The List

3x05b

Mulder: The man was obsessed with reincarnation.
Scully: Being obsessed with it doesn’t mean you can do it.
Mulder: No. Unless he knew something we don’t.
Scully: Like what, the secret password?

3×05 The List
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Chris Carter
Ensiesitys: 20.10.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Chris Carterille on annettava tunnustusta. Vaikka hänen käsikirjoitustensa laatu heitteleekin uskomattomasti, ohjatessaan hän ei koskaan tyydy tekemään samaa temppua kahdesti, vaan kokeilee rohkeasti erilaisia tyylejä ja muotoja.

3x05c

Kalterien takana.

Tällainen kokeilujakso on myös Carterin ohjaama ja kirjoittama The List. Siinä kuolemaantuomittu vanki Neech Manley vannoo palaavansa haudan takaa kostamaan viidelle häntä kaltoin kohdelleelle ihmiselle. Teloituksen jälkeen ruumiita alkaakin ilmestyä ympäri vankilaa. Seuraa mädäntyneitä ihmisen päitä tynnyreissä, parveilevia kärpäsiä ja ällöttäviä matoja, joiden merkitys itse juonen kannalta ei tule täysin selväksi.

3x05h.png

Vihreät mies ja nainen

Ensimmäisen kauden varsin runsaan reinkarnaatio- ja kosto haudan takaa
-jaksojen jälkeen voisi kysyä, mitä uutta Carter ajatteli tuovansa vanhaan tarinaan. Lopputulos onkin vain Born Againin toisinto, jossa henkilöitä listitään järjestyksessä listan mukaan.

3x05d

Paljon toukkia.

The X-Filesissa jätetään usein tapahtumat selvittämättä, koska joitain aavetappajia on mahdoton panna kaltereiden taakse, mutta tässä jaksossa tapahtumat on tarkoituksella jätetty enemmän auki kuin yleensä. Mulder ja Scully eivät saa juuri mitään aikaiseksi, ja viimeisen uhrinsa listalta Neech palaa vielä tappamaan kun Mulder ja Scully jo ajavat kotia kohti.

3x05xd.png

Nyt kotiin, Mulder!

Mutta The List näyttää hyvältä. Tapahtumat sijoittuvat lähes koko jakson ajan vankilan seinien sisälle. Jaksossa käytetty vihreä valo tuo jaksolle tukahdutetun ja ummehtuneen, melkein sukellusvenemäisen tunnelman. Kuvattaessa kohtaukset oli tosin valaistu punaisella valolla, mutta väri muutettiin jälkikäsittelyn aikana. Harvoissa ulkokohtauksissakin porottaa aurinko sarjalle epätyypillisesti.

3x05e

Vihreä maili

The List toi Carterille Director’s Guild Award –ehdokkuuden, mikä oli varmasti ansaittua, mutta verrattuna Carterin edelliseen auteur-jaksoon Duane Barry The List häviää jokaisella mahdollisella saralla.


Mulder: Okay, but imagine if it were true, Scully. Imagine if you could come back and take out five people who had caused you to suffer. Who would they be?
Scully: I only get five?
Mulder: I remembered your birthday this year, didn’t I Scully?
(Tempus Fugitin mukaan et muistanut…)


X-Fakta: Tästä jaksosta voi bongata jotain harvinaista. Scullylla on käsilaukku! Sitä ei ole tainnut tapahtua sitten aivan ensimmäisten jaksojen.