Paper Clip

3x02k

Mulder: Lots of files.
Scully: Lots and lots of files.

3×02 Paper Clip
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 29.9.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Paper Clip päättää huikaisevan mytologisen trilogian salaliitosta. Trilogian myötä Salaiset kansiot kasvaa eeppiseksi tarinaksi isien synneistä, joita palavasieluiset nuoret yrittävät korjata. Paper Clip on hieno jakso että se tuntuu melkein umpikujalta. Kuinka tästä voi enää panna paremmaksi?

3x02xd.png

Paljon kansioita

Loppuratkaisussa moderni kulttuuri ja vanhat perinteet kohtaavat jälleen kerran, ja pakottavat jopa itse Tupakkamiehen väistymään. Juoni sitoo ufomytologian lähemmäksi tosielämää: jakson nimi Paper Clip viittaa salaiseen operaatioon, jossa natsi-Saksan tiedemiehiä siirrettiin työskentelemään Yhdysvaltojen aseohjelmissa.

3x02b

Kolmiodraamaa

Paper Clipissa Mulder ja Scully saavat selville, että vuosikymmenten ajan amerikkalaisilta on kerätty abduktioiden ja isorokkorokotusten kautta terveystietoja. Suurena pyrkimyksenä on ollut luoda ihmisen ja avaruusolennon hybridi. Kuulostaa uskomattomalta, mutta kun se yhdistetään tositapahtumiin Operaatio Paperiliittimestä ja natsien saavutusten hyödyntämisestä, ei se enää ehkä olekaan niin uskomatonta. Historia paljastaa, että sellaisia tekoja on aina tehty, ja tekijöitä on usein juhlittu sankareina.

3x02xe.png

UFO näkyvissä

Parasta kohtausta ei ole vaikea valita: se on kohtaus, jossa Mulder ja Scully tunkeutuvat Strughold Mining Companyn hylätyille kaivoksille. Jälleen kerran totuus löytyy maahan haudattuna: Mulder ja Scully löytävät pitkistä arkistokäytävistä tuhansia kansioita tuhansista kansalaisista. Tunnelma on yhtä surrealistinen kuin Mulderin aikoinaan astuessa The Erlenmeyer Flaskissa kloonitankkien täyttämään huoneeseen. Paljastukset seuraavat toisiaan muutaman sekunnin välein: Scully löytää joukosta oman kansionsa ja Mulder huomaa, että Samanthan kansio oli alun perin tarkoitettu hänelle itselleen. Eikä tässä vielä kaikki: Scully näkee valossa juoksevia avaruusolentoja (?) ja Mulder tyhjästä ilmestyvän avaruusaluksen (?).

3x02g

Viimeinkin!

The X-Files uskotteli pitkään, että sarja olisi ohi samalla hetkellä, kun Mulder näkisi avaruusaluksen. Kolmannelle kaudelle tultaessa sarja on kuitenkin saanut sen verran itseluottamusta, että moinen kohokohta ei enää merkitse loppua vaan avausta entistä suuremmille tarinoille. Paljastukset ovat suurempia kuin itse jakso.

3x02l

Alien kirkkaudessa

Kaivoskohtaus on niin täyteen ladottu ja intensiivinen, että sen jälkeen tapahtumat ovat lähinnä laskettelua kohti Melissan kuolinvuoteella pidettävää messua. Tässä ei olisi mitään pahaa, mutta kun edellä mainittu kohtaus tapahtuu jo jakson puolivälissä, tapahtuu huipennus auttamatta liian varhain. Toisaalta jaksossa toistuviin uhrausten ja vaihtokauppojen teemoihin on sopivaa, että loppu kutistuu keskusteluksi siitä, mitä uhrauksia Mulder ja Scully ovat valmiit tekemään. Tällä kertaa Mulder antaa Scullyn tehdä sen päätöksen.

3x02c.png

Syndikaatti

Mulderin ja Scullyn hahmot osoittavat jaksossa kasvun merkkejä. Heidän suuri voittonsa kuihtuu kokoon. Kumpikin menettää läheisiään, Scully siskon ja Mulder isänsä, ja Mulderille on paljastunut hänen oman isänsä keskeinen osuus salaliitossa. Paper Clipiin tuo valtavasti energiaa se, että kyse ei ole enää pelkästään Mulderin ristiretkestä Totuuden löytämiseksi. Paper Clipin loppuessa käy selväksi, että nyt myös Scullylla on omat motiivinsa löytää Totuus yhdessä Mulderin kanssa.

3x02i

Muisti voittaa teknologian

Vielä merkityksellisempiä ovat kuitenkin sivuhenkilöiden hahmoissa tapahtuvat muutokset. Mulderin isä oli ehkä sotkeutunut salaliiton syövereihin mutta yritti paljastaa totuuden. Mulderin äiti oli puolestaan tietoinen Samanthan kohtalosta jo alusta asti. Tupakkamies paljastuu vain isomman Syndikaatin sätkynukeksi. Skinner osoittaa olevansa Mulderin ja Scullyn vahva liittolainen. Krycek osoittaa todellisia kaksinaamaisen pelurin alkeita.

3x02h

Palavasieluiset nuoret Totuuden jäljillä

The X-Filesissa ei koskaan ollut muiden TV-sarjojen suosimia oman elämänsä sankareita, vaan todellista romanttista sankaruutta, jota harvoin TV:ssa näkee ainakaan näin laajamittaisena. Mulderin idealismi on ihailtavaa, hän todella uskoo saavansa totuuden ja pelastavansa sillä maailman. Ei ole yllättävää, että loppukeskustelu käydään nimenomaan oikeudenmukaisuuden merkityksestä. Totuudella ei ole arvoa ilman oikeudenmukaisuutta, eivätkä Mulder ja Scully voi etsiä totuutta lain ulkopuolella operoiden.

The X-Filesin on monesti nähty yrittävän käsitellä Yhdysvaltojen maailmansodissa ja kylmässä sodassa tekemiä moraalittomuuksia aina atomipommista ihmiskokeisiin. Valkoisten miesten veljeskerho, Syndikaatti, edustaa Salaisissa kansioissa yhä pahaa. ”Expose anything and you only expose your father”, totesi CSM Mulderille Anasazissa. Isät uskoivat aikoinaan tekevänsä oikein, mutta vasta historia päättää sen. Miten historia tuomitsee Mulderin ja Scullyn toiminnan?

3x02j

Yhteen kietoutuneet

Chris Carter saattaa vielä uskoa, että Mulderin ja Scullyn suhde on täydellinen platonisena, mutta samaan aikaan hän on kirjoittamassa itseään nurkkaan. The Blessing Way vihjaisi, että side Mulderin ja Scullyn välillä on jotain ylimaallista ja henkistä, totuuden palon yhdistämää. Tästä eteenpäin he ovat omistautuneet toisilleen ja totuudelle.


Mulder: I believe that what we’re looking for is in the X-Files. I’m more certain than ever that the truth is in there.
Scully: I’ve heard the truth, Mulder. Now what I want are the answers.


X-Fakta: Paper Clipissa on eräs erikoinen virhe. Viktor Klemper kertoo Mulderille ja Scullylle kaivoksen pääsykoodin olevan Napierin luku (Neperin luku). Mulder ja Scully pääsevät sisälle koodilla 27828. Ei pitäisi, koska Napierin luku on itse asiassa 2,71828, kuten jokainen lukion käynytkin tietää.