Revelations

3x11a

”I’m afraid that God is speaking and no one is listening.”

3×11 Revelations
Käsikirjoitus: Kim Newton
Ohjaus: David Nutter
Ensiesitys: 15.12.1995
Tag line: The Truth Is Out There

Hyvän ja pahan välillä käydään suurta sotaa. Murhaaja tappaa vääriä stigmaatikkoja, ja on ottanut seuraavaksi kohteekseen kämmenistään verta vuotavan 11-vuotiaan Kevin Kryderin. Kaikki on aseteltu valmiiksi perinteistä X-filea varten, mutta jaksossa onkin koukku.

3x11f.png

Scully Show!

Mulder on tähän mennessä uskonut kaikkeen pienten harmaiden miesten ja tappajavarjojen väliltä, joten olettaisi, että myös jumalalliset ihmeet uppoaisivat Mulderiin. Mutta Revelations-jaksossa nähdäänkin kyyninen ja skeptinen Mulder, joka julistaa tapauksen heti alkumetreillä pelkäksi huijaukseksi. Yllättäen Scully alkaakin uskoa Kevinin stigmojen aitouteen, ja hän alkaa nähdä ympärillään merkkejä siitä, että itse Jumala on antanut hänelle tehtäväksi suojella Keviniä pahalta.

3x11c

Oudon hajuinen ruumis

Miracle Man teki sen virheen, että se keskittyi ainoastaan jumalallisten ihmetekojen ja Raamatun vitsausten esittelyyn. Revelationsissa on oikeastaan ihan sama, mitä raamatullista ihmettä tutkitaan. Revelations perustuu siihen, miten Mulder ja Scully jumalallisten tekojen mahdollisuuteen suhtautuvat.

3x11b

Homer Simpsonin kaksoisveli

Mulder on kirjoitettu jaksossa poikkeuksellisen pisteliääksi, mikä kertoo hyvin, että Mulder on suvaitsevainen ja avomielinen selittämättömiä ilmiöitä kohtaan vain silloin, kun hän itse uskoo niihin. Skeptikko-Mulder ei vain ole kovin mukavaa seuraa. Jaksossa on monia yhtäläisyyksiä The Calusariin, jossa Mulder oli valmis uskomaan, että nuori poika oli paholaisen merkitsemä. Ilmeisesti Mulder siis voi uskoa paholaisen olemassaoloon, mutta Jumalan teot ovat hänelle mahdottomia hyväksyä.

3x11h

Ne joilla on korvat, kuulkoon

Vain koviin todisteisiin uskovan tiedenaisen kamppailu katolilaisen kasvatuksensa kanssa, nyt kun se vielä tulee Nisei/731 -paljastusten jälkimainingeissa, on kiinnostavaa katsottavaa. Varsinkin, koska sitä on oikeastaan rakennettu jo ensimmäisestä jaksosta alkaen: jo pilotissa Scullyn kaulassa voi nähdä kultaisen ristin. On paljon kiehtovampaa nähdä, että skeptikollakin on oma pehmeä kohtansa, kuin katsoa Mulderin nielevän mitä tahansa yliluonnollisia ilmiöitä jaksosta jaksoon.

3x11e

Lasten suojelusenkeli

Kolmoskausi on pullistellut murhanhimoisia kostajia ja elämän lyömiä masentuneita. Onkin piristävää tavata jaksossa rujon näköisen Michael Barrymanin esittämä jalo Owen Jarvis, joka on uskossaan vakaa ja valmis uhraamaan henkensä suojellakseen Jumalan lähettilästä. ”I don’t question His word. Whatever He asks of me, I’ll do”, Jarvis sanoo. Toisin kuin Scully tai edes Mulder, Jarvis uskoo kyselemättä. Mulderin motto on ”haluan uskoa”, mutta Jarvisin motto on ”uskon” ilman minkäänlaista epäilyäkään.

20151003203521354.png

“You never draw my bath.”

Revelations on tietysti paljon velkaa sille alkuperäiselle roolinvaihtojaksolle eli Beyond the Sealle, jossa Scully alkoi äkkiä ymmärtää salattujen viestien merkityksen. Vaikka Mulderia ei sentään Beyond the Sean tavoin viskata sairaalaan, jakson loppuhuipennuksessa ei häntä näy. Varsinainen finaali on kuitenkin vasta Scullyn ripittäytyessä papille ja tunnustaessaan hämmennyksensä jumalallisten ihmeiden edessä. Lähinnä Gillian Andersonin ansiosta jakso toimii niin hyvin kuin se toimii.

3x11g

Ripillä

Joskus on kierrettävä ympyrä löytääkseen totuus, todetaan jaksossa. Kim Newtonin käsikirjoitus ei ehkä täysin toimi MOTW-jaksona, mutta se on kiinnostava esipuhe sarjan tuleviin vaiheisiin.


Scully: How is it that you can go out on a limb whenever you see a light in the sky, but you’re unwilling to accept the possibility of a miracle?”
Mulder: I wait for a miracle everyday, but what I’ve seen here has only tested my patience — not my faith.”


X-Fakta: ”Looks like Kevin was abducted by Homer Simpson’s evil twin.” Saman TV-kanavan sarjat The X-Files ja Simpsonit ovat usein viitanneet toisiinsa. Pätkä Simpsonit-sarjasta vilahtaa jaksossa The End, ja heti seuraavassa jaksossa nähdään Homer-niminen laiska ydinvoimalan työntekijä. Simpsoneissa on cross-over -jakson The Springfield Files lisäksi viitattu usein The X-Filesiin, esimerkiksi jaksoissa Treehouse of Horror VIII, SpinOff Showcase, Missionary: Impossible, Make Room for Lisa ja How Lisa Got Her Marge Back. Futuramassa voi puolestaan usein nähdä taustalla David Duchovnyn ja Gillian Andersonin säilötyt päät.