War of the Coprophages

3x12k

Scully: Smart is sexy. Well, think of it this way, Mulder. By the time there’s another invasion of artificially-intelligent, dung-eating robotic probes from outer space, maybe their uber-children will have devised a way to save our planet.
Mulder: You know, I never thought I’d say this to you, Scully… but you smell bad.

3×12 War of the Coprophages
Käsikirjoitus: Darin Morgan
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 5.1.1996
Tag line: The Truth Is Out There

War of the Coprophages -jakso alkaa poikkeavasti. Mulder ja Scully ovat viettämässä tahoillaan rauhallista perjantai-iltaa, Mulder tähyillen taivaalle, Scully putsaten asettaan ja pesten koiraansa. Illanvietto keskeytyy, kun Miller’s Groven sheriffi vetää Mulderin mukaan torakoiden aiheuttaminen kuolemantapausten tutkimuksiin.

3x12h

Terveisiä Maasta!

Tämä Darin Morganin jakso on täysin eri maailmasta kuin melankoliset Humbug ja Clyde Bruckman’s Final Repose. Morgan kirjoitti jakson ennätysnopeasti, vain viikossa. Morgan itse oli pettynyt tähän sittiäisten sotaan, varsinkin jakson viimeiseen neljännekseen. Jostain syystä War of the Coprophages ei nauti yhtä suurta arvostusta kuin muut Darin Morganin jakso, vaikka se on niistä ehkä helposti lähestyttävin.

3x12a.png

Ötökat voittivat

Muista Morganin jaksoista poiketen War of the Coprophages on pinnallinen eikä sisällä kovin syvällistä teemaa, vaan screwball-komedia etenee hiljalleen kohti joukkopaniikin syntyä ja hetkeä, jolloin suuri lantavarasto räjähtää Mulderin ja Scullyn niskaan.

3x12c

Mulderin huumediileri vapaalla

Morgan on joskus ilmoittanut toiveekseen kirjoittaa romanttista komediaa. War of the Coprophagesin täytyy olla niin lähellä romanttista komediaa kuin sarja koskaan (onnistuneesti) pääsee. Mulder ja Scully puhelemassa puhelimessa filosofisia sängyissään maaten muistuttaa paljon 1950-60 -luvuilla tehtyjä viattomia niin sanottuja seksikomedioita kuten Pillow Talk (Kaikki alkoi puhelimesta).

Jotenkin Morgan on siis saanut puettua War of Coprophagesin romanttisen komedian kaavaan. Mulder soittelee Scullya apuun, mutta kerta toisensa jälkeen Scully saa vakuutettua puhelimitse, että kyseessä on aivan normaali allerginen reaktio/aneurysma/sydänkohtaus — kunnes hemaisevan hyönteistutkijan, tohtori Bambin, ilmestyminen kuvioihin saa Scullyn kiirehtimään paikalle. Dialogi on kevyttä ja flirttailevaa, ja Scullyn mustasukkaisuus melko läpinäkyvää (”Her name is Bambi?”), mutta Morgan pysyy säädyllisyyden rajoissa. Scully on kuin se elokuvien fiksu sankaritar, joka ei ole ehkä yhtä tyrmäävä kuin mieshahmoa viekoitteleva seksipommi, mutta joka kuitenkin saa lopussa miehen, koska antaa tälle älyllistä haastetta.

3x12d

Hänen vanhempansa rakastivat luontoa

Darin Morgan on ehkä kyyninen käsikirjoittaja mutta samaan aikaan taattu kaappishipperi. Olisiko tämä peräti jakso, joka ensimmäisen kerran tosissaan tuo esille mahdollisuuden, että Mulderin ja Scullyn välillä voisi olla romanttisia tunteita? Kun vielä huomioidaan muutaman kauden loppupuoliskolla tuleva Vince Gilliganin shippy-kuorrutettu Pusher, niin on kiinnostavaa huomata, että MSR:n varhaiset merkkipaalut ovat ulkopuolisen käsikirjoittajien työtä.

