The Walk

3x07f

”Sometimes the only sane response to an insane world is insanity.”

3×07 The Walk
Käsikirjoitus: John Shiban
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 10.11.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Kauden viides MOTW-jakso The Walk on kuin hieman paranneltu versio juuri nähdystä The Listista. Kostaja on tällä kertaa vahvasti elossa, mutta ruumiinsa vangiksi jäänyt raajansa menettänyt sotilas. Leonard ”Rappo” Trimble pystyy irtautumaan ruumiinsa rajoitteista, ja kostamaan astraaliruumiinsa avulla.

3x07e

Kävely

Tapahtumapaikka ei ihan ole kuin The Listin kuolemaantuomittujen osasto, mutta melkein: armeijan psykiatrinen sairaala, jonne sodan veteraanit on viety pois yhteiskunnan silmistä. Vammautuneet sotaveteraanit ovat siellä vankeina ja unelmoivat pelkästä kävelemisestä. Persianlahden sodassa vammautunut Rappo kostaa kohtalonsa murhaamalla vihamiestensä läheisiä. Toisin kuin The Listissa, kuolema nähdään vapautuksena joka pelastaa tuskan täyttämältä elämältä — suurin kosto on siis estää tragedian kokeneita ihmisiä tekemästä itsemurhaa. The Walkia voisi melkein pitää The Listina, johon on lisätty ripaus Clyde Bruckman’s Final Reposea: elämä on suurin rangaistus.

3x07h

Rappoa tapaamassa

Jakson kirjoittaja John Shiban tuli sarjaan jäädäkseen, vaikka x-philet eivät juuri Shibanin kirjoitelmia arvostaneet ja monelle parasta, mitä Shiban sarjaan toi, taisi olla eräs suloinen vauva. Se ei silti vähennä Shibanin roolia tärkeänä tiimityöläisenä: hän oli mukana kirjoittamassa 24 jaksoa, eteni neljännellä kaudella story editoriksi ja viidennellä kaudella tuottajaksi. Tämä Shibanin ensimmäinen käsikirjoitus on yksi hänen soolokäsikirjoitustensa vahvimpia. Silti se on kaukana täydellisestä. Pientä epäloogisuutta on myös Mulderissa ja Scullyssa: Scully on oudon vihaisella tuulella koko jakson ajan, mutta ainakin Mulderia se tuntuu viihdyttävän.

3x07b

Värikoordinointia

Jakson ohjaus on yllätyksetöntä käsikirjoitusta paljon parempi. Ikimuistoisimmat hetket menevät ohjaaja Rob Bowmanin piikkiin, ja tämä pääsee viittaamaan Tappajahaihin pariinkin kertaan. Jakson värimaailma on tarkkaan harkittu, tällä kertaa kuulaan vihreän, sinisen ja harmaan sävyinen, lähes läpinäkyvä.


”You know, what I can’t figure out is why a man who so deliberately and methodically set out to commit suicide would leave the one entrance to the room unsecured. But then again, I obviously have a feeble grasp of Army protocol and procedure.”


X-Fakta: Jaksossa epäonnista Roachia näytelevä Willie Garson palaa sarjaan neljä vuotta myöhemmin maailman onnekkaimman ihmisen rooliin jaksossa The Goldberg Variation.