Oubliette

3x08c

Scully: That’s spooky.
Mulder: That’s my name isn’t it?

3×08 Oubliette
Käsikirjoitus: Charles Grant Craig
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 17.10.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Pitkän MOTW-jaksoputken jälkeen on Mulderin ja Scullyn osalta vihdoinkin havaittavissa hahmonkehitystä Oubliettessa. Jakso kertoo Lucy Household –nimisestä entisestä kidnapatusta, joka tuntee ruumiissaan kaiken, minkä uusi kidnappauksen uhri Amy Jacobs kokee vankityrmässään. Oublietten tapaus muistutti alun perin niin paljon pari vuotta aiemmin tapahtunutta Polly Klaasin kidnappausta ja murhaa, että FOX sensuroi jaksosta pois Amyn vankikohtauksia.

3x08f

Kurkistus

Kun kyse on nuoren naisen kidnappauksesta, voi tarina resonoida joko siihen, kuinka Mulderin sisko Samantha kidnapattiin tai Scullyn sieppaukseen. Charles Grant Craig on valinnut ensimmäisen vaihtoehdon. Jakson yhtäläisyydet Conduitiin ovat ilmiselvät, ja tässäkin Mulderin omat Samantha-kokemukset sumentavat Scullyn mielestä Mulderin arviointikykyä. Oubliettessa on kuitenkin yksi repliikki, joka tekee tilanteesta pintapuolista monimutkaisemman: ”Not everything I do, say, think, and feel goes back to my sister. You, of all people should realize that sometimes motivations for behavior can be more complex and mysterious than tracing them back to one single childhood experience.” Tämän repliikin ansiosta kuva Mulderista ei jää pelkäksi traumojensa ajamaksi etsiväksi. Kyseinen repliikki oli itse asiassa David Duchovnyn improvisoima, eikä sitä ollut Charles Grant Craigin käsikirjoituksessa.

3x08e

Empatiaa

Vaikka Craig onkin suhteellisen onnistunut Mulderin roolin kirjoittamisessa, sama ei koske muita jakson henkilöitä. FBI ja Scully uskovat Lucyn olevan osallisena kidnappauksesta, Mulder taas uskoo uhrien väliseen empatiaan. Tuntuu kuin Scully olisi pakolla kirjoitettu epäempaattiseksi, jotta se tasoittaisi yliempaattista Mulderia. Näin siitäkin huolimatta, että Scullyn olisi helppo samaistua kidnapattuun. Scullyn epäempaattisuuden vielä kestäisi, mutta elvytyskohtaus on täysin anteeksiantamaton.

3x08a.png

Toinen uhri

Ylipäätään moni jakson henkilöistä on kirjoitettu vaikeasti pidettäviksi. Scullyn lisäksi saman kohtelun saa Lucy Household. Tracy Ellisin esitys Lucyna tekee naisesta vieläkin nuivemman ja epäsympaattisemman kuin olisi ehkä tarpeen. Väijyjä-kidnappaajalla ei oikeastaan persoonallisuutta olekaan, koska varsinaisen tarinan kannalta hän on yhdentekevä pääpainon ollessa Mulderin ja Lucyn välisessä suhteessa.

3x08k

Lohdutuksen sanoja

Empatiasta ja sympatiasta kertovaksi jaksoksi Oubliette on siis varsin epäsympaattinen. Ilman Mulderin hahmoa jaksosta olisi vaikea pitää. Mutta samaa kai voisi sanoa koko sarjasta.


”I hate to say this Mulder, but I think you just ran out of credibility.”


X-Fakta: Mark Snown sarjaa varten säveltämää musiikkia, mukaan lukien Oubliettessa kuultava teema, on julkaistu soundtrackeilla The Truth and the Light: Music from The X-Files (1996), The X-Files: Volume One (2011), The X-Files: Volume Two (2013), The X-Files: Volume Three (2016), The X-Files – Fight The Future (1998), The X-Files: I Want to Believe (2008),  The Snow Files (1999), The X-Files: A 20th Anniversary Celebration (2013). Tiesitkö muuten myös, että ehkä yksi oudompia paikkoja, joissa The Truth and the Light soi jatkuvasti taustalla, on suomalainen TV-sarja Studio Julmahuvi? Ja tiesitkö, että Downton Abbeyn tunnusmusiikin väitetään olevan kopio The X-Filesin tunnusmusiikista?