3x12xe.png

Ei paikka entomologille

Mutta romanttinen vire on vain pieni, melkein huomaamaton siivu War of the Coprophagesia. Jakso parodioi Orson Wellesin Maailmojen sotaa ja kertoo joukkopaniikista, joka syntyy ja kuolee yhden yön aikana pienessä kaupungissa. Yhtäkkiä kaupunkilaiset alkavat nähdä juonitteluja ja hallituksen salaliittoja kaikkialla ympärillään. Ovatko kuolemia aiheuttavat ötökät oikeita torakoita, hallituksen tekemiä tappajatorakoita vai avaruusolentojen pienoisrobotteja? Oikeastaan War of the Copropheges on kuin isku vasten x-philejen kasvoja. Pieniin harmaisiin miehiin uskojat ovat joutunet liian tieteiskirjallisuuden aivopesemäksi, väitetään jaksossa.

3x12e

Sähköä ilmassa?

Darin Morganille tyypillisesti romanttisen pinnan alla kytee kuitenkin kyynistä elämänasennetta. Hänen mukaansa hyönteiset ovat kiehtovia, koska ne ovat niin rehellisiä; ne syövät, nukkuvat ja lisääntyvät, eivätkä luule elämän olevan sen merkityksellisempää. Ihmiset puolestaan tekevät kaikesta liian monimutkaista, vaikka oikeasti millään ei ole mitään merkitystä. Pohjimmiltaan Clyde Bruckman on siis yhä oikeassa.

3x12g

Pahanhajuiset

War of the Coprophages sisältää hienoa näyttelemistä niin Gillian Andersonilta kuin David Duchovnylta. Dialogi on kauttaaltaan säkenöivää (”I’m not going to ask if you just said what I think you just said because I know it’s what you just said”) ja nokkelaa. The X-Files on sarja, jonka ei pitäisi koskaan olla romanttista komediaa, mutta jos siitä romanttista komediaa tehdään, silloin oppia pitäisi ottaa Darin Morganilta.


Mulder: Look, Scully, I know it’s not your inclination but did you ever look up into the night sky and feel certain that not only was something up there but it was looking down on you at that exact same moment and was just as curious about you as you are about it?
Scully: Mulder, I think the only thing more fortuitous than the emergence of life on this planet is that, through purely random laws of biological evolution, an intelligence as complex as ours ever emanated from it. The, the very idea of intelligent alien life is not only astronomically improbable but at it’s most basic level, downright anti-Darwinian.
Mulder: Scully, what are you wearing?


X-Fakta: ”This is unacceptable!” FOX:n sensurointiosasto suhtautui tähän käsikirjoitukseen nuivasti, sillä mainittiin useita kertoja ja monin eri sanoin se aines, jota sittiäiset syövät ruoakseen. Morgan inspiroitui kokemuksistaan sen verran, että hän kirjoitti Millenniumin jaksoon Somehow, Satan Got Behind Me tarinan, jossa TV-yhtiön sensuroija sekoaa sensuroidessaan crap-sanoja erittäin paljon The X-Filesia muistuttavan sarjan käsikirjoituksesta. Sensuroija alkaa nähdä näkyjä tanssivasta piruvauvasta (jos joku vielä muistaa Ally McBealin, niin ymmärtää vitsin), joka yllyttää sensuroijan tappamaan. Sensuroija päätyy aseen kanssa TV-sarjan kuvauspaikalla, jossa Mulderin ja Scullyn näköiset hahmot ovat tekemässä ruumiinavausta Jose Chung’s From Outer Spacen tyyliin The X-Files Themen soidessa taustalla. Kuvaukset päättyvät verilöylyyn, kun sensuroija avaa tulen kuvausryhmää vastaan. Yrittiköhän Morgan sanoa jotain FOX:lle?