The Blessing Way

3x01d

“Like a rising sun, I sensed in him a rebirth.”

3×01 The Blessing Way
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: R.W. Goodwin
Ensiesitys: 22.9.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Kaikkien aikojen tehokkaimman season finalen Anasazin jälkeen kolmas kausi ponnahtaa käyntiin The Blessing Waylla. Kesän aikana The X-Files oli tehnyt lopullisen läpimurtonsa, ja Anasaziin verrattuna The Blessing Way tuplasi (!) katsojaluvut.

3x01a

Kadonnut jälkiä jättämättä

The Blessing Way ja trilogian päättävä Paper Clip edustavat The X-Filesia sen huipulla. Yhä tänäkin päivänä tämä myös Unopened File –nimellä kulkenut trilogia on yhtä vetovoimainen ja iskevä kuin vuonna 1995. Jännittävä ja yllätyksellinen juoni yhdistyy emotionaalisiin menetyksiin päähenkilöiden surressa vuoroin Mulderin, Mulderin isän ja Scullyn siskon kuolemia. Kolmiosainen tarina paisuttaa salaliiton globaaliksi ja vuosikymmenten pituiseksi. Mytologiaan liittyy The Blessing Wayssa mukaan New Yorkissa 46th Streetilla kohtauspaikkaansa pitävä salaperäinen Syndikaatti (eli The Elders tai The Consortium), joka ennustaa tulevaisuutta tekemällä sitä.

3x01e.png

Ennustajaukko

Kaikesta huolimatta The Blessing Way on jaksona varsin suuri riski. Se ei ole lainkaan sellainen jakso, kuin odottaisi kesän aikana ilmiöksi muuttuneen alien/hirviö -shown kaudenaloituksen olevan. Toimintakohtausten tai hirviöiden sijaan jakso on täytetty kaunokielisillä monologeilla navajointiaanien uskomuksista, intiaanien parannusseremonioilla ja unikohtauksilla. Toinen päähenkilö makaa koko jakson kuoleman kielissä nähden hallusinaatioita. Moderni ufosalaliitto yhdistetään jaksossa vanhoihin kansantaruihin. Kaikelle, mitä tapahtuu todellisessa maailmassa — Scullyn siskon salamurhalle, Mulderin virkoamiselle — löytyy selitys ja vastine kansantaruista. Historia, kansantarut, unet ja ufojutut ovat kaikki vain tapoja selittää samaa asiaa. Tämä on The X-Filesin mytologiaa, monessa merkityksessä.

3x01b

Mitä salaisuuksia maalla onkaan tällä kertaa?

Trilogia ja varsinkin sen keskimmäinen osa The Blessing Way ovat uraauurtava monella tavalla, niin hyvässä kuin pahassa. Jaksokolmikko toimii mallina myöhemmille kolmiosaisille tarinoille. The Blessing Way on siitä erikoinen, että koko jakson aikana Mulder ja Scully eivät edes kohtaa toisiaan. Tästä tulee kaava, joka toistuu kaikissa muissakin kolmiosaisissa tarinoissa. Samoin The Blessing Wayta vaivaa sama asia kuin muitakin kolmiosaisten tarinoiden keskimmäisiä osia: tahti on sangen verkkainen ensimmäiseen ja viimeiseen osaan verrattuna. Ensimmäistä kertaa Carterin proosalliset monologit ovat keskeinen osa käsikirjoitusta. Tässä vaiheessa monologit tuntuvat tosin vielä tuoreilta ja syvällisiltä.

3x05k

Mulderin jälleensyntymä

The Blessing Way kirjoitettiin nimenomaan David Duchovnyn mahdollisuudeksi loistaa. Sen piti olla Mulderin oma One Breath, mutta Duchovnylle jakso ei hirveästi tarjoa näyteltävää. The Blessing Way on kyllä kuin One Breathin vastapari, jossa Mulder ja Scully ovat vaihtaneet rooleja. Tällä kertaa Mulder saa kuolleiden henkien, isänsä ja Syväkurkun, neuvoja. Silti The Blessing Way on Gillian Andersonin jakso. Hänen hahmossaan yhdistyy suru, viha, pelko, häpeä, toiveikkuus ja tuska työparinsa kuolemasta, varsinkin pois leikatussa kohtauksessa, joka löytyy DVD:lta.

