin sanotaan olevan valmis totuudelle, valmis uhraamaan itsensä sille.

2x25g

Haudattu totuus

Anasazissa The X-Files syöksyy kohti vielä syvempiä ja tuntemattomampia vesiä. Tämä ei ole enää tarina kahdesta agentista, jotka yrittävät napata viikon hirviön ja palaavat sitten tyytyväisenä koteihinsa. Tästä kehittyy tarina kahdesta totuudenetsijästä, jotka yrittävät korjata ihmiskunnan vääryydet.


Frohike: I don’t think we’ve been followed.
Mulder: Oh? Who would follow you?
Byers: A Multinational Black Ops unit. Code named Garnet.
Langly: Trained killers. School of the Americas alumni.
Mulder: You boys been defacing library books again?


X-Fakta: Chris Carterin esiintyminen tässä jaksossa ei ole hänen ainoa cameoroolinsa. Carter nähdään myös jaksossa Hollywood A.D. sekä I Want to Believe -elokuvassa.