Pusher

3x17c

”Please explain to me the scientific nature of the whammy.”

3×17 Pusher
Käsikirjoitus: Vince Gilligan
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 23.2.1996
Tag line: The Truth Is Out There

The X-Filesin käsikirjoitusneron valtikka on siirtymässä Darin Morganilta Vince Gilliganille. Sen voi symbolisesti nähdä tapahtuvan kun Gilliganin Robert Patrick Modell Pusherin alussa taittelee hymähdellen mukaansa Morganin Flukemania esittelevän tabloid-lehden.

3x17xg.png

”I think you drooled on me.”

Jos Soft Light oli vielä varsin kaavamainen MOTW-jakso, Pusherissa The X-Filesin kosintaan viimein suostuva Vince Gilligan pääsee näyttämään, miksi hänestä on tulossa sarjan lahjakkaimpia käsikirjoittajia. Pusher on jännittävä, intensiivinen kissa-hiiri –jakso, vaikka se onkin rytmiltään paikoitellen epätasainen. Chris Carterinkin jakso sai repimään hiuksia päästään, mikä on tietysti useimmiten hyvä asia: Mulderin ja Scullyn välinen hienovarainen romanssi suorastaan puhkeaa kukkaan tässä jaksossa.

Pusher eli Robert Patrick Modell (Robert Wisden) on aivokasvaimen seurauksena saanut kyvyn pakottaa ajatuksen voimalla ihmiset tekemään mitä hän haluaa. Kuolemassa oleva Modell haluaa viedä mukanaan mahdollisimman monta mukanaan ja pakottaa ihmisiä julmiin itsemurhiin. Tästä saadaan aikaiseksi varsin jännittäviä kohtauksia, kun Pusher psyykkaa ihmisiä ajamaan kolarin, sytyttämään itsensä tuleen tai saamaan sydänkohtauksen pelkän puhelimen välityksellä.

3x17xf.png

Merkitseviä katseita

Tämä kausi on ollut täynnä miehiä, jotka sattuman kautta ovat saaneet yliluonnollisen kyvyn: DPO, Clyde Bruckman, The Listin Neech Manley ja The Walkin Rappo. Vince Gilligan tarjoaa oman näkemyksensä samasta aiheesta: tavallinen, mitätön mies, johon ei aikaa kannattaisi tuhlata, saa kyvyn, joka voi tehdä hänestä jotain suurta, mutta sen sijaan hän päätyy tappajaksi. Scullyn sanoin Robert Patrick Modell on elämässään epäonnistunut pieni mies, joka haluaa olla jotain suurta. Jakson lopussa Scully ei halua tuhlata mitättömyyksiin enää yhtään enempää aikaa, mikä käy hyvin pisteen panemiseksi kaikille kauden hirviötarinoille.

3x17e

Entä jos tämän roolin olisikin näytellyt Lance Henriksen?

Pusher haastaa Mulderin kaksintaisteluun, ja jännittävässä loppuhuipennuksessa Modell pakottaa Mulderin venäläiseen rulettiin ja tähtäämään Scullya. FOX yritti alun perin sensuroida koko kohtauksen, sillä se piti venäläisen ruletin pelaamista sopimattomana televisioon. Teko olisi kuitenkin vesittänyt Pusherin täysin. Kyseessä on yksi parhaista kohtauksista sarjassa koskaan ja huippunäyttelemistä kaikilta kolmelta näyttelijältä. Maanisen Mulderin, kyynelsilmäisen Scullyn ja raivoaan pidättelevän Modellin muodostama kolmikko pitää katsojan otteessaan.

 

Shippyjä hetkiä on Pusherissa hämmästyttävän paljon, kenties liikaakin yhteen jaksoon: Scully nukkumassa Mulderin olkapäätä vasten, Scully kuolaamassa Mulderin päälle, paljon käsistä pitelyä ja vaikka kuinka monta kohtausta, jossa Mulder ja Scully ovat painautuneet vierekkäin. Pusherkin huomauttaa parin läheisistä väleistä. Mulder ja Scully varmasti seisovatkin hitusen lähempänä toisiaan Gilliganin jaksoissa.

3x17n

G-mies ja G-nainen

Nämä olivat UST:n kultaisia aikoja, jolloin romanssi oli vain katseita, huomaamattomia kosketuksia ja huolenpitoa. Paatuneinkaan noromo ei voinut valittaa ylishippyydestä. Romantiikka Mulderin ja Scullyn välillä ottaa tulta alleen tämän kauden aikana, mutta toisin kuin myöhemmin, sen varaan ei rakenneta jaksoja, vaan se toimii lähinnä puolihuomaamattomana mausteena. Carter oli vakaasti päättänyt, että Mulder ja Scully eivät koskaan päädy yhteen. Ja siitä onkin annettava tunnustusta, että toisin kuin 99,95 % TV-sarjoista, The X-Files onnistuu elämään yllättävän pitkään tiukasti platonisena sarjana ilman pitkästyttävän tavallista romantiikkahöttöä pääparin välillä (jopa liian pitkään, mutta siitä lisää myöhemmin).

3x17h

Koskettelua


”Hey, Scully, check this out. Mango Kiwi Tropical Swirl. Now we know we’re dealing with a madman.”


X-Fakta: Foo Fightersin solisti Dave Grohl ja vaimonsa Jennifer Youngblood-Grohl tekevät tässä jaksossa huomaamattoman cameo-roolin. Foo Fightersin musiikkia on puolestaan kuultu molemmilla sarjan inspiroimilla albumeilla. Songs in the Key of X -albumilla kuullaan Foo Fighterin versio laulusta Down in the Park. Vuonna 1998 elokuvan kylkiäisenä julkaistulla albumilla The X-Files: The Album kuullaan levyä varten levytetty versio laulusta Walking After You, joka julkaistiin myös sinkkuna. Grohl halusi levyttää laulusta elokuvaa varten uuden tunteellisemman version, koska toivoi Mulderin ja Scullyn päätyvän elokuvassa yhteen kappaleensa soidessa taustalla. Grohl on oikeasti myöntänyt tämän kirjassa Times Like This.  David Duchovny oli alun perin kiinnostunut ohjaamaan Walking After You -musiikkivideon, mutta tämä ei valitettavasti toteutunut. Lopullinen musiikkivideo ei myöskään juurikaan viittaa The X-Filesiin.