Syzygy

3x13e.png

”Sure. Fine. Whatever.”

3×13 Syzygy
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 26.1.1996
Tag line: The Truth Is Out There

Varokaa! Chris Carter on päättänyt kirjoittaa huumorijakson. Ainakin luulen, että Syzygy on huumorijakso, mutta en ole varma, koska se ei ole yhtään hauska. Siltikään Syzygy ei vielä ole samanlainen mahalasku kuin Carterin myöhemmät huumorijaksot. Ilman niitä myöhempiä huonoja jaksoja Syzygy olisi vielä voinut menetellä omituisena harha-askeleena. Tarina kahdesta cheerleaderista, joille planeettojen outo asento antaa yliluonnolliset voimat, olisi voinut olla vakavana jaksona pelottava Die Hand Die Verletzt -jakson tunnelmia lähestyvä pikkuklassikko.

3x13a

Kolmiodraamaa

Edellisessä jaksossa, Darin Morganin War of the Coprophagesissa, tappajatorakat aiheuttavat joukkohysteriaa pienessä Miller’s Groven kaupungissa. Carterin Syzygy-jaksossa järjetön satanistien pelko aiheuttaa joukkopaniikkia Comityn pikkukaupungissa. Jaksot ovat sen verran samankaltaisia, että on ihmeteltävä, ettei esitysjärjestystä aikoinaan muutettu. Syzygyn esityspaikka heti War of the Coprophagesin jälkeen on suorastaan kuolinisku, sillä se alleviivaa, miksi Carter ei ole yhtä hyvä huumorikirjoittaja kuin Darin Morgan. Mitä Syzygy edes yrittää parodioida? Mulderin ja Scullyn suhdettako? Best frinds are supposed to stick together, right?

3x13xa

Kumin napsuttelua

Syzygyssa Carter kääntää kaiken ylösalaisin, eikä mikään ole niin kuin pitäisi ”ikuisen harmonian kaupungissa” Comityssa. Koulun rehtori on kaikkein innokkain fanaatikko, lastenlääkäri transvestiitti, sarvekas peto koulun tunnus, konstaapeli himokas blondi, ennustaja skeptikko ja Mulder ja Scully toistensa pahimman piinaajat, jotka kumpikin löytävät eri syylliset. Monet vitsit jäävät irrallisiksi ja osuvat kauas maalista, kuten tohtori naisten vaatteissa, jokaiselta kanavalta näkyvä Keystone Kops ja kaikkialla raikaava Sapelitanssi. Dialogi on välillä kammottavan kökköä ja epäuskottavaa varsinkin nuorison suusta kuultuna. Nuorempana pidin tätä jaksoa hauskana, mutta sitten kasvoin ja huomasin, että Carter hakee vain helppoja nauruja helpoista vitseistä. Nyt jakso on tuskastuttavaa, paikoitellen jopa nolostuttavaa katsottavaa.

3x13b

Sarvekkaan pedon mysteerin tutkimukset keskeytyvät

Syzygy sortuu helppoon huumoriin, sillä Carterilta puuttuu täysin Morganin hienovaraisuus. Kun Darin Morgan haluaa vihjata, että Scully on mustasukkainen, hän panee Scullyn lausumaan pari kyynistä repliikkiä, ja pelkkä äänensävy riittää (”I don’t think this is a place for entomologist”). Carterin versiossa Cigarette-Smoking Scully huutaa, tiuskii, lopettaa tutkimukset kesken ja ajaa päin STOP-merkkejä. Kiinnostavaa kyllä, Morganin ja Carterin näkemys naisasioissa tumpelosta Mulderista osuu jokseensa yksiin. 

3x13xd.png

Machomiehellä menee huonosti

Andersonin narttumainen suoritus ja Duchovnyn hiukan pihalla Mulder oleva ovat oikeastaan ainoita onnistuneita asioita jaksossa. Vaikka Mulderin ja Scullyn käytös johtuukin vain planeettojen oudoista voimista, ei ole mitenkään hauskaa nähdä hahmoja tällaisina. On omituista, miten Carter toisaalta onnistuu kirjoittamaan monet parhaista Mulder&Scully-kohtauksista (ja jostain syystä ne kaikki ovat mytologioissa), mutta hän onnistuu myös kirjoittamaan ne jaksot, joissa Mulderin ja Scullyn hahmot pahimmin häpäistään. Varsinkin riitely tuntuisi olevan Carterin mielestä ihan mielettömän hauskaa, koska hänen huumorijaksoissaan Syzygyn lisäksi Mulder ja Scully ampuvat toisiaan (How the Ghosts Stole Christmas), ilmeisesti hakkaavat toisensa sairaalakuntoon (Fight Club) ja Scully lyö Mulderia nyrkillä (Triangle). Omituista huumoria.

3x13d

Takaisin synkronissa

Carterin käytös selittynee hänen halullaan leikkiä yleisön kanssa. The X-Filesin katsojista merkittävän ryhmän muodostivat shipperit, jotka toivoivat Mulderin ja Scullyn päätyvän yhteen. Carter oli puolestaan täysin toista mieltä, ja ilmaisi asian useasti suoraan. Se ei silti estänyt Carteria leikittelemästä asialla varsinkin mitä edemmäs sarja eteni. Syzygy onkin Carterin ensimmäinen itsetietoinen yritys rakentaa jakso Mulderin ja Scullyn välisen UST:n varaan. Valitettavasti jaksoissa tarvitaan paljon muutakin onnistumiseen.

3x13g

Ristiriitoja

Syzygy osuu huonoon esityspaikkaan myös siksi, että jo monen jakson ajan kolmannella kaudella on käsitelty Mulderin ja Scullyn välistä omituista juopaa. Jos verrataan vaikka toisen kauden alkujaksoihin, jossa pääparin välillä oli jatkuva intiimi kaipuu toistensa luo, kolmannella kaudella suhde on kuin eri maailmasta. Se on paljon platonisempi, työtoverimaisempi ja konfliktihakuisempi. Ainakin siihen asti kunnes Vince Gilligan pääsee ääneen. Anti-shipper Carter on todennäköisesti halunnut tietoisesti ottaa takapakkia toisella kaudella tapahtuneeseen Mulderin ja Scullyn nopeaan lähentymiseen.

3x13xb.png

Kiista ratista

Mutta kun kello lopulta lyö kaksitoista, ja Mulder ja Scully ovat taas täysin harmoniassa, se on paras hetki jaksossa. The X-Files perustuu siihen, että Mulder ja Scully ovat eri mieltä asioista, mutta eivät koskaan ilkeällä, pilkkaavalla tai alentavalla tavalla. Carter saisi sen muistaa.


Scully: Why do you always have to drive anyway? Because you’re the guy? Because you’re the big, macho man?
Mulder: No, I was just never sure your little feet could reach the pedals.


X-Fakta: Kyllä Scullykin pääsee ajamaan muutamassa jaksossa Mulder kyydissään: Fresh Bones, Clyde Bruckman’s Final Repose, Home, Unruhe, Tunguska, El Mundo Gira, Demons, Kill SwitchThe Beginning Founder’s Mutation, The Lost Art of Forehead Sweat ja Kitten