2Shy

3x06d

”I morti non solo piu soli. The dead are no longer lonely.”

3×06 2Shy
Käsikirjoitus: Jeff Vlaming
Ohjaus: David Nutter
Ensiesitys: 3.11.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Kun 2Shy valmistui syksyllä 1995 internet oli vielä harvinaisuus. Tämä taitaa ylipäänsä olla ensimmäisiä TV-jaksoja, joissa juoni on rakennettu internetin ympärille. Rasvavampyyri Virgil Incanto metsästää internetin deittipalstoilta saaliikseen yksinäisiä ylipainoisia naisia, joilta voi imeä rasvakudosta oman puuttuvan rasvansa tilalle.

3x06a

Ruumis avattuna

Toomsin ohjannut David Nutter on tutun materiaalin parissa. 2Shy on tietysti uudelleenversiointi ensimmäisen kauden Squeezesta, mutta varsin viihdyttävä sellainen. Incanto on varsinainen anti-Tooms, sulavasanainen, komea italialaisten rakkausrunojen taitaja. Toisin kuin Toomsille, Incantolle ei riitä fyysisen tarpeen tyydyttäminen, vaan hän haluaa viekoitella myös epävarmojen naisten mielen. Kiinni jäädessäänkin Incanto vetoaa antaneensa vain naisille mitä nämä halusivat, ja naiset antoivat hänelle mitä hän tarvitsi.

3x06c.png

Samaan tahtiin, mars!

Jakson sivujuonena Scully joutuu vanhemman sukupolven etsivä Crossin sovinististen oletusten kohteeksi. Tarkoitus on varmaan verrata toisiinsa etsivä Crossia ja Incantoa ja kummankin ongelmallista suhtautumista naisiin, mutta tarina ei kulje minnekään. Ei uskoisi, että naislääkäri tai naispoliisi ovat clevelandilaiselle poliisille niin suuri ihmetyksen aihe vuonna 1995. Varsin kliseemäisesti juuri Scully joutuu jälleen kerran lopussa hyökkäyksen kohteeksi. Tämä temppu alkaa olla jo nyt liiaksi nähty, vähän samalla tavoin kuin Mulderin lukuisat kuolemat tulevaisuudessa.

3x06e

Tunnelmallinen kuulusteluhuone

2Shyn kirjoittanut Jeffrey Vlaming kirjoitti The X-Filesiin vielä yhden jakson, Hell Money. Nähtävästi Vlaming löysi oman potentiaalinsa vasta myöhemmin, sillä TV-sarjoihin Fringe ja Hannibal hän kirjoitti sittemmin joitain hienoja jaksoja.


” When you look at me you see a monster. But I was just feeding hunger.”


X-Fakta: The X-Files oli ensimmäisiä sarjoja, jonka fanipohjasta merkittävän osan muodostivat nettifanit.  X-Philet keksivät ja popularisoivat suuren joukon termejä, joita yhä käytetään populaarikulttuurin sanastoissa, esimerkiksi MOTW (monster of the week episode), mytharc, shipper (relationshipper), UST (unresolved sexual tension), RST (resolved sexual tension) tai jaksojen tuotantojärjestyksen merkitseminen tyylillä ”kausi x jakso”, kuten 3×06.