Nisei

3x09a

”That’s not your usual brand of entertainment.”

3×09 Nisei
Käsikirjoitus: Chris Carter, Frank Spotnitz, Howard Gordon
Ohjaus: David Nutter
Ensiesitys: 24.11.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Niseissa paras piirre on se, kuinka viattomasti ja merkityksettömän oloisesti tapahtumat käynnistyvät. Mulder on tilannut 29,95 dollarin arvoisen videokasetin avaruusolennon ruumiinavauksesta. Vaikka Scullyn mielestä video on surkeampi kuin FOX-kanavalla pyörinyt (FOX-kanava oikeastikin esitti myöhemmin väärennykseksi paljastuneen avaruusolennon ruumiinavausvideon vain hieman ennen tätä jaksoa), selviää, että kyseessä ei ehkä olekaan niin humpuukivideo kuin näyttäisi.

3x09b

FOX:iakin huonompaa viihdettä

Keskellä kirkasta päivää halvasta videokasetista alkanut vyyhti alkaa paljastaa salaliittoja toisensa jälkeen. Video johdattaa Mulderin japanilaisen 731-yksikön toisen maailmansodan aikana tekemien ihmiskokeiden seurauksien jäljelle. Samanaikaisesti Scully kohtaa joukon uudempien ihmiskokeiden uhreja. Kohtaus, jossa Scully tapaa implanttejaan kädessä heiluttelevat abduktoidut naiset, on jakson vahvin. Se on kuin painajainen päivänvalossa. Scully tajuaa kuuluvansa itsekin noiden hallituksen abduktoimien naisten joukkoon. Kylmäävä paljastus kruunaa tilanteen: kaikki abduktoidut naiset ovat kuolemassa syöpään.

Scullyn puolisko tarinasta onkin Niseissa Mulderin tarinaa vahvempi. Mulderin osana on jaksossa juosta, hyppiä ja sukellella totuuden perässä. Mark Snow on todella vauhdissa tässä jaksossa. Paljolti hänen ansiostaan Mulder takaa-ajamassa junaa ja loikkimassa missä milloinkin on viihdyttävää katsottavaa.

3x09xc.png

Vaatelias vieras

Kolmannen kauden mytologioista tekee niin erinomaisia luultavasti niiden tasapainoisuus. Jännityspuoli ja emotionaalinen puoli ovat tasapainossa, toisin kuin myöhemmin kun tunteilu alkaa mennä yli äyräiden. Toisaalta mytologiat ovat erittäin action-painotteisia verrattuna moniin myöhempiin monologimytologioihin. Yhdessä jaksossa tapahtuu suunnilleen sen verran, mitä myöhemmin kokonaisella kaudella.

3x09g

Cliffhanger

Alun perin yksiosaiseksi kaavailtu Nisei lavennettiin kahteen osaan, kun ensimmäinen osa yksistään olisi ollut liian kallis tuottaa. Nisei tuntuukin lähinnä alkulämmittelyltä 731:lle, johon kaikki suuremmat paukut on säästetty. Aiheeltaan Nisei jatkaa tarinaa lähes suoraan Anasazi/ The Blessing Way / Paper Clipista. Tällä kertaa vain kansalaisiaan hyväksi käyttänyt hallitus on japanilainen. Scullynkin veivät ”avaruusalukselle” japanilaiset lääkärit. Uusia paljastuksia jakso ei juurikaan sisällä, mutta se on viihdyttävä lisänäkökulma jo tunnettuun salaliittoon.


Mulder: Scully, after all you’ve seen. After all you’ve told me you’ve seen. A tunnel filled with medical files, the beings moving past you, the implant in your neck. Why do you refuse to believe?
Scully: Believing’s the easy part, Mulder. I just need more than you. I need proof.
Mulder: You think that believing is easy?


X-Fakta: ”I got tired of losing my gun.” Eikä ihme. Mulder pudottaa aseensa seuraavissa jaksoissa: Fire, Genderbender, Tooms, The Erlenmeyer Flask, 3 (kahdesti), One Breath, Red Museum, Aubrey, Die Hand Die Verletzt, Fresh Bones,  End Game, Clyde Bruckman’s Final Repose, Nisei, 731, Grotesque, Home, Teliko, Kaddish, Unusual Suspects, Detour ja Signs & WondersTämä tieto ja paljon muutakin löytyy sivulta The X-Files Inside Jokes.