3x01xa.png

Vihdoinkin pääosassa!

Jos joskus olikin aika, että Scullyn piti kävellä pari askelta Mulderin takana, niin nyt se on ohi. Scully joutuu lomautetuksi FBI:sta niskottelun takia, vastustaa esimiehiään, epäilee Skinneria petturiksi — tekee siis kaikkea mitä Mulder teki edellisessä jaksossa huumattuna. Frohike jopa olettaa Scullyn jatkavan Mulderin työtä, jos Mulder on kuollut. Anasazissa Scully löysi nimensä hallituksen salaisista kansioista ja tässä jaksossa hän löytää niskastaan implantin. Scullylla on siis vihdoinkin omat syynsä etsiä vastauksia. Kun Mulder syntyy uudelleen, Scully — kuten seuraavalla kaudella selviää — alkaa kulkea kohti kuolemaa poistattaessaan niskastaan löydetyn mikrosirun.

3x01j

Mitä sieltä löytyykään?

Teemoiltaan The Blessing Way ja Paper Clip ovat niin rikkaita, että niistä kirjoittaisi vaikka satasivuisen esseen. Keskeisin on teema unohtamisesta ja muistamisesta, joka toistuu niin Mulderin hahmossa (”You are the memory, Fox”, kuten Anasazissa sanottiin) kuin Scullyn unohduksessa tai Mulderin äidin valikoivasta muistamattomuudesta. The Blessing Way ehdottaa, että totuutta ei löydy kansioista tai salaisista asiakirjoista vaan ihmismielistä ja muistin syövereistä. Se on hieman yllättävää, sillä koko tarina sai alkunsa hakkeroiduista asiakirjoista.

3x01g.png

Viaton uhri

The Blessing Wayn omituisimmassa kohtauksessa Mulder ilmestyy Scullylle unessa. Uni-Mulder kertoo totuuden yhdistävän häntä ja Scullya. Ensimmäistä kertaa Mulderin ja Scullyn suhteen annetaan ymmärtää olevan sielunkumppanuutta, ja yhteys, joka säilyy vaikka toinen olisi kuollut.

3x01k

Scullyn uni

Jälkeenpäin katsottuna The Blessing Way vihjaa myös yllättävän vahvasti Mulderin vapahtajamaiseen rooliin. Mulderin kuolema ja uudelleensyntymä on kuitenkin vielä symbolisella tasolla, jonne se olisi ollut parasta jättääkin. Kaiken kaikkiaan The Blessing Way on jonkinlainen The X-Filesin uudelleensyntymä: uusi mytologiaan ja monologiaan perustuva tarina, joka hyvästelee Colony / End Gamen edustaman scifithrilleri-tyylin.


”There is truth you know, friend, if that’s all you seek, but there’s no justice or judgment, without which truth is a vast, dead, hollow. Go back. Do not look into the abyss or let the abyss look into you; awaken the sleep of reason and fight the monsters within and without.”


X-Fakta: Tarkkakorvaisempi kuulee, että alkutunnuksen musiikki on muuttunut jonkin verran edelliseen kauteen verrattuna. Jaksossa esiintyy myös ensimmäistä kertaa lyhennetty versio alkutunnuksesta. The X-Filesin legendaarinen alkutunnus on Castle/Bryant/Johnsen -nimisen firman tekemä, ja alkutunnus toi sarjalle sen ensimmäisen Emmy-palkinnon. Tunnuksessa ufoa osoittava mies on Bruce Bryant, joka esittää introssa myös kummitusta. Kättä kohti putoava hahmo on puolestaan Carol Johnsen, ja hänelle kuuluu myös intron lopussa nähtävä silmä. Bryant ja Johnsen myös allekirjoittivat Mulderin ja Scullyn virkamerkit. Tunnuksen alussa nähtävä sarjan X-logo on itsensä Chris Carterin suunnittelema. Tunnuksessa alun perin käytetty fontti on Industria. Myöhemmissä julkaisuissa ja kausilla fontti on vaihdettu. Kummassakin event series -sarjassa nähdään alkutunnuksesta vieläkin lyhyempi versio.